Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"

Somn - Foto: Freepik @rawpixel.com
Ai auzit de "grounding"? Noua tehnică virală care promite somn mai bun, mai puțin stres și vindecare rapidă. Dar chiar funcționează sau e doar un truc de marketing?

Ai simțit vreodată o liniște neașteptată când ai mers desculț pe iarbă? Sau ți-ai dat seama cum stresul începe să se topească atunci când stai cu picioarele în apa mării? Dacă da, fără să știi, te-ai „împământat” - un fenomen cunoscut internațional sub numele de grounding sau earthing.

Conceptul presupune contactul fizic direct cu suprafața Pământului, ceva ce strămoșii noștri făceau în mod natural. Însă, odată cu apariția caselor, asfaltului și chiar a pantofilor, am pierdut această conexiune fizică constantă cu pământul, potrivit Reuters.

Beneficii promise, dovezi limitate

Susținătorii grounding-ului susțin că acesta aduce beneficii variate, de la îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresului până la ameliorarea durerii. Cu toate acestea, până în prezent, dovezile științifice concludente sunt limitate.

Ironic, în 2025, conceptul a fost puternic influențat de tehnologie. Rețelele sociale sunt pline de clipuri video în care diverși influenceri promovează produse de împământare, de la cearșafuri și saltele speciale până la covorașe de birou, care promit somn mai bun și o sănătate îmbunătățită.

Dar funcționează ele cu adevărat?

Ce spun studiile recente?

Un studiu realizat anul acesta în Coreea a inclus 60 de participanți, dintre care jumătate au primit un covoraș cu tehnologie de împământare, iar cealaltă jumătate un covoraș identic, dar fără această funcție. Participanții au purtat brățări de monitorizare a somnului și au folosit covorașele șase ore pe zi, timp de 31 de zile.

Rezultatul? Cei cu covorașe „grounding” au dormit, în medie, mai mult.

Totuși, la evaluarea calității somnului, a somnolenței diurne și a nivelului de stres, ambele grupuri au arătat îmbunătățiri, fără diferențe semnificative între ele. Deși severitatea insomniei a fost mai scăzută în grupul „împământat”, această diferență exista încă de la începutul studiului, deci impactul real rămâne incert.

Un alt studiu, realizat în 2022 în Taiwan, a arătat îmbunătățiri ale somnului în rândul pacienților cu Alzheimer care au folosit covorașe de împământare timp de 30 de minute, de cinci ori pe săptămână.

În ceea ce privește starea de spirit, studiile nu au identificat diferențe semnificative în reducerea anxietății sau depresiei. Totuși, cercetări din 2019 au arătat că persoanele care au dormit pe un covoraș de împământare după exerciții intense s-au simțit mai puțin înțepenite și au avut niveluri mai scăzute de inflamație.

Merită investiția?

Prețurile produselor de împământare variază între 30 și 300 de dolari australieni. Merită să investim? Răspunsul, tipic oamenilor de știință precauți, este: nu știm încă.

Cert este că până acum nu s-au găsit dovezi că aceste produse ar avea efecte negative asupra somnului sau recuperării după efort. Așadar, dacă îți place să le folosești sau ești curios să încerci, nu există motive clare să nu o faci.

Totuși, nu uita că „împământarea” gratuită, în aer liber, rămâne mereu o opțiune. Deși nu există suficiente dovezi că mersul desculț pe iarbă sau nisip îmbunătățește somnul, petrecerea timpului în aer liber aduce alte beneficii demonstrate: expunerea la lumină naturală ajută la reglarea ritmurilor circadiene și la îmbunătățirea stării de spirit.

În final, dacă te confrunți cu probleme persistente de somn sau suspectezi o tulburare de somn, primul pas ar trebui să fie consultarea unui specialist, nu achiziționarea unui gadget-minune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel