Alimentația în sezonul rece poate fi...
Studiul, publicat recent online în revista Gastroenterology (link direct studiu), de către oamenii de știință de la Dana-Farber Cancer Institute, Școala de sănătate publică T.H. Chan de la Universitatea Harvard și alte instituții de prestigiu, ar putea duce la recomandări pentru un aport mai mare de vitamina D, ca un complement ieftin la testele de screening, ca strategie de prevenire a cancerului colorectal pentru adulții cu vârsta sub 50 de ani.
În timp ce incidența generală a cancerului colorectal a scăzut, cazurile au crescut la adulții mai tineri - o tendință îngrijorătoare care nu a fost încă explicată. Autorii studiului, inclusiv co-autori seniori dr. Kimmie Ng, de la Dana-Farber, și dr. Edward Giovannucci, de la Școala T.H. Chan, au menționat că aportul de vitamina D din surse alimentare, cum ar fi pește, ciuperci, ouă și lapte, a scăzut în ultimele decenii.
Și există din ce în ce mai multe dovezi ale unei asocieri între vitamina D și riscul de mortalitate prin cancer colorectal. Cu toate acestea, înainte de studiul actual, nicio cercetare nu a examinat dacă aportul total de vitamina D este asociat cu riscul de apariție a cancerului colorectal cu debut timpuriu.
„Vitamina D a cunoscut activitate împotriva cancerului colorectal în studiile de laborator. Deoarece deficitul de vitamina D a crescut constant în ultimii ani, ne-am întrebat dacă acest lucru ar putea contribui la creșterea ratelor de cancer colorectal la persoanele tinere”, a spus dr Ng, care este director al Centrului pentru cancer colorectal cu debut timpuriu de la Dana-Farber.
„Am constatat că aportul total de vitamina D de 300 UI pe zi sau mai mult - aproximativ echivalent cu trei pahare de lapte de 230 ml - a fost asociat cu un risc cu aproximativ 50% mai mic de a dezvolta cancer colorectal cu debut timpuriu”, a explicat acesta.
Rezultatele studiului au fost obținute prin calcularea aportului total de vitamina D - atât din surse alimentare, cât și din suplimente - la 94.205 femei care participă la Nurses 'Health Study II (NHS II). Acest studiu este un studiu prospectiv de cohortă al asistenților medicali cu vârsta cuprinsă între 25 și 42 de ani, care a început în 1989. Femeile sunt consultate la fiecare doi ani prin chestionare privind demografia, factorii de dietă și stilul de viață, precum și informații medicale și alte informații legate de sănătate. Cercetătorii s-au concentrat pe un obiectiv principal - cancerul colorectal cu debut timpuriu, diagnosticat înainte de vârsta de 50 de ani. De asemenea, au întrebat la un chestionar de urmărire dacă au avut o colonoscopie sau sigmoidoscopie în care au fost găsiți polipi colorectali (care pot fi precursori ai cancerului colorectal).
În perioada 1991-2015, cercetătorii au documentat 111 cazuri de cancer colorectal cu debut timpuriu și 3.317 polipi colorectali. Analiza a arătat că aportul total mai mare de vitamina D a fost asociat cu un risc semnificativ redus de cancer colorectal cu debut precoce. Aceeași legătură a fost găsită între aportul mai mare de vitamina D și riscul de polipi de colon detectați înainte de vârsta de 50 de ani.
Asocierea a fost mai puternică pentru vitamina D dietetică - în principal din produse lactate - decât din suplimentele de vitamina D. Autorii studiului au spus că descoperirea se poate datora întâmplării sau a unor factori necunoscuți care nu sunt încă înțelese.
Interesant este că cercetătorii nu au găsit o asociere semnificativă între aportul total de vitamina D și riscul de cancer colorectal diagnosticat după vârsta de 50 de ani. Constatările nu au putut explica această inconsecvență, iar oamenii de știință au spus că sunt necesare cercetări suplimentare într-un eșantion mai mare pentru a determina dacă efectul protector al vitaminei D este de fapt mai puternic în cancerul colorectal cu debut precoce.
În orice caz, cercetătorii au concluzionat că aportul total mai mare de vitamina D este asociat cu riscuri scăzute de cancer colorectal cu debut precoce și precursori (polipi). „Rezultatele noastre susțin în continuare că vitamina D poate fi importantă la adulții mai tineri pentru sănătate și, eventual, prevenirea cancerului colorectal”, a spus dr. Ng. „Este esențial să înțelegem factorii de risc care sunt asociați cu cancerul colorectal cu debut precoce, astfel încât să putem face recomandări în cunoștință de cauză cu privire la dietă și stil de viață, precum și să identificăm indivizii cu risc ridicat pentru a face screening mai devreme”, a conchis el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...