Zbaterea ochiului nu e doar semn de oboseală. Cauza pe care o ascunde. Dacă simți asta, mergi la medic

Ochi care se zbate - Foto: Freepik @sadikur95
De ce ți se zbate ochiul. Cauzele ascunse și când ar trebui să te îngrijorezi și că consulți un medic. Zbaterea ochiului poate fi un semnal de alarmă.

Fenomentul de ”zbatere a ochiului” este cunoscut medical sub denumirea de mioclonii palpebrale sau blefarospasm și este o contracție involuntară și repetitivă a mușchilor din jurul ochilor. Acesta este un fenomen comun, de obicei temporar și inofensiv, dar poate cauza îngrijorare atunci când devine persistent sau sever. Există câțiva factori declanșatori pentru ca unul dintre ochi să înceapă să se zbată, dar trebuie să știți și când este cazul să consulți un medic.

Ce cauzează zbaterea ochiului?

Contracțiile involuntare ale mușchilor din jurul ochilor pot avea o serie de cauze, majoritatea fiind legate de stilul de viață sau factori temporari. Un prim factor ar fi oboseala și lipsa somnului. Lipsa de somn sau o calitate slabă a acestuia poate duce la o suprasolicitare a mușchilor oculari. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Sleep Research, persoanele care nu dorm suficient au o activitate neuronală hiperactivă în regiunile cerebrale care controlează mișcările mușchilor, inclusiv pe cei din jurul ochilor. Această hiperactivitate poate duce uneori la contracții involuntare.

Stresul și anxietatea sunt alți factori declanșatori pentru zbaterea ochiului. Atunci când sunteți stresați, sistemul nervos simpatic este activat, ceea ce poate provoca spasm muscular, inclusiv în zona oculară. Un studiu publicat în Behavioral and Brain Functions a demonstrat că tensiunea nervoasă cronică crește activitatea musculară involuntară, afectând inclusiv mușchii palpebrali.

De asemenea, consumul excesiv de cofeină sau alcool poate stimula sistemul nervos central, declanșând spasme musculare în diferite părți ale corpului, inclusiv în jurul ochilor. Un studiu realizat de American Academy of Neurology a arătat că o creștere a consumului de cofeină este asociată cu o creștere a frecvenței miocloniilor palpebrale.

Uscăciunea ochilor. Ochii uscați pot fi iritanți pentru mușchii oculari. Uscăciunea oculară este frecvent întâlnită la persoanele care petrec mult timp în fața ecranelor digitale sau care folosesc lentile de contact. Conform cercetătorilor, iritația cauzată de ochii uscați poate determina spasme ale mușchilor oculari, se arată într-un studiu din American Journal of Ophthalmology.

Nu în ultimul rând, unele deficiențe de vitamine și minerale, în special de magneziu, pot provoca spasme musculare. Magneziul este esențial pentru funcționarea normală a mușchilor și a nervilor, iar o lipsă de magneziu poate duce la contracții involuntare. Un studiu publicat în Magnesium Research sugerează că suplimentarea cu magneziu poate reduce semnificativ miocloniile.

Când ar trebui să ne îngrijorăm?

Deși majoritatea episoadelor de zbatere a ochiului sunt benigne și trec de la sine, există situații în care ar trebui să consultăm un medic, cum ar fi zbaterea persistentă mai mult de o săptămână. În general, episoadele de mioclonii palpebrale durează doar câteva minute sau ore, dar dacă zbaterea persistă mai mult de o săptămână, aceasta poate indica o problemă mai gravă. Potrivit unui articol din British Journal of Ophthalmology, spasmele oculare care durează săptămâni sau chiar luni pot fi un semn al unor tulburări neurologice, cum ar fi distonia.

Ar trebui să ne îngrijorăm și dacă zbaterea afectează întreaga față. Dacă zbaterea începe să afecteze și alte părți ale feței, nu doar ochiul, aceasta poate fi un simptom al unei afecțiuni mai complexe, cum ar fi hemi-spasmul facial. Acest lucru implică contracții involuntare ale mai multor mușchi faciali și necesită evaluarea de către un specialist neurolog.

Există durere sau inflamație? Dacă zbaterea este însoțită de durere, roșeață sau inflamație a ochiului, ar putea fi un semn de infecție sau de o altă problemă oculară, cum ar fi blefarita sau conjunctivita. În aceste cazuri, un consult oftalmologic este necesar.

Dacă începeți să aveți probleme de vedere, cum ar fi vedere dublă sau încețoșată, împreună cu zbaterea ochiului, acest lucru poate fi un semnal de alarmă. Potrivit studiilor, astfel de simptome pot indica afecțiuni neurologice, precum scleroza multiplă sau un accident vascular cerebral minor.

Motive de îngrijorare sunt și dacă zbaterea apare în contextul unor afecțiuni preexistente. Dacă aveți deja o afecțiune neurologică, cum ar fi boala Parkinson sau scleroza laterală amiotrofică (ALS), și experimentați spasme oculare, acest lucru poate fi un semn de agravare a bolii. Potrivit unui studiu publicat în Movement Disorders, miocloniile oculare pot fi un semn al progresiei acestor boli.

Ce putem face pentru a preveni sau ameliora zbaterea ochiului?

Din fericire, în majoritatea cazurilor, zbaterea ochiului poate fi prevenită sau ameliorată prin câteva modificări simple ale stilului de viață. Foarte important, odihniți-vă mult. Asigurarea unui somn de calitate de 7-8 ore pe noapte poate preveni suprasolicitarea mușchilor oculari. De asemenea, limitarea consumului de băuturi stimulante poate reduce frecvența miocloniilor.

Este important să vă gestionați și stresul. Practicile de relaxare, cum ar fi meditația și exercițiile de respirație, pot ajuta la reducerea tensiunii nervoase care poate provoca zbaterea ochiului. Folosiți lacrimi artificiale dacă suferiți de uscăciuni ale ochiului. Utilizarea lacrimilor artificiale poate preveni spasmele musculare oculare. Iar dacă zbaterea ochiului este asociată cu o deficiență de magneziu, administrarea unui supliment poate ameliora simptomele.

Zbaterea ochiului este, în majoritatea cazurilor, un fenomen benign și temporar, declanșat de factori diverși precum stresul, oboseala sau consumul excesiv de cofeină. Totuși, dacă acest simptom persistă, este asociat cu alte probleme, cum ar fi durerea sau vederea afectată, este important să consultați un medic. Cu modificările corecte ale stilului de viață și, atunci când este necesar, intervenția medicală, acest fenomen poate fi controlat și prevenit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Margarina - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Legumele crucifere, efect anti-cancer. Reduc inflamația
transplant - FOTO: Freepik@whispers
EXCLUSIV
"Revoluția" transplantului. Prof. dr. Gabriel Oniscu: Putem discuta și de transplantul de la alte specii

Crossuri externe

pixel