Dr Victor Costache: cât de scump plătește România subfinanțarea sistemului medical

EXCLUSIV
Dr Victor Costache, ministrul Sănătății a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, de ce subfinanțarea sistemului sanitar aduce, de fapt, costuri mult mai mari statului român.

În cadrul interviului difuzat pe DC News și DC Medical, ministrul Sănătății a vorbit despre situația „exportului de pacienți și importul de servicii medicale”, referindu-se la pacienții care aleg să se trateze în clinici din străinătate.

„La exportul de pacienți, importul de servicii medicale, concurența cu clinicile din străinătate, aici stăm în continuare prost”, a început el, continuând că România pătește milioane de euro pe an pentru decontarea acestor servicii.

El a explicat și de ce apare acest deficit: „România are un deficit de câteva sute de milioane de servicii medicale pe an. Practic, sunt pacienți care se tratează înafara granițelor țării și acesta este devizul pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate îl plătește în fiecare an structurilor sanitare dinafara granițelor țării pentru tratarea pacienților români. Deci, vedeți, subfinanțarea sistemului sanitar din România se plătește”, a arătat dr Victor Costache.

Cât plătește România tratamentele în străinătate

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a făcut o comparație cu sistemul sanitar din țara vecină Bulgaria, care plătește aproximativ 10% din suma pe care o plătește România anual pentru aceste servicii medicale dinafara țării.

„Dacă ne comparăm cu Bulgaria, colegii bulgari de la Casa Natională de Asigurări de Sănătate din Bulgaria plătesc undeva în jur de 200.000 de euro pe an, față de sutele de milioane, undeva între 200 și 300 de milioane de euro pe care le plătim noi pe an. Și răspunsul este dat de modul în care colegii bulgari au decis, acum mai bine de 10 ani, să-și deconteze serviciile de sănătate în sistemul sanitar. Ei s-au apropiat de modul de funcționare occidentală, noi ne-am decis să ne subfinanțăm sistemul și am ajuns aici unde suntem astăzi”, a mențșionat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Ce s-a întâmplat la Rezidențiat 2019 și ce investiții majore vor fi făcute anul acesta în sănătate, în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel