Virozele de sezon ar putea ajuta la combaterea COVID-19: cum este posibil

Copil cu mască, coronavirus. Foto: Pixabay
Virozele de sezon ar putea să fie un „aliat” împotriva noului coronavirus. Deși pare paradoxal, cercetătorii au o explicație.

Rhinovirusul, cea mai frecventă cauză a răcelii obișnuite (viroze), poate preveni virusul gripei de infectarea căilor respiratorii prin pornirea rapidă a apărării antivirale a organismului, relatează cercetătorii din Yale în revista The Lancet Microbe.

Descoperirile ajută la rezolvarea unui mister în jurul pandemiei de gripă porcină H1N1 din 2009: o creștere așteptată a cazurilor de gripă porcină nu s-a concretizat niciodată în Europa în toamnă, o perioadă în care răceala obișnuită se răspândește.
O echipă din Yale condusă de Dr. Ellen Foxman a studiat trei ani de date clinice de la peste 13.000 de pacienți văzuți la spitalul Yale New Haven cu simptome de infecție respiratorie. Cercetătorii au descoperit că, chiar și în lunile în care ambii viruși erau activi, dacă virusul răcelii comune era prezent, virusul gripei nu era.
„Când am analizat datele, a devenit clar că foarte puțini oameni aveau ambii viruși în același timp”, a spus Foxman, profesor asistent de medicină de laborator și imunobiologie și autor principal al studiului.

Foxman a subliniat că oamenii de știință nu știu dacă răspândirea sezonieră anuală a virusului răcelii obișnuite va avea un impact similar asupra ratelor de infecție a celor expuși la coronavirusul care cauzează COVID-19. „Este imposibil să se prezică modul în care vor interacționa doi viruși fără a face cercetarea”, a spus ea.
Pentru a testa modul în care interacționează rinovirusul și virusul gripal, laboratorul Foxman a creat țesutul căilor respiratorii umane din celule stem care dau naștere celulelor epiteliale, care acoperă căile respiratorii ale plămânului și sunt ținta principală a virusurilor respiratorii. Au descoperit că după ce țesutul a fost expus rinovirusului, virusul gripal nu a putut să infecteze țesutul.
„Apărările antivirale erau deja activate înainte de sosirea virusului gripal”, a spus ea.
Prezența rinovirusului a declanșat producerea agentului antiviral interferon, care face parte din răspunsul timpuriu al sistemului imunitar la invazia agenților patogeni, a spus Foxman.
„Efectul a durat cel puțin cinci zile”, a spus ea.
Foxman a declarat că laboratorul ei a început să studieze dacă introducerea virusului răcelii înainte de infectarea cu virusul COVID-19 oferă un tip similar de protecție.

Studiul poate fi găsit aici

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel