Uleiul de piper, efecte multiple. Pentru ce e bun și cum să îl folosești

Uleiul de piper - Foto: Freepick @giorgiykhosroshvili
Uleiul de piper este folosit pentru o varietate de alte scopuri, cum ar fi utilizări medicinale.

Uleiul de piper are și efect conservant și este utilizat și parfumerie. În ultimele decenii, cercetările științifice au explorat numeroasele beneficii posibile ale uleiului esențial de piper negru, cum ar fi ameliorarea durerilor, scăderea colesterolului, detoxifierea organismului și îmbunătățirea circulației, printre multe altele.

Principiul activ principal al piperului negru, piperina, s-a dovedit a avea multe atribute benefice pentru sănătate, inclusiv posibile proprietăți anticancerigene, motiv pentru care cercetătorii au analizat includerea acestuia în terapia dietetică pentru tratamentul cancerului, precum și pentru prevenirea acestuia. 

Uleiul de piper ameliorează durerile

Datorită proprietăților sale de încălzire, antiinflamatorii și antispastice, uleiul de piper negru acționează pentru a reduce leziunile musculare, tendinita și simptomele artritei și reumatismului.

Un studiu din 2014 publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine a evaluat eficacitatea uleiurilor esențiale aromatice asupra durerilor de gât. Atunci când pacienții au aplicat zilnic pe gât o cremă compusă din uleiuri esențiale de piper negru, măghiran, lavandă și mentă, timp de patru săptămâni, grupul a raportat o mai bună toleranță la durere și o ameliorare semnificativă a durerilor de gât. 

Uleiul de piper ajută digestie

Uleiul de piper negru poate ajuta la ameliorarea disconfortului provocat de constipație, diaree și gaze. Cercetările in vitro și in vivo pe animale au arătat că, în funcție de doză, piperina din piper negru prezintă activități antidiareice și antispastice sau poate avea de fapt un efect spasmodic, ceea ce este util pentru ameliorarea constipației. În general, piperul negru și piperina par să aibă posibile utilizări medicinale pentru tulburările de motilitate gastrointestinală, cum ar fi sindromul colonului iritabil.

Uleiul de piper scade colesterolul 

Un studiu pe animale privind efectul hipolipidemic (de scădere a lipidelor) al piperului negru la șobolani hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi a arătat o scădere a nivelului de colesterol, acizi grași liberi, fosfolipide și trigliceride. Cercetătorii au constatat că suplimentarea cu piper negru a crescut concentrația de colesterol HDL (bun) și a redus concentrația de colesterol LDL (rău) și de colesterol VLDL (lipoproteine cu densitate foarte scăzută) în plasma șobolanilor hrăniți cu alimente bogate în grăsimi.  Acestea sunt doar câteva dintre cercetările care indică utilizarea internă a uleiului esențial de piper negru pentru a reduce nivelul ridicat de trigliceride și pentru a îmbunătăți nivelul colesterolului total.

Uleiul de piper scade tensiunea arterială

Atunci când uleiul esențial de piper negru este administrat intern, acesta poate promova o circulație sănătoasă și chiar reduce tensiunea arterială ridicată. Un studiu pe animale publicat în Journal of Cardiovascular Pharmacology demonstrează cum componenta activă a piperului negru, piperina, posedă un efect de scădere a tensiunii arteriale. 

Piperul negru este cunoscut în medicina ayurvedică pentru proprietățile sale de încălzire care pot fi utile pentru circulație și sănătatea inimii atunci când este utilizat intern sau aplicat local. Amestecarea uleiului de piper negru cu scorțișoară sau ulei esențial de turmeric poate spori aceste proprietăți de încălzire.

Uleiul de piper negru prezintă activitate anticancerigenă

Potrivit unui studiu din 2010 realizat la Michigan State University, extractul de piper negru și constituenții săi prezintă activități antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene. Cercetătorii au descoperit că piperina și alchilamidele găsite în piperul negru au avut ambele capacități dependente de doză de a inhiba proliferarea celulelor canceroase umane.

Uleiul de piper ajută la detoxifierea organismului

S-a demonstrat că piperul negru (Piper nigrum) și piperina au "efecte biotransformatoare", inclusiv de detoxifiere și o mai bună absorbție și biodisponibilitate a medicamentelor pe bază de plante și convenționale. Acesta este motivul pentru care este posibil să vedeți piperina ca ingredient în suplimentele dumneavoastră.

Uleiul de piper, conservant alimentar

Uleiurile esențiale de piper negru și verde au fost folosite într-un studiu in vitro din 2015 pentru a afla activitatea antimicrobiană împotriva microorganismelor care provoacă deteriorarea alimentelor. Cercetătorii au descoperit că ambele uleiuri de piper au prezentat o activitate antimicrobiană, antifungică și antibacteriană și au inhibat cu succes creșterea bacteriei Staphylococcus aureus în supa de pui. Rezultatele acestui studiu demonstrează modul în care atât uleiurile esențiale de piper verde, cât și cele de piper negru "sunt eficiente în controlul creșterii microorganismelor cunoscute care deteriorează alimentele".

Cum se utilizează uleiul de piper negru

Uleiul esențial de piper negru este disponibil în unele magazine de produse naturiste și online. Uleiul de piper negru poate fi inhalat direct din flacon, difuzat acasă pentru o aromă încălzitoare, administrat intern în doze mici (citiți întotdeauna cu atenție etichetele cu instrucțiuni de utilizare a produsului) și aplicat local.

Atunci când cumpărați ulei esențial de piper negru, în special pentru uz intern, asigurați-vă că achiziționați un produs de înaltă calitate, de grad de puritate 100%, fabricat de o companie de încredere și cu reputație. Din cauza proprietăților sale puternice și medicinale, doriți să utilizați cel mai bun produs pe care îl puteți găsi. De asemenea, doriți să căutați un ulei care este extras cu CO2, mai degrabă decât distilat cu aburi. Extracția cu CO2 înseamnă că substanțele chimice precum hexanul sau etanolul au fost lăsate în afara procesului, ceea ce este un lucru foarte bun.

Atunci când este aplicat local, uleiul de piper negru creează o senzație de încălzire, așa că folosiți doze mici și diluați-l cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de jojoba sau uleiul de migdale. Puteți folosi o diluție 1:1, mai ales dacă aplicați uleiul pe pielea sensibilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel