10 alimente care îți pot afecta vederea

Ce boli pot afecta ochii sau vederea. Foto: Pixabay
Aproximativ 250 de milioane de oameni din întreaga lume au pierderi ușoare până la grave ale vederii. Dar puțini dintre acești oameni știu că sănătatea ochilor este direct legată de sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Iar ceea ce mâncăm și bem poate avea un impact durabil atât asupra sănătății cardiovasculare, cât și asupra vederii.

Iată 10 alimente care ne pot afecta vederea în timp

Pâine și paste

Cercetătorii au legat carbohidrații simpli, cum ar fi cei găsiți în pâinea albă și pastele, cu un risc mai mare de degenerescență maculară legată de vârstă (DMA), o cauză principală de pierdere a vederii pentru adulții în vârstă. Motivul: corpul digeră rapid acest tip de carbohidrați. Acest lucru determină o creștere a glicemiei. Pentru a preveni acest lucru, experții în sănătate sugerează să schimbați pâinea albă și pastele cu versiunile din cereale integrale.

Carne procesată

Hot-dog, cârnați, mezeluri, slănina și carnea procesată sunt încărcate cu sodiu. Acest consum ridicat de sare poate duce în cele din urmă la hipertensiune arterială, ceea ce poate provoca:

Retinopatie hipertensivă, deteriorarea vaselor de sânge care provoacă vedere încețoșată sau pierderea vederii

Choroidopatia, o acumulare de lichid sub retină

Neuropatie, un blocaj al fluxului sanguin care ucide nervii și provoacă pierderea vederii

Mâncare prăjită

Alimentele prăjite gătite în grăsimi trans cresc nivelul LDL (colesterol „rău”) și ar putea duce la boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. De asemenea, creează molecule numite radicali liberi care pot deteriora și distruge celulele. Toate acestea se leagă de bolile oculare - AMD și retinopatia diabetică. Puteți lupta împotriva radicalilor liberi mâncând fructe și legume pline de vitamina C, cum ar fi citricele, roșiile și ardeiul gras roșu.

Uleiuri de gătit

Un studiu de referință din urmă cu 30 de ani a legat consumul mare de acid linoleic, un tip de grăsime nesaturată, cu șanse mai mari de AMD. O puteți găsi în aceste uleiuri de gătit obținute din:

Șofran

Floarea soarelui

Porumb

Soia

Susan

Experții în sănătate sugerează uleiuri de gătit cu mai puțin de 4 grame de grăsimi saturate pe lingură. Stați departe de cele cu uleiuri hidrogenate și grăsimi trans.

Margarină

Este realizată cu uleiuri vegetale, deci are grăsimi „bune” nesaturate. Având în vedere toate acestea, poate fi mai bună decât untul. Dar unele margarine au și grăsimi trans, ceea ce crește nivelul de colesterol și riscul de boli de inimă și probleme oculare. Cu cât margarina este mai solidă, cu atât are mai multe grăsimi trans. Puteți căuta etichetele unor mărci de margarină care au 0 grame de grăsimi trans.

Alimente semireparate

Alimentele preambalate - cum ar fi supa, sosul de roșii și conservele - au adesea cantități mari de sodiu, până la 75% din cantitatea sugerată. Consumați mai puțin din aceste alimente pentru a reduce riscul de hipertensiune arterială și probleme oculare conexe. Când faceți cumpărături, căutați versiuni „cu conținut scăzut de sodiu” sau „fără sare adăugată” ale alimentelor preferate. Adăugați-vă propriile condimente și ierburi pentru un plus de aromă naturală.

Bauturi zaharoase

Sucurile, băuturile pentru sportivi și energizante, limonada și alte băuturi îndulcite sunt pline de zahăr - uneori 7-10 lingurițe. Sunt, de asemenea, sursa numărul unu de calorii și zahăr adăugat în dieta SUA. Tot acest zahăr crește riscul de diabet de tip 2 și boli de inimă. Acest lucru poate duce la afecțiuni oculare conexe, cum ar fi retinopatia diabetică și DMA. Apa este cel mai bun pariu pentru o băutură sănătoasă.

Pește și crustacee

Cei mai mulți dintre noi nu au motive să se îngrijoreze în legătură cu mercurul din pește și crustacee. Dar la niveluri ridicate și pentru anumite grupuri de oameni, poate provoca probleme grave de sănătate, inclusiv leziuni oculare. Experții în sănătate spun că femeile însărcinate, cele care alăptează sau care vor să rămână însărcinate, precum și copiii ar trebui să consume maxim cu 8-12 porții de pește și crustacee în fiecare săptămână.

Alcool

Deși nu este un aliment, alcoolul este ingerat și ajunge în organism, iar experții îl leagă de bolile oculare. Consumul de prea mult alcool poate duce la cataractă la o vârstă mai fragedă, o afecțiune frecventă care provoacă o zonă tulbure în cristalinul ocular.

Cofeină

Cofeina din ceașca de cafea sau ceai de dimineață poate crește presiunea din interiorul ochiului sau presiunea intraoculară (PIO). Studiile arată că această presiune crește la persoanele cu glaucom sau hipertensiune oculară (OHT) care au consumat cafea. IOP prea mare poate provoca pierderea vederii și orbire, potrivit medicinenet.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel