Vaccinul românesc anti-COVID-19, patentat de chinezi? Prof dr Virgil Păunescu, despre ce s-a întâmplat

Prof dr Virgil Păunescu. Foto: DC Medical
Prof dr Virgil Păunescu, șeful catedrei de Imunologie din UMF Timișoara, susține că oameni de știință chinezi și-ar fi rezervat drept de proprietate asupra tehnologiei de dezvoltare a vaccinului anti-COVID-19, create de cercetători români.

Vaccin anti-COVID-19. Prof. Dr. Virgil Păunescu, directorul Institutului de Cercetări Medicale OncoGen și șeful catedrei de Imunologie din cadrul UMF Timișoara, a declarat, la o emisiune TV, luni seara, 23 martie, că o echipă de cercetători din institutul pe care-l conduce a dezvoltat o tehnologie ce poate duce la un vaccin împotriva COVID-19. Iar oficiali chinezi l-au contactat când a anunțat că face publice cercetările colectivului. ”La începutul lui februarie am pus pe site-ul Institutului nostru această tehnologie”, a spus medicul, potrivit Realitatea TV.

Acesta a precizat că la scurt timp, în jur de 4 februarie, a fost sunat de Ambasada Chinei la București. ”Ne-au întrebat dacă suntem dispuși să le punem la dispoziție această tehnologie, dacă avem nevoie de bani sau de aparatură pentru a ne continua cercetările și în general dacă suntem dispuși la o colaborare cu cercetătorii chinezi care erau disperați să găsească o soluție. Le-am spus că în privința banilor și a aparaturii e prematură discuția, dar am am fi dispuși să colaborăm cu cercetătorii chinezi pentru a dezvolta această tehnologie”, a mai afirmat Virgil Păunescu, conform sursei citate.

Cercetătorul din Timișoara le-a declarat oficialilor chinezi că ar fi dispuși la o colaborare cu oamenii de știință chinezi. Ulterior, cei de la Ambasadă le-au transmis că ”sarcinile lor nu mai țin de partea de cercetare, ci de altă natură”. Apoi, Ambasada Chinei a abandonat discuțiile.

”Noi nu am protejat informațiile, pentru ca ei să le poată folosi în orice moment în care consideră că le sunt utile. Surpriza a fost că noi am descoperit acum, de curând, în data de 3 martie, la o lună după ce noi am publicat aceste rezultate și după ce am avut discuțiile cu reprezentanții Ambasadei, un articol aproape identic publicat de un grup de cercetători chinezi. Ceea ce ne-a deranjat este că toată tehnologia înșirată acolo este identică cu ceea ce publicasem noi. Noi nu am avut pretenții privind dreptul de proprietate intelectuală, dar colectivul din China și-a rezervat dreptul de proprietate asupra întregii cercetări. Adică, practic, și-au pus și restricții de proprietate pe ceea ce fusese deja publicat de noi înainte”, a mai spus prof. dr. Virgil Păunescu, potrivit DC News.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel