Tremorul mâinii. Ce boli grave poate ascunde

Pentru persoanele cu tremor este foarte greu să îmbine cele două piese
Tremorul mâinii până la o anumită limită este un lucru natural. Când, însă, devine vizibil, e momentul să ne punem întrebări. Cauzele pot fi multiple.

Se întâmpă uneori, după o anumită vârstă, să constați că abia mai poți ține o ceașcă în mână din cauza tremorului. „E un lucru obișnuit care apare odată cu înaintarea în vârstă”,  spune Dr. Chizoba Umeh, un neurolog care se specializează în tulburări de mișcare la Brigham and Women's Hospital, afiliat la Harvard. „Nu amenință viața, dar persoanele cu tremurături severe pot avea dificultăți în a se hrăni, îmbrăca sau a conduce.”

Tremorul la nivelul mâinilor poate să apară în repaus (cum ar fi boala Parkinson) sau în timpul activității. Majoritatea tremurăturilor de mâini în repaus arata ca și cum persoana ar rula o pastilă între degetul mare și degetul aratator. Dar când începe să aibă activitate, tremorul dispare, scrie Harvard Medical School.

Tremorul mâinii care apare în timpul activității este descris în funcție de momentul apariției. Tremurătura posturală apare atunci când mâinile sunt întinse. „Nu puteți să vă mențineți mâinile complet nemișcate în timp ce sunt întinse”, spune dr. Umeh.

Tremurul de intenție apare când încerați să atingeți o țintă, precum o cheie, sau atunci când încercați să descuiați ușa cu cheia.

Tremurul specific sarcinii apare atunci când efectuați o activitate, cum ar scrisul.

De ce apare tremorul mâinii

Toți avem un pic de tremur, numit un tremur fiziologic; este natural și de obicei nu este vizibil. Tremorul care nu este natural include agitația, sau un tremor fiziologic mai accentuat, care este dat, de obicei, de o tiroidă hiperacitivă sau prea multă cofeină. Stresul, oboseala sau lipsa somnului pot intensifica acest simptom, ce poate părea ca un tremor natural.

Unele medicamente pot cauza tremorul mâinilor, acest tip este adesea postural.

Tremor parkinsonian se poate produce cu sau fără boala Parkinson, acea afecțiune degenerativă neurologice.

Tremorul esențial este un tremor benign care provoacă agitația involuntară în diferite părți ale corpului, inclusiv mâinile, capul sau vocea. „O persoană cu tremor esențial poate avea un tremur de mână, tremor postural sau un tremor de intenție”, spune Dr. Umeh.

Tremorul de intenție poate fi cauzat de deteriorarea cerebelului în partea din spate a creierului, adesea de la un accident vascular cerebral sau scleroză multiplă. „Cerebelul ajută la coordonarea mișcării, cum ar fi atingerea unei ținte. Deteriorarea cerebelului poate cauza ratarea atingerii unor ținte cu mâna”, spune Dr. Umeh.

După un accident vascular cerebral, o persoană poate avea o formă de tremor al mâinii. „Dacă există leziuni ale cerebelului, poate exista un tremur de intenție. Dacă leziunea este în ganglionii bazali, persoana poate avea un tremur de repaus”, explică Dr. Umeh.

Persoanele care au avut obiceiul să consume alcool și, la un moment dat, opresc brusc consumul, pot prezenta tremor postural.

Diagnosticarea tremorului

Diagnosticarea tremorului necesită un examen fizic și o analiză atentă a istoricului medical. „Medicul trebuie să vadă cum se manifestă și dacă există caracteristici asociate. Există o deficiență de echilibru, rigiditate sau încetinire a mișcării ca în cazul bolii Parkinson? Există un accident vascular cerebral? Există o leziune a creierului? Vreun fel de medicație? Persoana consumă multă cafea sau are alte afcțiuni preexistente? întreabă dr. Umeh.

Ea spune că poate fi necesar să se ceară un examen de laborator pentru a verifica funcția tiroidiană sau pentru a obține o imagine a creierului, cu scopul de a a verifica semnele unui accident vascular cerebral trecut.

Există tratament?

Uneori tremorul poate fi eliminat sau redus considerabil. Pentru îmbunătățirea tremorului fiziologic, este posibil să trebuiască să reduceți cofeina sau să gestionați stresul. Tremorul cauzat de tulburări tiroidiene sau renunțarea la alcool poate fi redus prin tratarea acestor stări.

Tremorul indus de medicamente poate fi rezolvat prin trecerea la un alt tip de medicație. Tremorul esențial este adesea tratat cu medicamente, la fel și tremorul parkinsonian.

Tremorul cauzat de scleroza multiplă, accidente vasculare cerebrale și tumori cerebrale nu este, de obicei reversibil, mai spune dr. Umeh.

Articolul integral poate fi citit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel