Tromboza venoasă profundă, afecțiunea gravă care poate ucide. Diagnosticul, dificil. Simptomele, ușor de confundat

tromboza venoasa profunda - FOTO: Freepik@kalinovskiy
Tromboza venoasă profundă este o afecțiune gravă în care se formează un cheag de sânge într-o venă profundă din interiorul corpului dumneavoastră.

Tromboza venoasă profundă poate să ucidă. Un cheag de sânge este o aglomerare de sânge care s-a transformat într-o stare solidă. Cheagurile de sânge din venele profunde se formează de obicei în coapsă sau în partea inferioară a piciorului, dar se pot dezvolta și în alte zone ale corpului.

Alte denumiri asociate cu această afecțiune pot include:

- tromboembolism

- sindrom post-trombotic

- sindrom post-flebitic

Tromboza venoasă profundă, simptome

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), simptomele trombozei venoase profunde apar doar la aproximativ jumătate dintre persoanele cu această afecțiune.

Simptomele frecvente ale trombozei venoase profunde includ:

- umflături la nivelul piciorului, gleznei de obicei pe o parte

- durere cu crampe la nivelul piciorului afectat, care începe de obicei la nivelul gambei

- durere severă, inexplicabilă în picior și gleznă

- o zonă de piele care pare mai caldă decât pielea din zonele înconjurătoare

- pielea de pe zona afectată care devine palidă sau roșiatică, sau de culoare albăstruie, în funcție de culoarea pielii

Este posibil ca persoanele cu o tromboză venoasă profundă la nivelul extremității superioare, sau un cheag de sânge în braț, să nu prezinte simptome. Dacă le au, simptomele comune includ:

- durere la nivelul gâtului

- durere de umăr

- umflături la nivelul brațului sau al mâinii

- culoare albastră sau mai închisă a pielii

- durere care se mută de la braț la antebraț

- slăbiciune la nivelul mâinii, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Lombosciatica, afecțiunea frecventă cu dureri fulgerătoare. Care este tratamentul

Este posibil ca oamenii să nu afle că au tromboză venoasă profundă decât după ce au fost supuși unui tratament de urgență pentru o embolie pulmonară (cheag de sânge în plămâni).

O embolie pulmonară se poate întâmpla atunci când un cheag s-a deplasat de la braț sau de la picior în plămâni. Atunci când o arteră din plămâni se blochează, este o situație care pune viața în pericol și necesită îngrijiri de urgență.

Tromboza venoasă profundă, cauze și factori de risc

Tromboza venoasă profundă este cauzată de un cheag de sânge. Cheagul blochează o venă, împiedicând sângele să circule în mod corespunzător în corpul dumneavoastră.

Diferiți factori pot duce la apariția unei tromboze venoase profunde sau pot crește riscul de a o dezvolta. Aceștia includ:

Leziuni: Deteriorarea peretelui unui vas de sânge poate îngusta sau bloca circulația sângelui. Ca urmare, se poate forma un cheag de sânge.

Intervenție chirurgicală: Vasele de sânge pot fi deteriorate în timpul unei intervenții chirurgicale, ceea ce duce la apariția unui cheag de sânge. Odihna la pat cu mișcare mică sau deloc după o intervenție chirurgicală poate, de asemenea, să vă crească riscul de a dezvolta un cheag de sânge.

Mobilitate redusă sau inactivitate: Atunci când stați frecvent pe scaun, cum ar fi în timpul unui zbor lung, sângele se poate acumula în picioare, în special în părțile inferioare. Dacă nu vă puteți mișca pentru perioade îndelungate, fluxul de sânge din picioare poate încetini. Acest lucru poate provoca apariția unui cheag.

Anumite medicamente: Unele medicamente cresc șansele ca sângele dumneavoastră să formeze un cheag. Printre acestea se numără pilulele contraceptive, medicamentele de terapie hormonală, glucocorticoizii și antidepresivele.

Vârsta: Tromboza venoasă profundă poate apărea în continuare la orice vârstă, dar incidența crește la vârste mai înaintate. Doar 1 din 10.000 de persoane mai tinere de 20 de ani fac tromboză venoasă profundă, dar în rândul celor mai în vârstă de 80 de ani, este de 1 din 100.

Traumatisme: A avea o leziune care vă deteriorează venele, cum ar fi o fractură osoasă, poate provoca apariția unui cheag de sânge.

Obezitatea. Faptul de a fi supraponderal poate pune mai multă presiune asupra picioarelor și venelor pelvisului.

Sarcina: Sarcina crește riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă. De fapt, persoanele însărcinate sunt de 5-10 ori mai predispuse să dezvolte tromboză venoasă profundă decât cele care nu sunt însărcinate.

Antecedente familiale: Faptul că aveți rude care au avut tromboză venoasă profundă vă poate face mai probabil să o aveți.

Cateter: A avea un cateter plasat într-o venă poate crește probabilitatea formării unui cheag de sânge.

Fumatul: Acest lucru este asociat cu un risc mai mare de tromboză venoasă profundă.

Tulburări ereditare de coagulare a sângelui: Faptul de a avea o tulburare de coagulare a sângelui vă face mai predispus la tromboză venoasă profundă.

Cancer: Faptul că aveți cancer pancreatic, pulmonar, de stomac sau cerebral, precum și alte tipuri de cancer, vă expune la riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă, mai ales dacă faceți chimioterapie.

Vezi și: Polipii uterini, mai frecvenți după menopauză. Când se transformă în cancer. La ce să fii atentă

În plus, mai multe alte afecțiuni de sănătate pot crește riscul de tromboză venoasă profundă. Printre acestea se numără:

- boală inflamatorie intestinală

- probleme cardiace, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și insuficiența cardiacă

- sepsis

- COVID-19, tuberculoză și alte boli virale sau bacteriene

- astm

- apnee în somn

- sindromul ovarelor polichistice (SOPC)

- diabet

Tromboza venoasă profundă, complicații

O complicație majoră a trombozei venoase profunde este embolia pulmonară. Puteți dezvolta o embolie pulmonară dacă un cheag de sânge se deplasează către plămâni și blochează un vas de sânge.

Acest lucru poate provoca leziuni grave la nivelul plămânilor și al altor părți ale corpului dumneavoastră. Obțineți imediat ajutor medical dacă aveți semne de embolie pulmonară. Aceste semne includ:

- amețeli

- transpirație

- durere în piept care se agravează la tuse sau la inhalarea profundă

- respirație rapidă

- tuse cu sânge

- ritm cardiac rapid

Vezi și: Pâinea de secară, diferențe între cea albă și cea integrală. Ce efect are asupra inimii. Cui nu îi este recomandată

Tromboza venoasă profundă, tratament

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune gravă. Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă credeți că aveți simptome de tromboză venoasă profundă sau mergeți la cea mai apropiată cameră de urgență. Un profesionist din domeniul sănătății vă poate verifica simptomele.

Tratamentele împotriva trombozei venoase profunde se concentrează pe împiedicarea creșterii cheagului. În plus, tratamentul poate ajuta la prevenirea unei embolii pulmonare și la scăderea riscului de a avea mai multe cheaguri.

Medicamente

Medicul dumneavoastră ar putea să vă prescrie medicamente pentru a vă subția sângele. Medicamentele pentru subțierea sângelui îngreunează coagularea sângelui dumneavoastră. De asemenea, acestea mențin cheagurile existente cât mai mici posibil și scad șansele ca dumneavoastră să dezvoltați mai mulți cheaguri.

Dacă anticoagulantele nu funcționează sau dacă tromboza venoasă profundă este severă, medicul dumneavoastră ar putea utiliza medicamente trombolitice.

Medicamentele trombolitice acționează prin descompunerea cheagurilor. Le veți primi intravenos.

Ciorapi de compresie

Dacă aveți un risc ridicat de tromboză venoasă, purtarea ciorapilor de compresie poate preveni umflarea și ar putea reduce șansele de a dezvolta cheaguri.

Ciorapii de compresie ajung chiar sub genunchi sau chiar deasupra acestuia. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să le purtați în fiecare zi.

Intervenție chirurgicală

Medicul dumneavoastră vă poate sugera o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta un cheag de sânge în braț sau în picior. Acest lucru este recomandat de obicei doar în cazul cheagurilor de sânge foarte mari sau al cheagurilor care cauzează probleme grave, cum ar fi deteriorarea țesuturilor.

În timpul unei trombectomii chirurgicale sau a unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta un cheag de sânge, chirurgul dumneavoastră va face o incizie într-un vas de sânge. Acesta va localiza și va îndepărta cheagul. Apoi, vor repara vasul de sânge și țesutul.

