Un medicament inovator pentru diabet, inclus pe lista de compensate 100%

Un medicament inovator pentru tratamentul diabetului tip 2 a fost introdus pe lista medicamentelor compensate 100% din România. 

Începând cu luna iulie 2018, empagliflozin (Jardiance®) este inclus în Programul Național de Diabet Zaharat și se poate elibera gratuit pacienților cu diabet tip 2, conform protocolului terapeutic.

Românii, fruntași la diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este cea mai des întâlnită formă de diabet, reprezentând 85-95% din totalul cazurilor de diabet. 11,6% dintre românii cu vârsta între 20 şi 79 de ani suferă de diabet zaharat de tip 2, ceea ce înseamnă aproximativ 2 milioane de persoane, fapt ce ne situează pe locul I în Europa la prevalența acestei boli.

Complicațiile cardiovasculare amenință viața pacienților cu diabet

Pacienții cu diabet zaharat tip 2 prezintă un risc de până la 4 ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. În întreaga lume, din cauza complicațiilor bolii, un pacient moare la fiecare 6 secunde, iar 52% din decesele pacienților intervin din cauze cardiovasculare.

Complicațiile cardiovasculare reduc viața pacienților în medie cu 12 ani.

Empagliflozin este prima medicație antidiabetică orală aprobată la nivel global, care a demonstrat reducerea cu 38% a riscului de deces de cauză cardiovasculară la persoanele cu diabet tip 2 și boală cardiovasculară instalată. 

Un medicament inovator pentru diabet, compensat 100%

Empagliflozin este singurul medicament cu beneficii importante în prevenirea mortalității de cauză cardiovasculară disponibil acum și în România, în regim compensat 100%, în cadrul Programului Național de Diabet.

Recent, pe baza datelor din studiul clinic EMPA-REG OUTCOME®, indicația medicamentului a fost extinsă ca urmare a recomandărilor CHMP (Commitee for Medicinal Products for Human Use), care a emis opinie pozitivă pentru includerea prevenției evenimentelor cardiovasculare (decesele de cauză cardiovasculară, infarctul miocardic non-fatal sau accidentul vascular cerebral non-fatal) la pacienții cu diabet de tip 2, cu risc cardiovascular crescut. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel