Ședințele de terapie online...
Alertă epidemiologică în Europa. Primul caz local de chikungunya a fost înregistrat la graniţa cu Germania. Un caz de infecție cu virusul chikungunya, detectat recent în estul Franței, stârnește îngrijorări în Europa. Este vorba despre o posibilă transmitere locală a virusului, ceea ce ridică temeri cu privire la extinderea bolii în Germania și în alte regiuni ale continentului.
Institutul Robert Koch (RKI), principala autoritate epidemiologică din Germania, a anunțat luni că infecția a fost confirmată săptămâna trecută în regiunea franceză Alsacia, la mai puțin de 10 kilometri de granița cu Germania. Potrivit autorităților, pacientul, un bărbat, ar fi fost înțepat de un țânțar în timp ce se afla la sud de Strasbourg, transmite Agerpres.
Virusul chikungunya este transmis în principal de țânțarii-tigru asiatici (Aedes albopictus), o specie invazivă, deja prezentă în mai multe zone din Europa. Boala provoacă, de regulă, simptome asemănătoare gripei, precum febră mare, dureri de cap și dureri articulare intense.
Deşi majoritatea pacienților se recuperează într-o săptămână, virusul poate fi periculos pentru anumite categorii vulnerabile, cum ar fi femeile însărcinate, sugarii și persoanele cu afecțiuni cronice.
Multă vreme, nu a existat un vaccin împotriva chikungunya. Însă, potrivit RKI, "în prezent, există două vaccinuri autorizate pentru utilizare în Germania".
Franța a înregistrat de-a lungul timpului numeroase cazuri de infecție cu acest virus, majoritatea în rândul călătorilor veniți din regiuni afectate, cum ar fi Mauritius sau Insula Reunion, teritoriu francez de peste mări.
În Germania, autoritățile sanitare au raportat 75 de cazuri de chikungunya între lunile aprilie și iunie, însă toate aceste infecții au fost aduse de persoane întoarse recent din străinătate.
Chiar dacă autoritățile germane nu exclud posibilitatea extinderii geografice a virusului, scenariul este considerat, deocamdată, improbabil. Institutul Robert Koch precizează însă că "autoritățile au luat măsuri pentru depistarea altor cazuri și pentru combaterea țânțarilor în proximitatea cazurilor identificate".
Totuși, specialiștii avertizează că acest caz demonstrează existența "condițiilor favorabile pentru transmiterea locală a virusului chikungunya" și în zonele de pe malul german al Rinului, mai ales în contextul temperaturilor ridicate și al prezenței țânțarilor-tigru în regiune.
Ţânţarul-tigru s-a extins semnificativ în Europa, fiind deja întâlnit în mari părţi din Franţa și în vestul Germaniei. Această specie, adaptată la medii urbane și rurale, poate transmite nu doar virusul chikungunya, ci și dengue sau Zika.
Autoritățile germane îndeamnă populația să fie vigilentă, să evite acumularea apei în recipiente din curți și grădini și să folosească măsuri de protecție împotriva țânțarilor, mai ales în perioadele cu temperaturi ridicate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ședințele de terapie online...
Vrei să-ți păstrezi memoria pe măsură...
Un nou studiu arată că această...
Astigmatismul este una dintre cele...
Un zâmbet frumos nu mai este rezervat...
Deshidratarea "ascunsă" îți poate...
Injecția care oprește diabetul de tip...
Alertă în Europa. Un virus periculos...