Ședințele de terapie online...
O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a dezvoltat un nou tip de biopsie lichidă care se bazează pe modificări ale ARN-ului pentru detectarea cancerului colorectal în stadiu incipient.
Testul a reuşit să detecteze cele mai timpurii stadii ale bolii cu o precizie de 95%, o îmbunătăţire considerabilă comparativ cu metodele disponibile în prezent, transmite marţi agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Biopsiile lichide sunt teste care detectează semne de cancer printr-o simplă recoltare de sânge. Spre deosebire de biopsiile tradiţionale, care necesită o probă de ţesut, acestea caută de obicei mutaţii sau modificări ale fragmentelor de ADN din celulele canceroase care circulă în sânge.
Cu toate acestea, deşi biopsiile lichide reprezintă o modalitate promiţătoare, neinvazivă, de detectare şi monitorizare a cancerului pe măsură ce acesta progresează, ele nu sunt la fel de sensibile sau de precise în stadiile incipiente ale bolii.
Acum, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Chicago a dezvoltat o procedură de biopsie lichidă care utilizează ARN în loc de ADN pentru a detecta cancerul, utilizată pe probe de sânge de la pacienţi cu cancer colorectal. Detaliile au fost publicate marţi în jurnalul ştiinţific Nature Biotechnology.
Când celulele tumorale mor, ele eliberează particule de material genetic în fluxul sanguin. Biopsiile lichide standard se bazează pe acest ADN liber, numit ADN liber circulant (cfDNA), pentru a detecta cancerul.
Însă, în stadiile incipiente ale bolii, când celulele tumorale sunt încă în creştere şi proliferează, nu există o cantitate semnificativă de cfDNA în sânge, ceea ce "a reprezentat o provocare majoră pentru diagnosticarea timpurie", a explicat Chuan He, profesor de biochimie şi biologie moleculară la Universitatea din Chicago.
Pentru a realiza studiul, echipa a investigat posibilitatea utilizării ARN-ului liber circulant (cfRNA), în loc de cfDNA, pentru detectarea cancerului.
Folosind probe de la pacienţi cu cancer colorectal, cercetătorii au putut măsura modificările ARN-ului liber, dar au putut detecta, de asemenea, ARN-ul din microbii intestinali (când este prezentă o tumoare, miliardele de bacterii din sistemul digestiv - microfloră - îşi modifică activitatea).
Din cercetări anterioare, echipa ştia că nivelurile de modificare a ARN-ului reflectă starea unui organism - cu cât organismul este mai activ, cu atât apar mai multe modificări în anumite ARN-uri pentru a menţine acea activitate. Acelaşi model a fost observat şi în probele de cancer colorectal.
"Am descoperit că ARN-ul eliberat de microbi prezintă diferenţe substanţiale între pacienţii cu cancer şi persoanele sănătoase", a declarat Chuan He.
"În intestin, atunci când există se dezvoltă o tumoare, microflora din apropiere trebuie să se remodeleze, ca răspuns la inflamaţia respectivă. (Astfel) acest lucru afectează microbii din proximitate", a precizat cercetătorul.
De asemenea, populaţia microflorei se reînnoieşte mult mai rapid comparativ cu celulele umane, mai multe celule murind mai frecvent şi eliberând fragmente de ARN în fluxul sanguin, ceea ce înseamnă că un test care măsoară modificările ARN-ului microbian poate detecta o potenţială activitate canceroasă mult mai devreme în comparaţie cu testele care se bazează pe ADN-ul eliberat de celulele tumorale umane.
Testele comerciale care măsoară abundenţa ADN-ului sau ARN-ului în scaun au o precizie de aproximativ 90% pentru stadiile avansate de cancer, însă precizia lor scade sub 50% în cazul stadiilor incipiente.
Noul test bazat pe modificarea ARN-ului a prezentat o precizie generală de aproape 95% şi a dat dovadă, de asemenea, de precizie în cele mai incipiente stadii ale cancerului.
"Aceasta este prima dată când modificările ARN-ului au fost utilizate ca potenţial biomarker al cancerului şi se pare că (metoda) este mult mai fiabilă şi mai sensibilă comparativ cu abundenţa ARN-ului", a subliniat He.
"Posibilitatea de a putea detecta cancerul în stadii atât de incipiente este fără precedent", a conchis el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ședințele de terapie online...
Vrei să-ți păstrezi memoria pe măsură...
Un nou studiu arată că această...
Astigmatismul este una dintre cele...
Un zâmbet frumos nu mai este rezervat...
Deshidratarea "ascunsă" îți poate...
Injecția care oprește diabetul de tip...
Alertă în Europa. Un virus periculos...