Vasele de sânge protejează creierul în timpul inflamațiilor. Proteină cheie

Creier
Cercetătorii de la Universitatea British Columbia au descoperit cum protejează vasele de sânge creierul în timpul inflamației - o descoperire care ar putea duce la dezvoltarea de noi tratamente pentru boli neurodegenerative, cum ar fi accident vascular cerebral – AVC-ul, epilepsie și scleroză multiplă.

Într-un studiu publicat pe 20 februarie 2019 în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercetătorii descriu modul în care podocalixina, o proteină din vasele de sânge, joacă un rol cheie în prevenirea scurgerii componentelor sangvine în creier în timpul inflamației, ca răspuns la infecții sau leziuni.

Descoperirea este, în fapt, o premieră, fiind pentru prima dată când oamenii de știință deslușesc funcția podocalixinei în bariera hemato-encefalică - o membrană care separă creierul de sângele care circulă prin restul corpului și care este esențială pentru menținerea funcției creierului sănătos. Perturbarea acestei bariere este frecventă în cazul bolilor neurodegenerative și contribuie la simptomele bolilor.

„Aceste descoperiri sunt incredibil de interesante", a spus Jessica Cait, autorul studiului și ercetător absolvent la Centrul de Cercetare biomedicală de la UBC. „Pentru prima dată, am fost în măsură să demonstrăm că această proteină este critică pentru integritatea barierei hemato-encefalice".

Pentru a efectua acest studiu, cercetătorii au realizat o analiză a efectelor pierderii de podocalixină în celulele endoteliale umane, precum și în modelele de inflamație la șoareci. Ei au reușit să demonstreze că celulele endoteliale, care asigură tubulatura interioară a vaselor de sânge, necesită podocalixină pentru a le întări. Proteina ajută la generarea contactelor strânse între celule, astfel încât componentele sanguine potențial dăunătoare sau toxinele bacteriene și virale nu pot pătrunde în țesutul cerebral în timpul perioadelor de inflamație.

Proteina misterioasă are rol cheie

„Până acum, funcția acestei proteine era un mister", a spus dr. Michael Hughes, co-autor principal și cercetător asociat la Centrul de Cercetare biomedicală. „Nimeni nu s-a gândit să se uite la asta ca la ceva care controlează bariera hemato-encefalică".

Cercetătorii au mari speranțe că aceste concluzii ale lor vor duce la dezvoltarea de noi medicamente și tratamente pentru prevenirea defecțiunilor barierei hemato-encefalice. De asemenea, au început manipularea podocalixinei pentru a controla deschiderea barierei de protecție a creierului.

„Un obstacol semnificativ în tratarea bolilor neurodegenerative în momentul de față este faptul că majoritatea medicamentelor nu pot traversa bariera hemato-encefalică", a arătat dr. Kelly McNagny, autorul principal al studiului și profesor la departamentul de genetică medicală al UBC și la Școala de Inginerie Biomedicală.

„Dar, dacă suntem în măsură să inducem deschiderea tranzitorie a barierei hemato-encefalice, asta ar putea să ne permită să livrăm tratament direct la țesutul cerebral", a explicat acesta, într-un material dat publicității de Universitatea British Columbia.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel