Trigliceride: ce sunt și care sunt valorile normale. Cum scazi nivelul de trigliceride

Trigliceride - Foto: Freepik @Jh design bd
Ce sunt trigliceridele și când devin problematice? Iată cum să reduci nivelurile de trigliceride?

Trigliceridele sunt cel mai comun tip de grăsime din alimente și din fluxul nostru sangvin.

Deși adesea sunt trecute cu vederea în favoarea colesterolului LDL ("colesterolul rău"), nivelurile ridicate de trigliceride pot semnala un risc crescut pentru bolile cardiovasculare.

Un test lipidic (profil lipidic) dezvăluie nivelurile acestora, dar pentru o măsurare precisă este necesar un post alimentar de cel puțin opt ore înainte de testare.

Ce sunt trigliceridele și când devin problematice?

Potrivit WebMD, trigliceridele provin din alimentele pe care le consumați, cum ar fi uleiurile, untul și grăsimile animale.

Și ficatul poate produce trigliceride și face acest lucru atunci când consumați mai multe calorii, în special din alimente bogate în carbohidrați decât are nevoie organismul. Aceste calorii în exces sunt transformate în trigliceride și stocate în țesutul adipos până când organismul are nevoie de ele.

Pentru adulții sănătoși, un nivel normal de trigliceride este sub 150 mg/dL. Totuși, între 25% și 30% dintre americani depășesc acest nivel. Clasificarea nivelurilor de trigliceride este următoarea:

- Normal: sub 150 mg/dL

- Limită superioară: 151–200 mg/dL

- Ridicat: 201–499 mg/dL

- Foarte ridicat: 500 mg/dL și peste

Un studiu recent publicat în Journal of the American Heart Association, citat de Harvard Health, a demonstrat că riscul de probleme cardiovasculare crește chiar și la niveluri de trigliceride mai mici de 150 mg/dL, începând de la 89 mg/dL. Studiul a inclus peste 14.000 de adulți italieni monitorizați timp de 11 ani.

Potrivit MedlinePlus, factorii care vă pot crește nivelul trigliceridelor includ:

- Consumul regulat de mai multe calorii decât ardeți, în special dacă mâncați mult zahăr

- Supraponderalitatea sau obezitatea

- Fumatul

- Consumul excesiv de alcool

- Anumite medicamente

- Unele tulburări genetice

- Bolile tiroidiene

- Diabetul de tip 2 slab controlat

- Boli hepatice sau renale

Cum să reduci nivelurile de trigliceride?

Trigliceridele pot fi transformate în acizi grași și utilizate pentru:

- alimentarea mușchilor

- crearea căldurii corporale

- furnizarea de energie pentru funcțiile corporale necesare

Vestea bună este că modificările stilului de viață pot reduce semnificativ nivelurile de trigliceride - chiar și cu peste 50%. Următoarele strategii te pot ajuta:

1. Alege carbohidrații cu grijă

Carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă, orezul alb, chipsurile, cerealele bogate în zahăr și băuturile îndulcite, pot crește trigliceridele.

Înlocuiește-le cu variante integrale și limitează aportul de zaharuri adăugate.

2. Monitorizează grăsimile consumate

Redu consumul de grăsimi saturate, găsite în carne grasă și unt, deoarece pot crește trigliceridele.

Optează pentru grăsimi nesaturate din surse precum pește, uleiuri vegetale și nuci, care ajută la reducerea trigliceridelor.

3. Limitează consumul de alcool

Consumul moderat de alcool - un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați - poate fi rezonabil. Totuși, dacă ai trigliceridele ridicate, este recomandat să reduci alcoolul cât mai mult posibil.

4. Fă mișcare regulat

Exercițiile fizice regulate au un impact direct asupra scăderii trigliceridelor.

Încercă să faci cel puțin 150 de minute de activitate moderată pe săptămână, cum ar fi mersul rapid, ciclismul sau înotul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel