12 sfaturi pentru a include sportul în viața copiilor tăi

12 sfaturi Foto: Freepik @vgstockstudio
12 sfaturi pentru a inspira dragostea de mișcare de la o vârstă fragedă. Copiii care sunt activi au un potențial mai mare să păstreze acest obicei cand devin adulți.

Cum să le inspirați copiilor dragostea pentru mișcare și activitate fizică pe tot parcursul vieții? Acesta este un obiectiv al multor părinți.

Vestea bună? Atunci când copiii dezvoltă devreme dragostea pentru ceva precum mișcarea, de obicei aceasta rămâne cu ei toată viața.Pentru a vă asigura că ei fac suficientă mișcare pe măsură ce cresc, trebuie să îi faceți să se îndrăgostească de sport încă din primii ani de viață.

În acest articol vă prezentăm 12 sfaturi pentru a include sportul în viața copiilor.

Dragostea de mișcare începe acasă

Bazele pe care le puneți cu copiii mici sunt esențiale pentru sănătatea lor generală.

Denise Woodall-Ruff, medic pediatru și director al Healthy Weight & Wellness Center, consideră că aceștia modelează acțiunile părinților și ale altor modele importante din viața lor atunci când vine vorba de o multitudine de comportamente legate de stilul de viață, inclusiv activitatea fizică și obiceiurile de fitness.

"Un copil care observă un părinte sau un model de rol angajându-se într-un nivel sănătos de activitate fizică este mai probabil să accepte aceste comportamente pentru el însuși", spune ea. "În mod similar, un copil care își observă îngrijitorul stând pe canapea pentru perioade îndelungate și implicându-se în comportamente sedentare este mai probabil să accepte aceste comportamente ca normă pentru el", adaugă Woodall-Ruff.

Natasha Trentacosta, specialist în medicină sportivă pediatrică și pentru adulți și chirurg ortoped la Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Institute din Los Angeles, este de acord. "Părinții, îngrijitorii și educatorii sunt modele pentru copiii mici, deoarece copiii se uită la aceste persoane pentru a le da un exemplu despre cum să navigheze în viață", spune ea.

"Copiii care își văd în mod regulat părinții participând la activități sportive și de fitness sunt mai predispuși să facă și ei acest lucru - acest lucru este valabil mai ales acum, când timpul petrecut în fața ecranului este în creștere în rândul copiilor mici, iar activitatea fizică este în scădere", spune Trentacosta. Stabilirea unor obiceiuri sănătoase la începutul vieții va rămâne cu ei pe măsură ce cresc.

Insuflarea dragostei pentru mișcare la o vârstă fragedă începe acasă. Modelarea și discuțiile despre comportamente sănătoase, implicarea copiilor tăi în activități fizice și încurajarea activității fizice în fiecare zi pot contribui la stimularea unei iubiri timpurii pentru mișcare.

Cum să inspirați o dragoste de mișcare

Cheia pentru a inspira dragostea pentru mișcare de la o vârstă fragedă este de a menține accentul pe distracție. La fel ca și adulții, copiii sunt mai puțin predispuși să fie entuziasmați de ceva ce nu le face plăcere. În plus, dacă se distrează, probabil că vor dori mai mult, ceea ce le oferă timp pentru a-și exersa abilitățile și a-și îmbunătăți abilitățile.

"Fiecare copil este unic, iar unii gravitează spre exerciții și activitate fizică mai mult decât alții", spune John Gallucci, kinetoterapeut și CEO al JAG-ONE Physical Therapy.

De aceea, este esențial să găsiți activități care îi plac copilului dvs. și să le transformați în activități care îl încurajează să se miște mai mult. "Copiii, în special cei mici, nu ar trebui să se simtă ca și cum exercițiile fizice sunt o corvoadă", spune Gallucci.

Pe măsură ce copiii cresc și se implică mai mult în sporturi organizate, țineți cont de faptul că unii copii iubesc sporturile structurate și competiția, dar mulți alții nu. Păstrați o definiție mai largă a mișcării care să includă plimbările cu familia, dansul în sufragerie, cățăratul în copaci, yoga sau orice alte lucruri care le plac.

Dacă îi faceți pe copii să fie interesați de mișcare și activitate fizică de la o vârstă fragedă, crește probabilitatea ca aceștia să se bucure mai repede de toate beneficiile acestora, iar interesul lor pentru exerciții fizice va continua probabil să crească pe măsură ce ei cresc, potrivit Healthline.

Oferirea de oportunități de mișcare în fiecare zi este esențială pentru dezvoltarea fizică, mentală și emoțională a copilului dumneavoastră. De asemenea, ajută la pregătirea terenului pentru participarea activă la activități de fitness ca adult.

Asigurați-vă că activitatea este adecvată vârstei

A-i cere unui copil de 3 ani să participe la un joc de badminton în familie s-ar putea să nu fie cea mai bună modalitate de a încuraja mișcarea. Cu toate acestea, coborârea fileului și oferirea unei rachete de dimensiuni preșcolare cu o minge mare sporește succesul și îmbunătățește factorul de distracție.

Concentrați-vă pe abilitățile motorii

Dezvoltarea abilităților motorii grosiere este esențială pentru copii, în special pentru preșcolari. Aceste abilități îi ajută pe copii în ceea ce privește echilibrul, forța, coordonarea și timpul de reacție, conform NIH.

Dacă aveți copii mici și copii de vârstă preșcolară, păstrați activitățile centrate pe lovirea sau aruncarea unei mingi, sărituri, cățărare, curse cu obstacole sau mersul pe tricicletă sau bicicletă cu roți de antrenament.

Asigurați-vă că poartă căști de protecție și alte echipamente de protecție atunci când merg pe bicicletă și supravegheați-i în mod adecvat atunci când se cațără sau folosesc jucării sau dispozitive în mișcare.

Puneți la dispoziție jucării active

Atunci când alegeți jucării de interior și de exterior, includeți articole care necesită o joacă activă, cum ar fi mingi pentru copiii mici și biciclete și trotinete pentru copiii mai mari. Jucăriile pentru cățărat sunt o alegere excelentă pentru copiii mici, preșcolari și de vârstă școlară, asigurați-vă doar că sunt adecvate vârstei.

Țintiți să aveți acasă mai multe jucării active decât jucării pasive. Atunci când copilul dumneavoastră cere o jucărie nouă, rugați-l să doneze o jucărie pasivă în schimbul unei jucării active noi. Acest lucru înclină balanța în favoarea mișcării și îi învață că mai puțin înseamnă mai mult.

Încurajați jocul liber

Joaca liberă este modul în care copiii învață despre ei înșiși și despre mediul înconjurător. Este, de asemenea, un moment excelent pentru a face mișcare.

Asigurați-vă că includeți mai multe oportunități de joacă liberă pe parcursul zilei. Pentru ca joaca să rămână activă, încurajați-vă copilul să iasă în aer liber timp de 30 de minute și să își folosească imaginația pentru a crea o cursă cu obstacole sau o vânătoare de comori, să meargă pe bicicletă sau pe trotinetă sau să se joace cu mingi și alte jucării de exterior.

Fiți activi împreună.

A le spune copiilor de orice vârstă să "facă mișcare" nu funcționează întotdeauna. Cu toate acestea, dacă deveniți activi împreună alături de ei, este mai probabil ca aceștia să dorească să participe. În plus, acest lucru poate fi o economie de timp pentru părinții care lucrează și care doresc să facă exerciții fizice, dar care se luptă să fie departe de copiii lor în afara zilei de lucru.

Creați un program de activitate

Woodall-Ruff recomandă un program săptămânal de activitate fizică cu obiective. Acesta este un lucru pe care ar trebui să îl faceți împreună și să îl afișați într-un loc comun. Decideți - împreună cu micuțul dumneavoastră - o recompensă care nu are legătură cu mâncarea atunci când își atinge acel obiectiv.

Vorbiți despre fitness

Dacă doriți să vă inspirați copiii să iubească mișcarea, trebuie să-i învățați ce înseamnă aceasta. Căutați oportunități de a crea o cultură pozitivă a fitness-ului acasă. Vorbiți despre antrenamentele, sporturile și activitățile tale și despre cât de importante sunt acestea în viața ta. La masă, discutați despre mâncare și despre modul în care aceasta alimentează mișcarea.

Transformați treburile casnice în exerciții fizice

Asocierea treburilor casnice cu mici competiții active realizează două lucruri: copilul dvs. îndeplinește o sarcină casnică și face mișcare în timp ce o face. Dacă aveți mai mult de un copil, transformați treburile casnice într-o competiție care implică exerciții fizice.

De exemplu, copiii mici și cei de vârstă preșcolară se pot întrece pentru a vedea cine poate arunca rufele în coș cel mai repede. Desemnați o secțiune din curte pentru fiecare copil (și părinte) pentru a face curățenie. Persoana care termină prima câștigă.

Lăsați-i să aleagă activitatea

Chiar și copiii mici știu ce le place și cu siguranță se simt apreciați atunci când îi întrebați despre asta. Lăsați copilul să aleagă câteva activități sau sporturi care îi plac și participați în familie.

Citiți o poveste inspirată de mișcare

Librăriile și bibliotecile sunt pline de cărți care încurajează mișcarea la copiii mici. Adunați câteva dintre ele și lăsați-l pe copilul dumneavoastră să aleagă două sau trei pe care să le aducă acasă.

Înscrieți copilul la o grădiniță bazată pe activități

Dacă aveți nevoie de servicii de îngrijire a copiilor sau intenționați să vă trimiteți micuțul la grădiniță, căutați locuri care fac din mișcare și fitness o parte semnificativă a zilei. Acest lucru va ranforsa modelul adultului activ în percepția copilului dumneavoastră.

