Ziua Naţională a Transplantului în România: „Transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă“

Operație de transplant
Ziua Naţională a Transplantului în România, 31 mai, se va marca printr-un eveniment la Academia Română, la care vor participa specialiști în transplant, medici și oficiali. Manifestarea va fi transmisă live pe pagina de Facebook și canalul de Youtube ale DC Medical.

Vineri, 31 mai, de la ora 10.00, la Biblioteca Academiei Române din București va avea loc un eveniment prin care se va marca Ziua Națională a Transplantului în România. Acesta va fi transmis live pe pagina de Facebook și canalul de Youtube ale DC Medical.

Ziua Națională a Transplantului în România: ce specialiști au fost invitați

„Ziua Națională a Transplantului în România reprezintă o conştientizare a faptului că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă. În fiecare an, persoanele care au beneficiat de un transplant sărbătoresc împreună cu familiile lor, cu specialiştii din domeniul transplantului, alături de reprezentanţii mass-media și de personalități ale societății civile, noua viaţă dobândită odată cu transplantul", se arată într-un comunicat.

La manifestare, ajunsă la a 15-a ediție, vor participa invitaţi de marcă precum: prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Şerban Brădişteanu, dr Radu Zamfir (directorul Agenției Naționale de Transplant), dr Narcis Copcă, prof. dr Ioana Grinţescu, prof. dr Cristian Lupaşcu, prof. dr Horaţiu Suciu, prof. dr. Ileana Constantinescu, prof. dr. Adrian Covic, prof. dr. Dan Mircea Enescu, dr Carmen Pantiş.

Evenimentul va fi deschis prin mesajul ministrului Sănătății, Sorina Pintea, iar apoi o conferință de presă și discursuri ale invitaților amintiți mai sus. Manifestarea se va încheia în jurul orei 15 cu un marș pentru sănătate și un cocktail.

Ziua Națională a Transplantului în România: temele de discuție

În cadrul evenimentului se va discuta despre situația actuală a listelor de așteptare, despre cele mai noi reușite ale medicilor români și ce provocări există în transplantul de organe, dar și unde sunt necesare investiții și care sunt planurile Agenției Naționale de Transplant.

Ziua Națională a Transplantului în România: cifre

Potrivit datelor Agenției Naționale de Transplant, în 2018, în România au fost înregistrați 65 de donatori de organe decedați, 83% dintre ei fiind donatori multiorgane. 3 donatori aveau sub 15 ani. Anul trecut s-au făcut 183 de transplanturi de rinichi, 79 transplanturi de ficat, 7 de inimă și 4 de plămâni.

„Ediţia din acest an a Zilei Naţionale a Transplantului se desfăşoară în contexul eforturilor susţinute de a dezvolta acest domeniu de înaltă performanţă medicală, în continuare", se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel