Un vaccin dezvoltat de Pfizer, recomandat de CDC împotriva virusului respirator sinciţial

Un vaccin dezvoltat de Pfizer Foto: Freepik @8photo @
Un vaccin dezvoltat de Pfizer, pentru femeile însărcinate cu scopul de a proteja bebelușii de formele severe ale bolii cauzate de virusului respirator sinciţial.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), agenția americană pentru sănătate publică, a recomandat în data de 22 septembrie un vaccin dezvoltat de Pfizer împotriva virusului respirator sincițial (VRS). Administrarea va fi posibilă pentru femeile însărcinate cu scopul de a proteja bebelușii de formele severe ale bolii cauzate de VRS.

Principala cauză de spitalizare a bebelușilor în Statele Unite o reprezintă VRS. Noul vaccin produs de Pfizer a redus riscul de spitalizare a bebelușilor cu 57% în primele 6 luni de la naștere, conform CDC. Acest vaccin, serul bivalent RSVpreF, este comercializat sub numele de Abrysvo.

CDC recomandă administrarea sezonieră a unei doze de vaccin anti-VRS pentru femeile însărcinate ale căror sarcini se află în intervalul cuprins între a 32-a şi a 36-a săptămână, pentru a maximiza protezarea bebelușilor după naștere.

Reprezentanţii companiei farmaceutice americane precizează că este pentru prima oară când persoane eligibile vor putea să primească vaccinuri Pfizer pentru a contribui la protecţia împotriva VRS, COVID-19 şi pneumoniei pneumococice.

Membrii Comitetului Consultativ pentru Practici de Imunizare (ACIP), în data de 22 septembrie, au decis cu 11 voturi „pentru” şi unul „împotrivă” în ceea ce privește recomandarea vaccinului VRS matern pentru gravidele aflate între a 32-a şi a 36-a săptămână de sarcină, folosind administrarea sezonieră cu scopul de a preveni infecţia tractului respirator inferior cu VRS în rândul sugarilor.

Includerea vaccinului bivalent RSVpreF produs de Pfizer în Programul de Vaccinare a Copiilor, care se adresează gravidelor cu vârste mai mici de 19 ani, a fost supusă votului de către același comitet.

Ce este virusul sincițial respirator?

VRS (virusul sincițial respirator) este un virus respirator comun. Acesta vizează plămânii, în special căile mici de aer (bronhiole). VRS este una dintre cele mai frecvente cauze de îmbolnăvire în copilărie. Majoritatea copiilor contractează virusul până la vârsta de 2 ani. VRS poate infecta și adulții.

Majoritatea copiilor și adulților sănătoși care se îmbolnăvesc de VRS vor avea un caz ușor, cu simptome obișnuite de răceală. De obicei, afecțiunea se rezolvă de la sine în aproximativ o săptămână.

Bebelușii prematuri, bebelușii mai mici de 6 luni, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și persoanele care au un sistem imunitar compromis, o boală pulmonară cronică sau o afecțiune cardiacă congenitală pot face un caz mai grav de VRS. O infecție severă cu VRS poate duce la pneumonie și bronșiolită, care pot necesita îngrijiri spitalicești. VRS poate, de asemenea, agrava afecțiunile cardiace și pulmonare existente.

Este VRS contagios?

Da, VRS este foarte contagios. Cel mai ușor se răspândește boala în primele câteva zile sau săptămâni de simptome. Unii bebeluși și persoane cu un sistem imunitar slăbit pot rămâne contagioși până la patru săptămâni după ce au început simptomele.

Cum se răspândește VRS?

VRS se răspândește prin contactul apropiat cu o persoană care are virusul. Atunci când o persoană infectată strănută sau tușește, virusul trece în aerul din jurul ei și poate ajunge în corpul tău prin ochi, nas sau gură. VRS poate trăi pe suprafețe dure, cum ar fi tejghelele sau mânerele ușilor. Dacă atingeți ceva pe care a aterizat virusul și apoi vă atingeți fața sau gura, vă puteți îmbolnăvi de VRS.

Cât durează până când apar simptomele VRS?

După expunerea la VRS, pot trece între două și opt zile până când veți începe să aveți simptome. Apoi, boala durează, în general, între trei și șapte zile. Majoritatea copiilor și adulților se recuperează complet în una până la două săptămâni.

Pe cine afectează VRS?

VRS infectează aproape toți copiii până la vârsta de 2 ani. De cele mai multe ori, acest virus provoacă doar simptome de răceală. Cu toate acestea, pentru unii bebeluși și anumiți adulți, infecția poate fi periculoasă, conform Cleveland Clinic.

Printre bebelușii și adulții care prezintă un risc mai mare de a dezvolta VRS sever se numără:

- Bebelușii prematuri.

- Sugari cu vârsta sub 6 luni.

- Bebeluși născuți cu afecțiuni cardiace sau pulmonare.

- Copiii și adulții cu sisteme imunitare slăbite (cum ar fi după transplant de organe sau chimioterapie).

- Copiii care au dificultăți de înghițire sau nu pot elimina mucusul.

- Adulți cu vârsta de peste 65 de ani.

- Adulții cu insuficiență cardiacă congestivă, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau astm.

Cât de frecvent este VRS?

Majoritatea copiilor fac VRS înainte de a împlini doi ani. Virusul se răspândește cu ușurință printre copiii mici, în grădinițe sau în școli. Acest lucru se întâmplă deoarece copiii sunt în contact strâns unii cu alții și pot împărți jucării cu un alt copil contagios.

În SUA, VRS trimite anual aproximativ 58.000 de copii cu vârsta sub 5 ani în spitale pentru tratament. Aproape 177.000 de adulți sunt spitalizați în fiecare an pentru VRS, iar 14.000 de adulți de peste 65 de ani mor din cauza acestei infecții.

În întreaga lume, VRS afectează aproximativ 64 de milioane de persoane și provoacă 160.000 de decese anual.

Este VRS sezonier?

Da, VRS este o boală sezonieră, ca și virusul gripal, care provoacă gripa. În majoritatea zonelor din Statele Unite, virusul provoacă cele mai multe infecții la sfârșitul toamnei până la începutul primăverii.

Simptome și cauze

Simptomele VRS pot afecta bebelușii, copiii mici, copiii și adulții.
VRS poate afecta diferit fiecare grupă de vârstă. Acesta poate provoca simptome de răceală sau o varietate de simptome mai severe.

Simptomele de VRS pot apărea la două până la opt zile după ce virusul intră în organism. Acestea pot apărea în etape, mai degrabă decât toate deodată. Principalele simptome ale VRS includ:

- Tusea.

- Curgerea nasului.

- Strănut.

- Respirație șuierătoare.

- Febră.

Simptomele VRS pot afecta în mod diferit grupele de vârstă.

Simptomele VRS la bebeluși

Nu toți bebelușii prezintă simptome comune ale VRS, cum ar fi tusea și secreția nazală. Bebelușii mai mici de 6 luni care fac VRS pot avea doar următoarele simptome:

- Agitație sau iritabilitate.

- Scăderea poftei de mâncare.

- Interes minim pentru activități.

- Modificări ale modelului lor de respirație.

Bebelușii mai mici de 6 luni pot necesita o spitalizare pentru a le monitoriza respirația și nivelul de oxigen dacă fac VRS, mai ales dacă au alte probleme de sănătate cronice.

Simptomele VRS la copiii mici

Copiii mici, sau copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani, pot prezenta următoarele simptome ale VRS:

- Curgerea nasului.

- Tuse și strănut.

- Scăderea cantității de mâncare sau de băutură.

- Mai puțin interes pentru joacă.

- Dificultăți la înghițire.

- Respirație mai rapidă decât în mod normal.

Simptomele severe ale VRS la bebeluși și copii mici:

- Respirație zgomotoasă.

- Deschiderea (depărtarea) nărilor la fiecare respirație.

- Culoarea albastră sau gri a buzelor, gurii și unghiilor.

- Respirație ventrală sau "prăbușirea" pieptului sub forma unui "V" răsturnat care începe sub gât.

- Respirație scurtă, superficială, lentă sau rapidă.

- Pauze în timpul respirației.

Simptomele VRS la copii și adulți

Copiii mai mari de 5 ani și adulții pot să nu aibă niciun simptom de VRS sau vor avea simptome foarte ușoare. Dacă un copil sau un adult are simptome de VSR, acestea sunt similare cu simptomele răcelii comune și includ:

- Curgerea nasului.

- Congestie.

- Dureri de cap ușoare.

- Dureri în gât.

- Tuse.

- Oboseală.

- Febră.

Vizitează camera de urgență dacă tu sau copilul tău are probleme de respirație. Adresează-te medicului dacă avi simptome de VRS și ai peste 65 de ani sau dacă ai un sistem imunitar compromis sau o afecțiune cardiacă sau pulmonară. VRS se poate transforma într-o infecție severă și poate necesita tratament de la un furnizor de servicii medicale.

Care sunt cauzele VRS?

