Zgomotul alb, benefic pentru un somn bun. Szotak: Este un pic de răspuns pavlovian

zgomotul alb. FOTO: Freepik @drobotdean
Zgomotul alb este benefic pentru a induce și menține somnul. Cum putem să încorporăm zgomotul alb în rutina somnului și ce alte beneficii mai are.

Zgomotul alb este o combinație de diverse sunete ambientale, caracterizate prin faptul că au aproximativ aceeași intensitate. Zgomotul alb se poate auzi ca un fond constant, cum ar fi zgomotul făcut de un ventilator sau de un televizor fără semnal.

Cercetările au arătat faptul că zgomotul alb nu doar că induce o stare de somn, dar o si menține, ceea ce este important în cazul persoanelor care suferă de tulburări de somn, precum insomnia, sau a bebelușilor și copiilor mici.

”Zgomotul alb este mai mult decât o înregistrarea a valurilor oceanului sau a sunetului ploii.

Din punct de vedere sonor, zgomotul alb este o colecție de sunete care are aceeași intensitate în toată gama audibilă, creând un sunet uniform perfect pentru a masca întreruperile puternice”, afirmă Molly Szotak, de la Yoga Sleep, notează Healthline.

Zgomotul alb și beneficiile sale pentru sănătate

În cadrul cercetărilor făcute cu privire la impactul pe care îl are zgomotul alb asupra oamenilor, cercetătorii au găsit dovezi că acesta poate reduce plânsul la sugari, poate îmbunătăți performanța la locul de muncă și poate ajuta la contracararea simptomelor tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), arată Sleep Foundation.

Somnul bun, beneficii pentru sănătate

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), mai mult de o treime dintre adulții americani nu dorm suficient în mod regulat.

Iar între beneficiile unui somn bun sunt incluse:

- îmbunătățirea concentrării și a productivității

- scăderea riscurilor și simptomelor de sănătate mintală, inclusiv a depresiei

- scăderea riscului de boli cardiace, diabet zaharat și hipertensiune arterială

- dezvoltarea cognitivă

- îmbunătățirea judecății și a procesului de luare a deciziilor

- îmbunătățirea performanțelor atletice

- creșterea implicării în activitatea zilnică, mai arată Healthline.

De altfel, printre factorii perturbatori ai somnului se află zgomotele din mediul înconjurător. Într-un sondaj realizat la nivelul orașului New York, 64% din respondenți au declarat că au avut somnul perturbat de zgomotul urban cel puțin o dată pe săptămână.

Vezi și: Ceaiul care ajută reglarea tensiunii și înlătură insomniile. Fecioru: Bem o săptămână, 10 doze de câte trei înghițituri, în timpul mesei

Cum ajută zgomotul alb

O analiză recentă a mai multor studii privind efectul zgomotului alb asupra somnului a indicat rezultate amestecate.

Astfel, autorii pun sub semnul întrebării calitatea dovezilor existente și concluzionează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a recomanda pe scară largă zgomotul alb ca ajutor pentru somn.

De asemenea, ei notează că, în unele cazuri, zgomotul alb poate perturba somnul unei persoane și poate afecta auzul acesteia.

În anii 1970-1990, cercetările indicau faptul că ascultarea zgomotului alb îi ajuta pe bebeluși să adoarmă mai repede, în timp ce somnul adulților era afectat de durata de ascultare a acestui zgomot.

Un studiu mai recent a arătat însă că adulții adormeau cu 38% mai repede dacă ascultau zgomotul alb.

Ce trebuie reținut este faptul că sunt continuate studiile cu privire la impactul pe care îl are zgomotul alb asupra somnului. Totodată, efectul asupra somnului depinde de fiecare persoană în parte, existând situații în partenerii unui cuplu să reacționeze diferit la zgomotul alb din dormitor.

Vezi și: Extractul de vanilie, tratament de înfrumusețare. Ajută la creșterea părului și la menținerea elasticității pielii

Zgomotul alb, încorporat în igiena somnului

Pentru a avea parte de un somn de calitate, de 7-9 ore așa cum recomandă specialiștii, este nevoie să avem formată o igienă a somnului, o rutină pe care să o urmăm zilnic.

”Urmând un ritual de noapte, cum ar fi să te relaxezi cu o carte, să pornești aparatul de sunet și să te așezi în pat pentru noapte, îi semnalezi creierului și corpului tău că este timpul să se odihnească. Este un pic de răspuns pavlovian la zgomotul alb.

După ce vă ajută să adormiți, zgomotul alb vă ajută, de asemenea, să rămâneți adormit prin blocarea oricăror zgomote sau perturbări puternice care vă pot trezi”, a mai spus Molly Szotak.

Sfaturi pentru un somn odihnitor. Ce nu trebuie să ai în dormitor

După o zi agitată, este firesc să ne dorim cu toții să avem un somn liniștit, dar mai ales odihnitor, iar pentru asta este nevoie de o rutină, care o dată învățată ne poate îmbunătăți starea de bine și calitatea vieții de zi cu zi. 

Pe contul său de Facebook, medicul Vasi Rădulescu a venit cu câteva sfaturi pe care fiecare dintre noi le poate pune în aplicare, cu puțin ”exercițiu”, însă cu rezultate foarte bune.

”1. Este indicat să nu iei în dormitor telefonul mobil, pentru că-l vei verifica de multe ori. Pe lângă faptul că îți va menține atenția la nivel înalt, te va bombarda și cu lumină albastră, care inhibă eliberarea melatoninei, un hormon crucial în inițierea și menținerea somnului.

2. Nu ține în dormitor niciun alt dispozitiv care emite lumină albastră, aici incluzând și televizorul.

3. Dormi la o temperatură ceva mai coborâtă. Corpul adoarme mai bine la 18-19 grade. Poate unii consideră prea mică temperatura, dar așa arată studiile; o poți crește, dar lasă cu câteva grade mai jos decât în restul casei.

4. Seara evită să consumi alcool și prudență la cafea. Sunt neuroexcitante ambele. Cine nu tolerează cafeaua și nu poate să doarmă, mai bine renunță la cafea decât la somn.

5. Lenjerie de pat și de corp cât mai confortabile. Fără șosete. Fără obiecte inutile prin pat.

6. Să fie liniște. Dacă vine zgomot de afară, ia un dispozitiv cu sunete albe (imită un ventilator, natura, marea, focul). Sunt ieftine și bune.

7. Culcă-te și trezește-te la aceleași ore. Inclusiv în weekend.

8. Nu consuma lichide multe înainte de somn. Vei umple vezica și te vei trezi să mergi la baie. Filtrarea renală este mai mare în poziția culcat.

9. Dacă suferi de anumite afecțiuni, mergi la medic sau la psiholog. Dacă sforăi groaznic, o vizită la ORL te poate ajuta. Dacă faci apnee în somn, o vizită la pneumolog te poate chiar salva.

10. Citește ceva relaxant înainte de culcare, folosind o lumină blândă, galbenă, dintr-o lampă care poate fi stinsă ușor, direct din pat. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Nasul înfundat, dat de viroze și de alergii. Care sunt diferențele și ce trebuie făcut înainte de a ajunge la medic. Apostol: Să nu apeleze la picăturile decongestionante

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel