Acest fruct te ajută să adormi. În...
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a făcut o serie de afirmații în legătură cu vaccinarea împotriva virusului HPV. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, organizată de COPAC, la Râmnicu Vâlcea.
Potrivit acestuia, opt din 10 persoane active sexual sunt infectate, la un moment dat în viață, cu virusul HPV (virusul papiloma uman). HPV este virusul responsabil de apariția cancerului de col uterin, de aceea, spune el, vaccinarea este cea mai bună modalitate de a evita această îmbolnăvire. „Dacă vă aduceți aminte, prin anul 2008, un anume doctor (Harald zur Hausen) a primit premiul Nobel pentru că a stabilit cât se poate de clar corelația între HPV și cancerul de col uterin. Lucrurile au fost cât se poate de bune, mai ales traduse prin faptul că au apărut și primele două vaccinuri împotriva acestui virus, care afectează 8 din 10 persoane”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Potrivit lui, virusul se transmite prin contact sexual, dar și prin atingerea cu propria mână. „Se spune (despre infecția cu HPV, n.r.) în principal că se transmite prin contact sexual, dar nu e total «accurate», pentru că se transmite și «manu proprio», adică cu mâna”, a spus el.
De asemenea, el a mai dat detalii despre cum, anume, are loc infecția. „Dacă ne aducem noi aminte cum se întâmplă un contact sexual, un act sexual, spre sfârșit, lumea prinde viteză. Când prinde viteză, apar microleziuni la nivelul colului uterin și prin acele microleziuni, fisuri, care nu sunt vizibile cu ochiul liber, pătrunde acest virus care se contaminează exact la baza mucoasei și de acolo, încet, încet, progresează”, a mai explicat el.
Potrivit statisticilor, peste 86% dinte femei au trecut printr-o infecție cu HPV, doar că, potrivit specialiștilor, 90% dintre persoanele infectate elimină acest virus în timp de doi ani de zile de la infecție. „Nu toată lumea rămâne cu infecția, în circa doi ani de zile din momentul infectării lumea în general, peste 90%, pierd acest virus. Ce se întâmplă cu persoanele care rămân cu virusul, indiferent că sunt bărbați sau femei? Pot să aibă parte de apariția neoplasmului: cancerului. Faptul că apar aceste cancere nu e de ici de colo, pentru că aceste cancere incumbă costuri și servicii de sănătate, și nu puține, ci chiar foarte multe”, a mai arătat el.
Circa 112 milioane de cancere sunt diagnosticate anual în întreaga lume, iar 5% sunt cauzate de o tulpină HPV, respectiv 610.000 de cazuri anual.
Profesorul a mai arătat că statisticile spun că acest cancer de col uterin ocupă locul III după cel pulmonar și cel de sân. „Deci nu e ceva cu care să ne jucăm, mai ales că avem la îndemână un instrument care se cheamă vacinul anti HPV, care poate să scoată din discuție aceste lucruri. Dintre alea 12,7 milioane de cancere noi pe an, 5% sunt date de papiloma virus și ce reprezintă ele în esența? 9% din totalul de cancere noi la femei și 14% la femei din regiunile în curs de dezvoltare”, a mai explicat el.
În unele țări în care un număr mare de persoane s-au vaccinat împotriva HPV, incendența cancerului cauzat de acest virus a scăzut considerabil.
În România apar 3.300 cazuri noi anual, iar mai mult de jumătate decedează în primul an, potrivit acestuia. Sunt afectate persoane între 15 și 44 de ani, iar dacă nu au eliminat virusul, în timp încep să facă leziuni specifice cancerului de col uterin. „Încă în 2-3 ani mai face una progresivă și după circa 10 ani are un cancer care poate să fie invadant”, a mai explicat el.
Primul contact sexual este prima ocazie de a se infecta. „Peste 64% din fetițele de 14-15 ani se infectează cu HPV și până la 45-50 de ani, peste 86% dinte femeiau tercut prin infecția cu HPV”, a mai arătat el.
Profesorul Streinu-Cercel a mai tras un semnal de alarmă cu privire la alte forme de canceer, cauzate de același virus. „Acest HPV dă 100% din cancerele de col uterin diagnosticate anual, 88% din totalul cancerelor anale, 70% din totalul cancerelor vaginale, 50% din cancerul penian - deci bărbații nu sunt scutiți de aceste virusuri și 48% din cancerul vulvar și se mai adaugă și cancerul orofaringian. Ce constatăm noi? Că s-a mutat sexul de la sexul vaginal, la sexul oral. Asta ar trebui să ne spună ceva, pentru că aceste lucruri trebuie discutate”, a menționat el, amintind de c elebrul actor Michael Douglas, care a suferit de cancer la gât și a aformat public că s-a îmbolavit din cauza faptului că a practicat sexul oral.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest fruct te ajută să adormi. În...
Cu vremea rece care afectează pielea,...
Ai trecut de vârsta de 40 de ani?...
Nadia Comăneci a dezvăluit cum se...
Nu toți veganii au renunțat la carne...
Cum se fierb pastele, de fapt. Cum...
Cele 5 greșeli comune pe care le faci...