În unele cazuri, ei pot folosi un mic balon de umflare pentru a menține vasul de sânge deschis în timp ce îndepărtează cheagul. Când cheagul este găsit și îndepărtat, balonul este îndepărtat odată cu el.

Intervenția chirurgicală nu este lipsită de riscuri, așa că mulți medici o vor recomanda doar în cazuri grave. Riscurile includ:

- infecție

- deteriorarea vasului de sânge

- sângerare excesivă

Vezi și: Durere de stomac și gaze, semnele unui cancer de colon. Povestea bărbatului care se teme că va muri înainte de a i se naște fiul. Cancer în fază terminală, cu metastaze răspândite

Tromboza venoasă profundă, remedii de încercat acasă

Odată ce este diagnosticat un cheag de sânge, medicul dumneavoastră va prescrie probabil medicamente pentru a ajuta la subțierea sângelui sau la descompunerea cheagului.

Puteți combina medicația prescrisă cu remedii casnice pentru a preveni alte complicații și pentru a reduce riscul de formare viitoare a cheagurilor de sânge.

Faceți mișcare

Dacă este posibil, faceți plimbări zilnice pentru a îmbunătăți fluxul sanguin. Plimbările mai scurte și frecvente sunt mai bune decât o singură plimbare lungă.

Țineți piciorul sau brațul ridicat

Acest lucru este deosebit de important pentru picioare. Sângele se poate acumula dacă picioarele stau pe jos toată ziua. Folosiți un taburet sau un scaun pentru a vă menține picioarele ridicate și aproape de nivelul șoldurilor.

Purtați ciorapi de compresie

Acești ciorapi special concepuți se potrivesc strâns în jurul picioarelor și devin treptat mai largi pe măsură ce urcă pe picior până la genunchi. Compresia ajută la prevenirea bălților și a umflăturilor și crește fluxul sanguin.

Majoritatea oamenilor nu au nevoie de ele, dar persoanele cu risc ridicat de tromboză venoasă profundă le pot găsi utile. Ciorapii de compresie pot fi benefici atunci când călătoriți.

Mâncați sănătos

Consumul unei diete echilibrate și bogate în nutrienți este important pentru a ajuta la evitarea complicațiilor care pun viața în pericol. O dietă bogată în fibre, fructe și legume, cum ar fi dieta mediteraneană, poate fi cea mai bună pentru persoanele cu risc de tromboză venoasă profundă sau pentru cele care au mai avut tromboză venoasă profundă, dar sunt necesare cercetări pentru a susține acest lucru.

Unele vitamine și minerale pot interfera cu medicamentele pentru tromboza venoasă profundă. De exemplu, prea multă vitamina K poate ocoli capacitatea warfarinei de a subția sângele și de a preveni formarea unui cheag.

Revizuiți orice vitamine sau suplimente pe care le luați cu medicul dumneavoastră și întrebați despre posibilele interacțiuni medicamentoase. De asemenea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice alimente sau nutrienți pe care ar trebui să îi evitați.

Vezi și: Vinul fără alcool, ce este și ce beneficii are. 5 motive pentru care îl poți consuma liniștit. Ce îl face diferit față de sucul de struguri

Tromboza venoasă profundă, prevenție

Un stil de viață sănătos încorporează multe schimbări necesare pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. Aceasta include mișcarea mai mult, renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți moderate.

De asemenea, vă puteți reduce riscul de a avea tromboză venoasă profundă prin:

- gestionarea tensiunii arteriale

- renunțarea la fumat

- menținerea unei greutăți moderate

luați orice anticoagulante pe care vi le prescrie medicul dumneavoastră dacă sunteți supus unei intervenții chirurgicale, care vă poate reduce șansele de a dezvolta cheaguri după aceea.

Riscul de apariție a trombozei venoase profunde în timpul călătoriei devine mai mare dacă stați așezat mai mult de 4 ore. Mișcarea picioarelor atunci când stați așezat pentru o perioadă de timp ajută, de asemenea, la menținerea circulației sângelui. Mersul pe jos după ce ați fost în repaus la pat poate preveni formarea cheagurilor.

Coborâți din mașină în timpul călătoriilor lungi și întindeți-vă la intervale regulate. Plimbați-vă pe culoar dacă mergeți cu avionul, trenul sau autobuzul.

Întindeți-vă picioarele și picioarele în timp ce stați jos. Acest lucru vă menține sângele în mișcare constantă în viței. Nu purtați haine strâmte care pot restricționa fluxul sanguin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel