Tulpina letală de gripă aviară, testată pe dihori. Adrian Marinescu: Nu prezintă un motiv de îngrijorare. Se întâmplă la orice gripă, nu doar aviară

gripa aviara Foto: Freepik @rorozoa
EXCLUSIV
Un studiu al CDC a arătat că tulpina de gripă aviară care a infectat un lucrător de la o fermă de lactate din Texas a fost letală pentru dihori.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite a raportat vineri că tulpina de virus a gripei aviare care a infectat un muncitor de la o fermă de lactate din Texas în luna martie a fost letală pentru dihori în experimente menite să imite boala la oameni. În contrast, gripa sezonieră face dihori să se îmbolnăvească, dar nu îi ucide, a precizat CDC.

Importanța dihorilor în cercetarea medicală

Dihorii sunt recunoscuți în cercetarea medicală datorită similarităților lor fiziologice cu oamenii în ceea ce privește sistemul respirator. Acest lucru îi face subiecți ideali pentru studierea bolilor precum gripa. În experimentele efectuate de CDC, dihorii infectați cu tulpina de gripă aviară din Texas au prezentat simptome severe și au murit, sugerând o virulență semnificativă a acestei tulpini, potrivit Reuters.

"Nu prezintă un motiv de îngrijorare, se poate trage o paralelă, dar orice variantă este posibilă. Dacă vrem să extrapolăm, să ne gândim că acea variantă ar putea să dea la om niște lucruri la fel de severe, în primul rând că întotdeauna gripa a dat și simptome severe la oameni", a explicat Adrian Marinescu, medic de boli infecțioase la Spitalul Matei Balș.

"Statistic, dacă avem 1% sau 2%, asta se întâmplă la orice gripă, nu doar aviară și nu doar în această situație. Să stau să mă gândesc că e un virus care are alte caracteristici, eu nu aș vedea elemente doveditoare în acest moment. E doar o ipoteză de lucru și atât", a adăugat în încheiere Adrian Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel