Trei factori de risc majori duc la...
Menținerea unei umidități adecvate în locuința ta poate aduce beneficii pentru sănătate și confort. Un nivel prea scăzut de umiditate poate duce la uscăciunea pielii, iritații ale ochilor și probleme respiratorii, în timp ce un nivel prea ridicat poate favoriza dezvoltarea mucegaiului și a acarienilor. Medicii ne recomandă să apelăm la trucul bunicii dacă umiditatea este prea scăzută.
Prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, a dezvăluit, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, câteva trucuri practice și sfaturi esențiale pentru menținerea unei umidități adecvate în locuință, având în vedere impactul acesteia asupra sănătății respiratorii.
Potrivit specialistului, unul dintre secretele bunicii pentru a regla umiditatea din casă este simplu, dar eficient: plasarea unei căni cu apă pe calorifer.
Vezi și: Ce se întâmplă în corp când nu mai mănânci pâine. Efectele te vor uimi. Cu ce poți înlocui pâinea
Prof. univ. dr. Cristian Oancea explică că acest gest simplu, moștenit de la generațiile precedente, este menit să păstreze nivelul optim de umiditate, mai ales în cazul copiilor mici. De-a lungul timpului, această practică a evoluat, iar acum există dispozitive moderne de umidificare care se pot monta pe calorifer și se umplu cu apă.
”Trebuie să avem umiditate, mai ales la copiii mici. Bunicii noștri puneau o cană cu apă pe calorifer, acum sunt acele umidificatoare care se pun pe calorifer și se umplu cu apă.
Dacă dăm drumul în dormitor la temperatură crescută, 24-26 de grade, aerul odată ce se usucă, când inspirăm aerul uscat, mucoasa traheo-bronșică se usucă de acel mucus și apare bronhospasmul, adică tusea”, a explicat prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Flatulența excesivă: cauze. Bolile care o provoacă. Cele 10 alimente anti-flatulență
Condens - FOTO: Freepik@EyeEM
În ceea ce privește temperatura optimă, aceasta este adesea considerată între 18°C și 21°C în timpul zilei și puțin mai scăzută pe timp de noapte. Totuși, preferințele individuale pot varia, iar unele persoane pot simți confort la temperaturi mai scăzute sau mai ridicate.
”Ne trezim cu tuse, dispnee și nu știm de unde ni se trage. Indicăm o temperatură constantă de 22-24 de grade sau dacă dorim să fie mai cald, să punem acele dispozitive în care se regăsește apă și atmosfera preia și se umidifică în mod fiziologic”, a mai explicat a explicat prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Simptomul banal al cancerului de stomac. Este considerat stânjenitor
Pentru a menține nivelurile optime de umiditate și temperatură în casă pe timp de iarnă, putem lua în considerare utilizarea unui umidificator pentru a crește umiditatea în cazul în care aceasta este prea scăzută, precum și utilizarea unui termostat pentru a controla temperatura ambientală.
Este important să fim atenși la schimbările de sezon și la nevoile specifice ale propriei locuințe pentru a asigura un mediu interior sănătos și confortabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Schimbările extreme de temperatură...