Încercați un sport organizat

Atunci când copiii sunt suficient de mari, ați putea lua în considerare înscrierea lor într-un sport organizat. La vârsta de 6 ani, majoritatea copiilor sunt pregătiți pentru sporturi simple, organizate, potrivit HealthyChildren.

Sporturile de grup, cum ar fi fotbalul și tenisul, au intervale de vârstă care adaptează jocul la vârsta și nivelul copilului, permițându-le să exerseze noi abilități în timp ce învață despre competiție.

Orientări privind activitatea fizică pentru copii

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă copiilor să participe la activități fizice timp de 60 de minute sau mai mult în fiecare zi.

Copii de vârstă preșcolară

Copiii mici cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani ar trebui să aibă parte de multă activitate fizică pe parcursul zilei. Scopul mișcării la această vârstă este de a spori creșterea și dezvoltarea. Copiii de vârstă preșcolară ar trebui să fie expuși la o varietate de activități și la o joacă activă. Varietatea este cheia atunci când copiii sunt mici.

Tinerii de vârstă școlară

Copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani ar trebui să participe la exerciții fizice de intensitate moderată până la viguroasă timp de cel puțin 60 de minute în fiecare zi. Acest lucru nu trebuie să se întâmple o singură dată. Încurajați-i pe copii să împartă cele 60 de minute în bucățele.

De exemplu, 20 de minute de practicare a fotbalului, 20 de minute de mers pe bicicletă și 20 de minute de activitate fizică la școală. Nu uitați, orice cantitate de exerciții fizice și mișcare moderată până la viguroasă contează pentru liniile directoare privind activitatea fizică.

În mod ideal, tinerii de vârstă școlară ar trebui să se angajeze în activități aerobice, de întărire a mușchilor și de întărire a oaselor. Cu toate acestea, cea mai mare parte din cele 60 de minute din fiecare zi ar trebui să fie activitate aerobică sau cardiovasculară. Aceștia pot include exerciții de întărire a mușchilor și a oaselor, cum ar fi antrenamentul de rezistență în trei zile din săptămână.

Printre exemplele de activități aerobice pentru copiii de vârstă preșcolară se numără mersul pe bicicletă, mersul pe jos, săritul, dansul, înotul, jocurile de aruncat și prins și leapșa.

Între timp, activitățile aerobice pentru copiii de vârstă școlară și adolescenți includ alergarea, mersul pe bicicletă, sportul, artele marțiale, dansul, jocurile de prindere și aruncare, drumețiile, înotul și fotbalul plat.

Legătura dintre mișcarea din copilărie și condiția fizică la adulți

Copiii care dezvoltă obiceiuri sănătoase de activitate fizică au un potențial mai mare de a menține aceste obiceiuri la vârsta adultă.

Cercetările arată că activitatea fizică îmbunătățește sănătatea inimii, promovează rezistența oaselor și a mușchilor și vă ajută să vă mențineți o greutate sănătoasă.

Woodall-Ruff spune că aceste beneficii ale fitness-ului la copii se pot traduce în rezultate mai sănătoase la vârsta adultă.

Un studiu observațional de amploare, care a inclus peste 48.000 de femei aflate la postmenopauză, a constatat că nivelurile mai ridicate de activitate fizică din copilărie, reamintite de ele însele, au fost asociate cu niveluri mai ridicate de activitate la vârsta adultă.

Mai exact, femeile care au fost active în copilărie au participat la niveluri mai ridicate de activitate fizică la vârsta adultă, cele mai multe dintre ele având în medie cu 2,8 ore de echivalent metabolic (MET) pe săptămână mai mult decât femeile care au fost mereu inactive în copilărie, conform NIH.

Un alt studiu a constatat că participarea la sport la vârsta de 10 ani a fost asociată cu o activitate fizică mai mare la vârsta de 42 de ani. Cu toate acestea, acest studiu a analizat, de asemenea, joaca în aer liber la vârsta de 10 ani ca factor de predicție a activității fizice la vârsta adultă și a constatat că, spre deosebire de participarea la sport, joaca în aer liber la vârsta de 10 ani nu a fost asociată cu participarea la activitatea fizică la vârsta de 42 de ani.

Copiii activi din punct de vedere fizic au mai multe șanse de a deveni adulți activi și de obicei, duc un stil de viață mai sănătos pe măsură ce îmbătrânesc.

"Atunci când exercițiile fizice și activitatea fizică sunt introduse la o vârstă fragedă, cercetările au sugerat că încrederea în abilitățile persoanei și interesul pentru un stil de viață mai sănătos și mai în formă se stabilesc de timpuriu și apoi se mențin pentru tot restul vieții", spune Gallucci.

Poate că unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea copiilor dumneavoastră este să îi puneți în mișcare - și asta de la o vârstă fragedă.

Făcând acest lucru nu numai că îi va ajuta să reușească la școală și să rămână sănătoși în anii de școală, dar va contribui și la stimularea dragostei pentru mișcare pe tot parcursul vieții lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel