Ce sunt „penjaminele”? Acești vapori...
Pentru aproape 60 de ani, măsurarea nivelurilor de colesterol din sânge a fost cea mai utilizată metodă pentru identificarea persoanelor cu risc mare de boli cardiovasculare.
Totuși, un nou studiu realizat de Universitatea Chalmers din Suedia și Universitatea Harvard din SUA sugerează că o combinație a doi markeri lipoproteici, măsurați într-un simplu test de sânge, poate oferi informații mai precise despre riscul individual de boli de inimă decât testul actual al colesterolului, având potențialul de a salva vieți.
Studiul, intitulat "Importanța relativă a numărului de particule, tipului și dimensiunii lipoproteinelor care conțin apoB în dezvoltarea bolii arteriale coronariene", este publicat în European Heart Journal.
"Acesta este cel mai mare studiu de acest tip realizat vreodată și rezultatele arată, pentru prima dată, importanța relativă a celor trei mari familii de lipoproteine în riscul potențial de boli de inimă", a declarat Jakub Morze, autor principal al studiului și cercetător postdoctoral la Chalmers.
Unul dintre principalii indicatori și factori de risc controlabili pentru bolile cardiovasculare este colesterolul ridicat din sânge. Colesterolul este o substanță asemănătoare cu grăsimea, esențială pentru construirea celulelor și producerea unor vitamine și hormoni. Cu toate acestea, atunci când nivelurile de colesterol sunt prea mari, acesta se poate acumula în pereții vaselor de sânge, formând depuneri cunoscute sub numele de plăci.
Dacă o placă se rupe, un cheag se poate forma rapid și bloca complet vasul, ducând la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Colesterolul și alte grăsimi sunt transportate prin sânge de particule specializate numite lipoproteine, care sunt împărțite în patru clase principale. Trei dintre aceste clase conțin o proteină specială pe suprafața lor, numită apolipoproteina B (apoB).
Când sunt prezente în exces, aceste lipoproteine pot depune colesterol în pereții vaselor de sânge, fiind denumite "colesterol rău". În schimb, a patra clasă principală ajută la eliminarea colesterolului în exces din sânge și îl transportă înapoi la ficat, fiind adesea denumită "colesterol bun" datorită rolului său benefic.
Pentru a evalua riscul pe termen scurt de boli de inimă, medicii trebuie să stabilească dacă nivelurile de particule de "colesterol rău" sunt suficient de mari pentru a fi dăunătoare. În prezent, acest lucru se face prin măsurarea unui eșantion de sânge pentru nivelurile de colesterol.
Cu toate acestea, deoarece colesterolul nu poate circula sau cauza daune fără a fi transportat de lipoproteinele sale, cercetătorii s-au concentrat tot mai mult pe măsurarea lipoproteinelor care transportă "colesterolul rău", ca un indicator mai bun al riscului de boli cardiovasculare.
"Anterior, nu era clar dacă doi pacienți cu același nivel total de "colesterol rău", dar care diferă în caracteristicile lor de transport (tipul de lipoproteină, dimensiunea, conținutul lipidic), aveau același risc de boli de inimă. Așadar, scopul acestui studiu a fost de a determina importanța acestor parametri diferiți", a explicat Morze.
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard - FOTO: Freepik
Cercetătorii au analizat probe de sânge de la peste 200.000 de persoane din UK Biobank, care nu aveau antecedente de boli de inimă, pentru a măsura numărul și dimensiunea diferitelor lipoproteine care transportă colesterolul în sânge. Au fost axați în special pe lipoproteinele care transportă o proteină numită apoB, care se găsește pe toate "colesterolurile rele".
"Am descoperit că apoB este cel mai bun marker atunci când testăm riscul de boli de inimă. Deoarece apoB indică numărul total de particule de "colesterol rău", măsurarea acestuia oferă un test mai precis decât testele standard de colesterol. Aceasta nu înseamnă că testele convenționale sunt ineficiente; ele funcționează de obicei bine.
Totuși, în aproximativ unul din douăsprezece cazuri, testele standard de colesterol pot subestima riscul de boli cardiovasculare, ceea ce este important de luat în considerare, având în vedere că 20–40% din toate cazurile de boli cardiovasculare sunt fatale la prima apariție. Prin trecerea la testarea apoB, putem îmbunătăți această acuratețe și potențial salva vieți", a spus Morze.
Cercetătorii au concluzionat că numărul total de lipoproteine de "colesterol rău" a fost cel mai important factor de luat în considerare atunci când se testează riscul de boli de inimă. Alți factori, cum ar fi dimensiunea sau tipul lipoproteinei, nu au influențat riscul potențial în general.
Totuși, studiul a arătat și că o altă lipoproteină de "colesterol rău", numită lipoproteina(a), este o componentă importantă a puzzle-ului și ar trebui, de asemenea, testată. Nivelurile acesteia sunt moștenite genetic la majoritatea indivizilor și reprezintă mai puțin de 1% din totalul lipoproteinelor "colesterol rău" în populația generală. Cu toate acestea, în anumite cazuri, valorile acesteia sunt extrem de mari, ceea ce crește semnificativ riscul de boli de inimă.
"Rezultatele noastre indică faptul că numărul de particule apoB ar putea înlocui în cele din urmă testul standard de colesterol din cercetare și îngrijirea sănătății la nivel mondial și că lipoproteina(a) ar trebui, de asemenea, testată pentru a obține o imagine mai clară a riscului cardiovascular legat de lipide.
Testul de sânge pentru acești doi markeri este deja disponibil comercial și ar fi ieftin și suficient de ușor de implementat", a spus Clemens Wittenbecher, unul dintre autorii studiului și profesor asistent de medicină de precizie și diagnostice la Chalmers.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce sunt „penjaminele”? Acești vapori...
Sănătatea intestinului, asociată cu...
În ultimul deceniu, multe emisiuni...
Trei medicamente frecvent utilizate...
Medicii atrag atenţia că a început...