Această metodă simplă ne ajută să...
Untul de shea sau de karite este o grăsime comestibilă obținută din semințele de shea - nucile arborelui de shea. În medicina tradițională africană, aceste semințe erau folosite în tratamentul ulcerațiilor și al rănilor, iar frunzele și scoarța de pe tulpini au fost studiate pentru potențialul lor antibacterian și antifungic, potrivit lucrării Plante medicinale de la A la Z.
Untul de shea are o compoziție similară untului de cacao, pe care îl înlocuiește cu succes în industria cosmetică și farmaceutică.
Componenta majoritară a untului de shea este constituită din trigliceride și acizi grași liberi, iar pe lângă acestea mai conține acid stearic, acid oleic, acid linoleic. Acesta din urmă este absorbit imediat de piele, pe măsură ce se topește de la temperatura corpului.
Untul de shea intră în compoziția a numeroase produse dermatocosmetice, care au drept proprietăți hidratarea, îmbunătățirea aspectului dermic și regenerarea tisulară. Acesta poate fi folosit atât pentru piele, ten și buze, când și pentru păr.
Pentru activitatea dermatoprotectoare și mai ales emolientă a untului de shea nu s-au realizat studii clinice din cauza diversității de compoziție chimică derivată din procedura de obținere a untului. În schimb, pentru concentratul de esteri triterpenici a fost investigată calitatea de antiinflamator nesteroidian prin administrarea unui supliment alimentar sub formă de capsule de uz oral la 20 de pacienți cu psoriazis. După 3-6 săptămâni de tratament, 12 bolnavi au răspuns bine, la unul singur înregistrându-se o remisie totală. De asemenea, untul de shea are și proprietăți antimicrobiene, care pot ajuta la tratarea multor afecțiuni.
Eficient ca antirid. Datorită calităților sale hidratante, ca urmare a conținutului de acizi grași, untul de shea acționează ca un agent de reîngrășare, refăcând lipidele și hidratând piele. Mai mult decât atât, untul de shea crește producția de colagen și de celule noi, reducând astfel ridurile și liniile fine de pe ten.
Ajută la sănătatea buzelor. Untul de shea ajută și la hidratarea buzelor, zona cea mai expusă deshidratării, buzele uscându-se de10 ori mai mult decât orice altă zonă a corpului, ca urmare a lipsei glandelor sebacee. De asemenea, sunt cel mai expuse la factorii de mediu, fie că vorbim de sezonul cald, sau de cel rece. Aplicarea unui strat de unt de shea se transformă într-un balsam hidratant ideal.
Tratament pentru scalpul iritat. Untul de shea este eficient pentru tratarea mătreții (dermatita atopică) prin restabilirea hidratării scalpului uscat și iritat. În urma unui studiu s-a constatat că untul de shea, atunci când este folosit în combinație cu alte produce hidratante, ar putea reduce mătreața și riscul erupțiilor.
Vezi și: Dermatita atopică și imunoterapia pentru alergeni
Loțiune după plajă. Untul de shea protejează împotriva razelor ultraviolete, însă este mai eficient dacă se folosește ca loțiune după plajă, pentru efectul său de calmare a pielii.
Sprijin pentru îngrijirea părului. Untul de shea poate ajuta la refacerea hidratarea părului, fiind în același timp un protector al acestuia de radicalii liberi dăunători din aer și apă, fiind eficient și pentru zilele foarte călduroase, cu impact al soarelui asupra părului.
Pe lângă beneficiile dermatocosmetice, untul de shea are și o serie de beneficii pentru sănătate. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, untul de shea este eficient pentru calmarea pielii lezate și reducerea mâncărimii. Astfel, poate fi foarte util pentru ameliorarea afecțiunilor inflamatorii ale pielii.
Ameliorează durerile provocate de artrită, ajută la calmarea durerilor musculare. De asemenea, untul de shea poate ajuta la decongestionarea căilor nazale. Acest lucru a fost descoperit acum mai bine de 40 de ani, într-un studiu, când, inclus în picăturile nazale, untul de shea a redus inflamația de la nivelul nasului. Totodată, poate ajuta la reducerea leziunilor mucoase, una dintre cauzele congestiei nazale. Astfel, untul de shea este benefic în tratarea sinuzitelor, alergiilor sau virozelor, notează Heathline.
Vezi și: Cum să ne suflăm nasul corect. Greșeala pe care o facem fără să ne dăm seama
Uleiul de ricin este extras din semințele plantei perene Ricinus communis, plantă cultivată în Africa, America de Sud și India. Multe dintre beneficiile uleiului de ricin se datorează compoziției sale chimice, acest produs fiind considerat drept un acid gras trigliceridic. Mai mult, aproape 90% din conținutul său este un compus specific și rar: acid ricinoleic.
Pe lângă această componentă, uleiul de ricin conține săruri și esteri cu efecte benefice pentru sănătatea pielii și a părului. Totodată, uleiul de ricin este benefic și pentru sănătate, având efect antidiabetic, antiinflamator, antimicrobian, antioxidant, hepatoprotector, de eliminare a radicalilor liberi, dar și de vindecare a rănilor.
În medicina tradițională, uleiul de ricin a fost deseori administrat pe cale orală ca laxativ, extern pentru stimularea creșterii părului sau aplicat pe piele cu scop lubrifiant. Unii oameni folosesc uleiul de ricin pentru inducerea travaliului sau pentru a reduce artrita, notează VeryWellMind.
Care sunt beneficiile uleiului de ricin
Îmbunătățește sistemul imunitar. Uleiul de ricin sprijină sistemul limfatic al organismului, iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care are un impact important asupra sistemului imunitar. Rolul major la sistemului limfatic este de a absorbi și de a elimina din celulele umane lichidele, proteinele și materialele reziduale în exces. Mai mult, uleiul de ricin ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin, a drenajului limfatic, a sănătății timusului, precum și a altor funcții ale sistemului imunitar. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...