Vopsirea părului HENNA: beneficii, dezavantaje și riscuri

Henna lasă pete pe piele Foto: Chris Yang / Unsplash
O alternativă la vopseaua chimică de păr, henna se folosește din secolul al VII-lea î.Hr. În miile de ani care au trecut de atunci compoziția nu s-a prea schimbat. Iată care sunt beneficiile, riscurilor, dezavantajele vopsirii părului cu henna. 

Pentru a face vopseaua de păr henna se folosesc frunzele copacului lawsonia inermis, un arbust tropical spinos din familia litraceelor. Acestea sunt recoltate și măcinate în pulbere fină, bogat pigmentată. Această pudră este apoi amestecată cu lichid pentru a crea o apstă, asemănătoare cu noroiul, care se întinde pe păr.

Henna pură este adesea amestecată cu plante diferite pentru a produce culori diferite. Acestea includ:

- Pulbere de plante Cassia pentru nuanțe mai deschise, cum ar fi blond roșcat sau roșu arămiu (de la nuanțe ușoare de pornire - Cassia nu va lumina părul).

- plante Indigo pentru nuanțe întunecate precum maro-ciocolată, castaniu, vișiniu și negru.

Ca regulă generală - utilizarea vopselei henna pură va avea ca rezultat un ton roșu intens natural și, cât se adaugă mai mult indigo în amestec, cu atât culoarea este mai întunecată și mai profundă.

Avantajele vopsirii părului cu henna

1. Este naturală.

Henna nu conține substanțele chimice și aditivii adesea găsiți în vopseaua de păr. Adică nu are toluen, para-fenilendiamină și acetat de plumb.

2. Nu dăunează părului

Spre deosebire de efectul de subțiere al majorității vopselelor chimice de păr - despre care se știe că apresc și deteriorează cuticula (stratul exterior al firului de păr) pentru a schimba culoarea - henna întărește și protejează firele de păr pentru că se leagă de cuticula părului și întărește aceste strat.

3. Este mai blândă pentru scalp

Henna are un pH de aproximativ 5,5, mult mai aproape de cel al pielii decât orice vopsea chimică de păr.  Aceasta înseamnă că nu produce furnicăturile, mâncărimea sau arderea asociate cu vopseaua chimică. Acest pH delicat ajută, de asemenea, la reducerea deteriorării cuticulelor și a ruperii fibrelor de păr.

Dezavantajele vopsirii cu henna

1. Nu știi niciodată exact ce nuanță o să iasă

Rezultatele vopsirii cu henna pot fi oarecum imprevizibile - mai ales dacă aveți o mulțime de fire gri sau v-ați vopsit anterior părul cu vopsea chimică. Fiecare fir de păr absoarbe diferit pigmentul de henna, creând o gamă de nuanțe.

2. Aplicarea e un dezastru

Odată amestecată pulberea, consistența hennei este ca nămolul apos, care poate ajunge peste tot. Pe haine, pe piele, pe podea, pe faianță, pe dulapurile din baie etc. Și poate lasă pete care ies greu!

3. Este dificil să acoperiți tot părul

Ca să fie cât de cât o culoare uniformă, e bine să acoperiți șuviță cu șuviță. Ceea ce e o foarte mare problemă, pentru că nu se întinde așa ușor precum vopseaua chimică. În plus, odată vopsit cu henna, părul va prinde greu altă culoare, adică face dificilă revopsirea. 

4. Miroase urât și poate scoate fum

Arată ca nămolul, miroase ca nămolul. E pământ, a frunze, a năol, mirosul e dificil de suportat pentru unii. Apoi, dacă vi se pare că se ridică în fum din părul acoperit cu henna să știți că ăsta este rezultatul sărurilor metalice - un aditiv folosit adesea în vopselele de henna preamestecate – nu de la henna în sine.

Riscurile vopsirii cu henna

Este posibil să fi auzit de persoane care au avut reacții alergice la „henna neagră”, tipul de vopsea folosit la tatuajele temporare negre. Dar reacția la acel tuș de tatuaj nu este de fapt la henna, ci la un colorant chimic numit para-fenilendiamină care imită culoarea de henna și care cauzează frecvent reacții alergice. De aceea, orice produs etichetat ca „henna” pe care vedeți că scrie că are în compoziție această substanță nu este în realitate henna naturală și trebuie evitat! Henna pură fabricată din planta de henna este, în general, foarte sigură de utilizat și bine tolerată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel