Urmărește dezbaterea live

Vrei să nu faci diabet? Spală-te pe dinți!

Medicină dentară
Oamenii care se spală de trei ori pe zi își reduc riscul de a face diabet de tip 2, susține un studiu.

Diabet, dinți. O cercetare realizată la Spitalul Ewha Woman's University Mokdong din Coreea de Sud arată că igiena orală este asociată cu evitarea diabetului. Studiul a descoperit că persoanele care se spală în mod regulat pe dinți de trei ori pe zi își reduc riscul de diabet de tip 2, dar și că persoanele care au boli dentare sau o mulțime de dinți lipsiți au un risc mai mare de a dezvolta starea glicemiei.

"Studiul nostru a sugerat că igiena orală îmbunătățită poate fi asociată cu un risc scăzut de dezvoltare a diabetului. (...) Igiena orală slabă poate fi legată de procesul inflamator cronic", a declarat autorul studiului, Dr. Yoonkyung Chang, asistent clinic profesor de neurologie la Ewha Woman's University Mokdong Hospital, potrivit webmd. Chang a spus că cercetătorii nu știu care este mecanismul exact din spatele acestei conexiuni, dar există o serie de moduri posibile prin care sănătatea dentară slabă poate contribui la diabet.

În cadrul studiului au fost analizate datele de la aproape 190.000 de persoane din Coreea de Sud. Vârsta lor medie - 53 de ani. Informațiile au fost colectate între 2003 și 2006, iar participanții la studio au fost monitorizați 10 ani. Aproximativ una din șase persoane aveau boli gingivale la acel moment.

Cercetătorii au folosit modelarea computerizată și au controlat datele pentru o serie de factori, inclusiv vârsta, greutatea, tensiunea arterială, activitatea fizică, venitul, starea fumatului și consumul de alcool. Anchetatorii au descoperit că boala gingivală a fost legată de o creștere cu 9% a riscului de diabet. Iar cei care nu aveau 15 sau mai mulți dinți aveau un risc de diabet cu 21% mai mare. Pe de altă parte, o bună sănătate orală a fost asociată cu un risc mai mic de diabet. Persoanele care se spălau pe dinți de trei sau mai multe ori pe zi aveau un risc de diabet cu 8% mai mic. Aproximativ 16% din grupul de studiu a dezvoltat diabet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel