Greșeala pe care ai făcut-o când ai urinat. De ce NU e bine ca bărbații să urineze din picioare. Boala gravă pe care o riști

urolog - FOTO: Freepik @thexfile
Un urolog rupe tăcerea despre modul în care urinează bărbații. Cum trebuie să vă goliți vezica în mod corect. Ce greșeală ai făcut până acum.

Bărbații riscă boli grave dacă stau în picioare atunci când urinează, aceasta este concluzia la care a ajuns un medic urolog.

Urologul Gerald Collins a susținut că statul jos pentru a face urina este mai eficient decât cel clasic, în care bărbații stau în picioare.

Iar un studiu a constatat că vezica urinară s-ar putea să nu se golească în mod corespunzător dacă urinează în picioare. Un urolog de top a susținut că bărbații ar trebui să stea întotdeauna jos pentru a urina, deoarece este mai bine pentru sănătatea lor.

Dr. Gerald Collins, consultant în chirurgie urologică, a aruncat bomba săptămâna trecută, în urma unui sondaj privind modul în care bărbații aleg să urineze.

Un sondaj YouGov, care a chestionat peste 7.000 de bărbați din 13 țări, a arătat că 40% dintre bărbații germani stau întotdeauna jos pentru a urina. În comparație cu doar 9% dintre britanici și 10% dintre americani.

Dr. Collins a declarat că el crede că modul în care bărbații urinează a evoluat probabil ca o chestiune de comoditate și de circumstanțe.

”Concluzia este că, dacă te afli pe un teren de golf și trebuie să te ascunzi după un copac, poți scăpa cu bine dacă faci asta. În timp ce dacă te ghemuiești și îți dai jos pantalonii, ar putea fi un scenariu mult mai ciudat”, a spus el, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Grevă japoneză în Sănătate. Pregătiți-vă pentru 7 iunie. Care sunt revendicările

De ce nu e bine ca bărbații să urineze din picioare

Urologul a spus că statul jos este ”probabil cel mai eficient” mod de a urina, deoarece cercetătorii din Olanda au descoperit în 2014 că o poziție așezată face ca vezica urinară să se golească mai ușor ”mai repede și mai complet”.

Cercetătorii, de la Centrul Medical al Universității din Leiden, spun că acest lucru se datorează faptului că mușchii pelvieni și ai coloanei vertebrale sunt complet relaxați atunci când sunt așezați, ceea ce face mai ușoară urinarea.

Cu toate acestea, atunci când stați în picioare, acești mușchi sunt activați, iar tensiunea poate duce la faptul că nu toată urina iese din vezica urinară.

Statul jos, efect asupra prostatei

Potrivit studiului, statul așezat este deosebit de benefic pentru cei care au probleme ale tractului urinar inferior și o prostată mărită - ambele probleme care se pot agrava odată cu vârsta.

Hiperplazia benignă de prostată afectează majoritatea bărbaților la un moment dat în viață, 80% dintre cei în vârstă de 80 de ani trăind cu această afecțiune.

Hiperplazia benignă de prostată este o situație în care glanda prostatică și țesutul înconjurător se extind, blocând uretra și făcând urinarea mai dificilă.

Iar dacă vezica urinară nu este golită în mod corespunzător, bărbații cu hiperplazie benignă de prostată pot dezvolta pietre la vezică, infecții urinare și infecții renale - așa că este recomandat să se așeze pentru a urina.

Vezi și: Medicamentul, de 10 ori mai ieftin și mai bun decât spitalizarea. Val Vâlcu, remarcă: Pastila asta te trata în 5 zile și evitai 7 zile de spitalizare. Costa 100 în loc de 1.000 lei

Hiperplazia benignă de prostată, ce este

Hiperplazia benignă de prostată este o problemă de sănătate care devine mai frecventă odată cu vârsta. Se mai numește și prostată mărită. Prostata este o glandă mică care ajută la producerea spermei. Se găsește chiar sub vezica urinară. Și adesea devine mai mare pe măsură ce îmbătrânești.

O prostată mărită poate provoca simptome care vă pot deranja, cum ar fi blocarea fluxului de urină din vezica urinară. De asemenea, poate provoca probleme la nivelul vezicii urinare, al tractului urinar sau al rinichilor.

Multe tratamente pot ajuta la BPH. Acestea includ medicamente, intervenții chirurgicale și alte proceduri. Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate ajuta să alegeți. Opțiunea potrivită depinde de lucruri precum:

- Simptomele pe care le experimentați.

- Dimensiunea prostatei dumneavoastră.

- Alte probleme de sănătate pe care le-ați putea avea.

Vezi și: Anticoagulantele, tratament împotriva AVC-ului. Cât de eficiente sunt. Ce s-a descoperit abia acum

Hiperplazia benignă de prostată, simptome

Simptomele comune ale HBP includ:

- Nevoia frecventă sau urgentă de a urina.

- Urinare mai des noaptea.

- Dificultăți în a începe să urinați

- Jet de urină slab sau un jet care se oprește și începe.

- Stropire la sfârșitul urinării.

