O boală tăcută și devastatoare,...
Picioarele frumoase atrag întotdeauna atenția, dar din păcate nu toare (și toți) reușim să le și avem. Sunt persoane care se confruntă cu apariția de varice și care își doresc să le trateze orice ar fi! Nu doar femeile trecute de 40 de ani au probleme cu varicele care, din păcate, afectează mai mult de 50% din populație. Acestea pot apărea în funcție de moștenirea genetică, de organism, chiar și începând cu 18-20 de ani. Există numeroși bărbați care se confruntă cu ulcer varicos care, netratat la timp, duce la complicații severe. Mai devreme sau mai târziu se ajunge, însă, la inevitabilă operație! Soluții există, dar trebuie găsite cele mai bune alternative, atrage atenția prof dr Mircea Pătruț.
„Principala cauză a apariției varicelor este tromboflebita. Tromboflebita superficială afectează venele de la suprafață pielii, cel mai adesea la nivelul gambelor, dar poate afecta și venele membrului superior. Pe lângă faptul că sunt inestetice, varicele pot fi însoțite uneori și de durere. În unele cazuri pot apărea și inflamații ale picioarelor. De regulă, varice apar la persoanele care stau mult timp în picioare. Senzațiile care apar sunt ușoare la început, de arsură sau de greutate în picioare sau pe scaun, chiar și de mâncărime la nivelul pielii de deasupra varicelor. Acestea nu sunt doar o problemă care ține de estetică pentru că netratate la timp produc complicații!", spune expertul.
„Atunci când se vorbește de varice trebuie să luăm în calcul și complicațiile, care sunt simple, dar și majore, ce duc chiar până la pierderea vieții!", atrage atenția profesorul.
Putem enumera următoarele complicații: Tromboflebita superficială care se poate extinde la sistemul venos profund și să determine tromboflebita profundă; tulburări trofice cutanate care pot merge de la simple dermite până la ulcer trofic;edemul membrelor pelvine care poate să fie inițial reversibil până la edemul permanent, fix, gigant, monstruos, dar și cangrenă venoasă a membrele pelvine. „Există și Embolia cardiacă și pulmonară care poate merge până la stop cardiac sau pierderea unei mase importante din plămâni; fisurarea varicelor cu hemoragie externă. Tot la complicații se poate aminti de infecțiile la nivelul membrelor pelvine, la nivelul pielii, al mușchilor și al oaselor. Insuficientă venoasă a membrelor pelvine sau boală varicoasa este o boală cu transmitere congenitală (moștenim o slăbiciune în a face această boală)", arată prof dr Mircea Pătruț.
Pe lângă transmiterea ereditară mai intervin și alți factori: „Tulburări endocrine, sarcină, constipația, tusea cronică", enumeră prof dr Mircea Pătruț.
Tratamentul varicelor se face doar chirurgical și e de preferat ca asta să se întâmple în faze cât mai precoce ale bolii. Cele mai noi tehnici pentru operația varicelor sunt: Laserul endovenos, radiofrecvență, închiderea venei safene cu GLUE. Tehnicile folosite de specialist sunt unice și se bazează pe peste 30 de ani de experiență, operând până acum nenumărate cazuri extreme de boli varicoase.
Că măsuri de preventive putem aminti aici: Drenajul postural (odihnă cu picioare ridicate), contenția elastică externă (purtarea de ciorapi elastici medicinali), care este cea mai importantă și care presupune o anumită conduită (ciorapul elastic are diverse grade de compresie), pentru prevenție se folosesc ciorapi de gradul 1 și gradul 2. Ciorapul medicinal trebuie să fie personalizat adică să respecte dimensiunile fiecărui pacient, ca să se muleze astfel perfect pe piciorul cu probleme și să își poată face efectul, recomandă prof dr Mircea Pătruț.
Operațiile complexe de varice implică însă și costuri mai ridicate, atât din cauza device-urilor folosite, a aparaturii performante, cât și a complicațiilor existente care variază de la un pacient la altul. În funcție de stadiul evolutiv al bolii, prețul pornește de la 4.000 de lei și poate ajunge până la 20.000 de lei.
Prețul mai variază în raport cu suprafața afectată (dacă vorbim de unul sau două membre pelvine bolnave), precum și în funcție de gradul de leziuni estetice date de evoluția și complicația bolii varicoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...