Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Cercetări recente arată că tratamentul pentru tensiune ar putea fi mai eficient dacă este luat seara, nu dimineața, așa cum se obișnuiește.
Există cel puțin trei motive teoretice pentru a lua medicamente pentru tensiunea arterială înainte de culcare.
În primul rând, un sistem al corpului care afectează puternic tensiunea arterială, numit sistemul renină-angiotensină, are activitatea sa maximă în timpul somnului.
În al doilea rând, ritmurile circadiene provoacă diferențe în chimia corpului noaptea în comparație cu ziua.
În al treilea rând, majoritatea atacurilor de cord apar dimineața, înainte ca medicamentele luate dimineața să aibă șansa de a „declanșa”.
Mai multe studii anterioare au sugerat că pastilele pentru tensiune arterială ar putea fi mai puternice atunci când sunt luate noaptea, dar studiile au fost mici și, prin urmare, neconvingătoare, astfel că majoritatea medicilor au recomandat în continuare ca pastilele pentru tensiune arterială să fie luate dimineața.
Pentru a încerca să rezolve această problemă, o echipă de cercetare medicală spaniolă a efectuat un studiu pe peste 19.000 de persoane cu hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută). Persoanelor din studiu li s-a spus, la întâmplare, să-și ia pastilele de tensiune fie la culcare, fie dimineața. Deoarece grupul care a luat doza la culcare și grupul care a luat doza dimineață au fost alese aleatoriu, acestea au fost foarte asemănătoare în multe privințe importante: vârstă, sex, greutate corporală, nivelul tensiunii arteriale, nivelul colesterolului din sânge și prezența altor boli grave în afară de hipertensiune arterială. Acest lucru este important, pentru că într-un astfel de studiu este de dorit ca cele două grupuri să fie foarte asemănătoare, cu excepția singurului lucru pe care îl testați: în acest caz, ora din zi în care sunt luate pastilele, notează health.harvard.edu.
Studiul, publicat online de European Heart Journal, a urmărit oamenii timp de o medie de 6,3 ani. Într-adevăr, tensiunea arterială a fost mai mică în grupul care a luat doza la culcare. Mai important, la fel a fost și riscul apariției mai multor consecințe grave care rezultă din tensiunea arterială prost controlată: atac de cord, accident vascular cerebral, intervenții chirurgicale sau stenturi pentru deschiderea arterelor blocate din inimă sau deces din cauza unei boli de inimă sau a unui accident vascular cerebral.
Și riscul acestor boli nu a fost doar puțin mai mic; grupul care a luat doza la culcare a avut aproximativ jumătate din rata acestor consecințe grave. În plus, cei care luau medicamentele la culcare păreau să nu aibă efecte adverse de la administrarea pastilelor noaptea. De exemplu, nu au avut o rată mai mare de amețeală sau căderi când se trezeau noaptea pentru a merge la baie.
Acest studiu, chiar dacă este foarte mare, poate să nu fie suficient pentru a schimba practica. Dar scăderea uriașă a ratei bolilor grave este convingătoare pentru a lua medicamentele pentru tensiune arterială la culcare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...