Boala respiratorie pe care o cunoaștem sub numele de VRS (virusul sincițial respirator) este o infecție virală. Virusul respirator sincițial vizează tractul respirator. Acesta intră în plămâni prin nas și gât. Infecția deteriorează sau distruge celulele din tractul respirator inferior, ceea ce duce la apariția simptomelor afecțiunii.

Cum se îmbolnăvesc bebelușii de VRS?

VRS este foarte contagioasă și se răspândește rapid prin contactul apropiat cu o persoană infectată. Particulele de virus se răspândesc prin intermediul lichidului din nasul sau gura unei persoane. Modalitățile obișnuite prin care un bebeluș poate contracta VRS includ:

- Primirea de sărutări afectuoase de la o persoană care are virusul.

- Atingerea unui obiect sau a unei jucării pe care se află saliva sau mucusul unei persoane infectate, urmată de atingerea de către bebeluș a gurii sau a nasului.

- O persoană infectată care tușește sau strănută în apropierea unui bebeluș.

VRS poate pune în pericol viața, în special la prematuri, la bebelușii mai mici de 6 luni sau la copiii cu un sistem imunitar slăbit.

Cum se diagnostichează VRS?

Un medic va diagnostica VRS după ce vă va examina istoricul medical și va afla mai multe despre simptomele dumneavoastră. Medicul te va examina folosind un stetoscop pentru a vă asculta plămânii și vă poate verifica nivelul de oxigen cu un test de monitorizare a degetului numit pulsoximetru (pulsoximetru).

Un test de tamponare poate detecta virusul. În timpul acestui test, furnizorul dumneavoastră va folosi un tampon de bumbac pentru a colecta mucusul din nas sau din gură. De asemenea, este posibil să ia o probă de sânge pentru a căuta semne de infecție (cum ar fi un număr anormal de celule albe din sânge).

Dacă medicul tău suspectează o boală mai gravă, acesta va solicita teste suplimentare de sânge sau de urină sau teste imagistice (raze X, tomografii computerizate) pentru a vă verifica plămânii.

Cum se tratează VRS?

Simptomele ușoare ale VRS sunt similare cu cele ale unei răceli obișnuite și nu necesită tratament din partea unui furnizor de servicii medicale. RSV dispare de obicei de la sine în decurs de una până la două săptămâni.

Pentru a te ajuta să te simți mai bine, tratamentul la domiciliu pentru VRS ușoară ar putea include:

- Beți lichide pentru a vă menține hidratat și mâncați în mod regulat, chiar dacă aveți un apetit scăzut.

- Nu fumați produse din tutun sau nu faceți vaping.

- Folosind un vaporizator cu ceață rece pentru a calma pasajele respiratorii uscate, dacă vă recomandă medicul dumneavoastră.

- Aplicarea de picături nazale saline pentru a slăbi mucusul din nas.

- Suflându-vă nasul într-un șervețel pentru a vă menține căile respiratorii deschise sau aspirând ușor excesul de mucus din nasul copilului dumneavoastră.

- Odihnindu-vă din plin.

Discută cu medicul tău înainte de a lua orice medicamente fără prescripție medicală pentru răceală, în special medicamente pe care intenționezi să le dai unui copil, pentru a te asigura că este sigur.

Antibioticele tratează VRS?

Antibioticele nu sunt o opțiune de tratament pentru infecțiile virale precum VRS. Medicul îți poate prescrie antibiotice dacă testele arată că ai pneumonie bacteriană sau o altă infecție.

Există un vaccin pentru VRS?

Da, există un vaccin împotriva VRS disponibil pentru adulții în vârstă și o imunizare împotriva VRS pentru bebeluși.

Cât de repede mă voi simți mai bine după tratament?

Cazurile ușoare de VRS se pot vindeca în una sau două săptămâni. Cazurile mai severe de VRS pot dura mai mult timp.

Cum pot preveni VRS?

Puteți contribui la prevenirea răspândirii VRS prin:

- Acoperindu-vă tusea. Nu vă folosiți mâinile, ci folosiți un șervețel sau tușiți în țesătura cămășii.

- Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun.

- Curățați și dezinfectați suprafețele, obiectele și jucăriile atinse frecvent.

Pot face VRS de două ori?

Este posibil să contractați VRS de mai multe ori în viață și chiar mai mult de o dată în timpul unui singur sezon de VRS. Infecțiile repetate tind să fie mai puțin severe decât prima infecție. Cu toate acestea, dacă sunteți un adult cu vârsta de peste 65 de ani, un adult cu un sistem imunitar slăbit sau dacă aveți o afecțiune cardiacă sau pulmonară pe termen lung, infecția cu VRS poate fi mai gravă dacă o contractați din nou.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel