Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea...
Patru alimente populare pe care un medic nu le comandă niciodată la restaurant, pot fi fatale. Dr. Christine Adaeze Nwoha, expertă în boli cronice din Texas, a făcut un avertisment clar pentru cei care obișnuiesc să comande anumite feluri de mâncare considerate "rafinate".
Într-un video viral pe Instagram, medicul a dezvăluit patru alimente pe care le evită complet când mănâncă în oraș, din cauza riscului ridicat de contaminare cu bacterii periculoase.
Potrivit Dr. Nwoha, alimentele precum stridiile crude, carnea în sânge sau chiar cuburile de gheață pot ascunde bacterii letale, printre care E.coli, salmonella și norovirus. Aceste microorganisme cauzează anual peste 420.000 de decese la nivel global, iar numai în Marea Britanie, aproximativ 2,4 milioane de persoane suferă de toxiinfecții alimentare, conform Agenției pentru Standardele Alimentare (FSA).
Fructele citrice: un risc mai mare decât crezi
"Felii de lămâie sau lime care ajung pe masa ta pot fi contaminate, pentru că adesea sunt lăsate să cadă pe podea, apoi puse înapoi în coș și servite", a declarat Dr. Nwoha, potrivit Daily Mail.
Aceasta a subliniat că aceste citrice, folosite ca decor sau pentru a aromatiza băuturile, pot fi o sursă neașteptată de bacterii.
Medicii avertizează că mașinile de făcut gheață sunt adesea greu de curățat și pot deveni "murdare, pline de reziduuri și bacterii". Deși apa este congelată, unele bacterii rezistă la temperaturile joase și pot infecta consumatorii. Mai mult, manipularea gheții cu mâini murdare, mai ales după folosirea toaletei, poate introduce și mai mulți germeni.
Patru preparate pe care să nu le mănânci la restaurant - FOTO: Freepik@EyeEm
Dr. Nwoha recomandă evitarea cărnii de vită servite în stare rare sau mediu-rare, în special sub formă de burgeri.
"Carnea tocată poate conține bacterii nu doar la suprafață, ci și în interior, iar gătitul insuficient lasă bacteriile vii", a explicat ea.
Spre deosebire de o friptură, care fiind gătită pe exterior elimină bacteriile, burgerii reprezintă un risc mai mare pentru toxiinfecții.
"Dacă cineva aduce un burger rare (nu foarte bine prăjit -n.r.) la masă, cereți să-l schimbe și să-l gătească bine", a îndemnat medicul.
Un alt aliment pe care Dr. Nwoha îl evită sunt stridiile crude. O prietenă a sa a fost internată luni întregi după ce a consumat o stridie contaminată. Bacteria Vibrio vulnificus, care se găsește în ape costiere calde, poate provoca o infecție severă, în special la femeile gravide și persoanele cu sistem imunitar slăbit.
Această bacterie poate duce rapid la sepsis și deces, iar simptomele apar în câteva ore: greață, diaree, dureri abdominale și vărsături. În plus, stridiile pot fi purtătoare și de norovirus, care poate declanșa infecții grave la nivelul creierului și măduvei spinării, precum encefalita și meningita.
Aceste avertismente vin în contextul unei creșteri alarmante a unui tip foarte toxic de E.coli, care a crescut aproape de zece ori în șapte ani în Marea Britanie. Cercetătorii britanici suspectează o legătură între acest patogen și creșterea incidenței cancerului colorectal la tinerii sub 40 de ani.
STEC se găsește în special în alimente gata de consum, cum ar fi fructele tăiate și salatele, dar și în carnea insuficient gătită. În 2024, un focar de STEC a afectat peste 280 de persoane în urma consumului de sandwich-uri cu salată contaminată.
Dr. Nwoha încheie prin a reaminti că "nu este momentul să comandați carnea în sânge sau stridii crude, mai ales dacă sunteți însărcinată sau aveți un sistem imunitar compromis".
Chiar și persoanele sănătoase pot fi afectate grav, așa că precauția este esențială.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea...
Patru preparate pe care să nu le...
Prevenția nu este o cheltuială, ci o investiție vitală pentru...
Pastila care țintește cancerul....
România încă plătește un preț uriaș pentru un sistem de sănătate...
CNAS simplifică accesul la medicamente compensate: de acum,...
Companiile farmaceutice caută...
Sucul răcoritor care accelerează...