- Imposibilitatea de a goli complet vezica urinară, notează Mayo Clinic.

Simptomele mai puțin frecvente includ:

- Infecție a tractului urinar.

- Imposibilitatea de a urina.

- Sânge în urină.

Simptomele HBP tind să se înrăutățească încet. Dar uneori rămân la fel sau chiar se ameliorează în timp.

Dimensiunea prostatei nu determină întotdeauna cât de grave sunt simptomele. Unii oameni cu prostata ușor mărită pot avea simptome majore. Alții care au prostata foarte mărită pot avea probleme minore. Iar unii oameni cu prostata mărită nu au niciun simptom.

Vezi și: Uleiul esențial de coriandru, eficient pentru scăderea în greutate și detoxifierea sângelui. Care sunt riscurile unui consum excesiv

Alte cauze posibile ale simptomelor urinare

Unele alte probleme de sănătate pot duce la simptome asemănătoare celor cauzate de prostata mărită. Acestea includ:

- Infecția tractului urinar.

- Prostată inflamată.

- Îngustarea uretrei, tubul care transportă urina afară din corp.

- Cicatrizarea gâtului vezicii urinare din cauza unei intervenții chirurgicale anterioare.

- Pietre la vezica urinară sau la rinichi.

- Probleme cu nervii care controlează vezica urinară.

- Cancer de prostată sau de vezică urinară.

Unele medicamente pot duce, de asemenea, la simptome care par a fi cele cauzate de HBP. Acestea includ:

- Medicamente puternice pentru ameliorarea durerii, numite opioide.

- Medicamente pentru răceală și alergii.

- Medicamente mai vechi pentru depresie, numite antidepresive triciclice.

Discutați cu furnizorul de servicii medicale despre simptomele dumneavoastră, chiar dacă nu vă deranjează. Este important să aflați dacă există cauze care ar putea fi tratate. Fără tratament, riscul unui blocaj periculos al tractului urinar poate crește. Dacă nu puteți elimina urina, solicitați imediat ajutor medical.

Hiperplazia benignă de prostată, cauze

Glanda prostatică este situată sub vezica urinară. Tubul care transportă urina din vezica urinară în afara penisului se numește uretră. Acest tub trece prin centrul prostatei. Atunci când prostata se mărește, începe să blocheze fluxul de urină.

Prostata este o glandă care, de obicei, continuă să crească pe tot parcursul vieții. Această creștere mărește adesea prostata suficient de mult pentru a provoca simptome sau pentru a bloca fluxul de urină.

Nu este clar ce determină prostata să se mărească. S-ar putea să se datoreze schimbărilor în echilibrul hormonilor sexuali pe măsură ce îmbătrâniți.

Vezi și: Toxina care reduce transpirația excesivă. Dermatolog, blocarea glandelor sudoripare: Poate să producă o anhidroză de până la un an

Factori de risc

Factorii de risc pentru o prostată mărită includ:

- Îmbătrânirea. O glanda prostatică mărită cauzează rareori simptome înainte de vârsta de 40 de ani. După aceea, șansele de a avea o prostată mărită și simptome aferente încep să crească.

- Antecedente familiale. Faptul că aveți o rudă de sânge cu probleme de prostată vă face mai probabil să aveți probleme cu prostata.

- Diabet și boli de inimă. Studiile arată că diabetul ar putea crește riscul de BPH. La fel ar putea fi și bolile de inimă.

- Stilul de viață. Obezitatea crește riscul de HBP. Exercițiile fizice pot ajuta la scăderea riscului.

Vezi și: Alimentul cu puține calorii care înlocuiește pâinea. Mihaela Bilic: Nu strâmbaţi din nas

Hiperplazia benignă de prostată, complicații

Complicațiile unei prostate mărite pot include:

Imposibilitatea de a urina. Acest lucru se mai numește și retenție urinară. Este posibil să fie nevoie să vi se plaseze un tub numit cateter în vezica urinară pentru a evacua urina. Unele persoane cu o prostată mărită au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a fi ușurate.

Infecții ale tractului urinar (ITU). Faptul de a nu putea goli complet vezica urinară poate crește riscul de infecție în tractul urinar. Dacă aveți adesea ITU, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o parte din prostată.

Pietre la vezica urinară. Acestea sunt cel mai adesea cauzate de imposibilitatea de a goli complet vezica urinară. Pietrele la vezica urinară pot provoca îmbolnăviri, iritații ale vezicii urinare, sânge în urină și blocarea fluxului de urină.

Afectarea vezicii urinare. O vezică urinară care nu se golește complet se poate întinde și slăbi în timp. Ca urmare, peretele muscular al vezicii urinare nu se mai strânge corespunzător pentru a forța urina să iasă. Iar acest lucru face mai dificilă golirea completă a vezicii urinare.

Afectarea rinichilor. Presiunea din vezica urinară cauzată de faptul că persoana nu poate urina, poate deteriora rinichii sau poate permite infecțiilor vezicale să ajungă la rinichi.

Tratamentul pentru HBP scade riscul acestor complicații. Dar retenția urinară și afectarea rinichilor pot fi amenințări grave pentru sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel