Tratamentul pentru cancerul tiroidian, cel mai radioactiv. Conf. Mirela Gherghe: Pacientul trebuie să stea izolat

cancer tiroidian - FOTO: Freepik@ dendysign
EXCLUSIV
Acest tip de cancer te izolează, te rupe de restul lumii.

Izolarea pacienților cu cancer tiroidian este strâns legată de utilizarea iodului radioactiv (I-131), un tratament comun pentru acest tip de cancer. Iodul radioactiv este administrat pacienților pentru a distruge orice celule tiroidiene rămase după intervenția chirurgicală și pentru a preveni recidiva bolii. Acest tratament funcționează prin acumularea iodului în celulele tiroidiene, care sunt apoi distruse de radiații.

De ce e nevoie de izolarea pacienților cu cancer tiroidian

Conf. Mirela Gherghe a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, aspecte esențiale ale tratamentului cu iod 131 pentru cancerul tiroidian, evidențiind de ce pacienții trebuie să rămână izolați după procedură. Utilizarea iodului 131 în tratamentul cancerului tiroidian este o practică bine stabilită, dar necesită măsuri de precauție specifice din cauza radiațiilor emise de acest izotop.

"În cazul tiroidei, pacientul stă izolat pentru că Iod 131 care se folosește pentru tratarea cancerului tiroidian, pe lângă radiația Beta pe care o folosim în scop terapeutic, la tiroidă, Iod 131, din păcate, emite și radiație Gamma.

Ea este cea care iradiază la distanță și acesta este motivul pentru care în cazul tiroidei trebuie să stea pacientul izolat", a explicat conf. Mirela Gherghe, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Cancerul tiroidian, ce este

Cancerul tiroidian este un tip de cancer care începe în glanda tiroidă. Cancerul începe atunci când celulele încep să crească necontrolat. Glanda tiroidă produce hormoni care ajută la reglarea metabolismului, a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a temperaturii corpului.

Glanda tiroidă se află în partea din față a gâtului, sub cartilajul tiroidian (mărul lui Adam). La majoritatea oamenilor, tiroida nu poate fi văzută sau simțită. Este în formă de fluture, având 2 lobi — lobul drept și lobul stâng — uniți de o bucată îngustă de glandă numită istm.

Glanda tiroidă are 2 tipuri principale de celule:

Celulele foliculare folosesc iodul din sânge pentru a produce hormoni tiroidieni, care ajută la reglarea metabolismului unei persoane. Un exces de hormon tiroidian (hipertiroidism) poate provoca un ritm cardiac rapid sau neregulat, dificultăți de somn, nervozitate, foame, pierdere în greutate și o senzație de căldură excesivă.

O cantitate insuficientă de hormon (hipotiroidism) face ca o persoană să încetinească, să se simtă obosită și să câștige în greutate. Cantitatea de hormon tiroidian eliberată de tiroidă este reglată de glanda pituitară de la baza creierului, care produce o substanță numită hormon stimulativ tiroidian (TSH).

Celulele C (numite și celule parafoliculare) produc calcitonină, un hormon care ajută la controlul modului în care corpul utilizează calciul.

Alte celule mai puțin frecvente în glanda tiroidă includ celulele sistemului imunitar (limfocite) și celulele de suport (stromale), potrivit American Cancer Society.

Cancerul se dezvoltă din diferite tipuri de celule. Diferențele sunt importante deoarece afectează gravitatea cancerului și tipul de tratament necesar.

Multe tipuri de creșteri și tumori pot apărea în glanda tiroidă. Cele mai multe dintre acestea sunt benigne (non-canceroase), dar altele sunt maligne (canceroase), ceea ce înseamnă că pot răspândi în țesuturi adiacente și în alte părți ale corpului.

Cancer tiroidian - FOTO: Freepik@tongsupat00

Cancerul tiroidian, tratament

Glanda tiroidă absoarbe aproape tot iodul din corp, ceea ce permite utilizarea iodului radioactiv (RAI, sau I-131) în tratamentul cancerului tiroidian. RAI se acumulează în celulele tiroidiene și emite radiații care pot distruge atât țesutul tiroidian normal, cât și celulele canceroase, cu un impact minim asupra restului organismului. Doza de radiație utilizată este semnificativ mai mare decât cea folosită în scanările cu iod radioactiv.

RAI este folosit pentru a distruge țesutul tiroidian rămas după intervenția chirurgicală sau pentru a trata tipuri de cancer tiroidian care s-au răspândit. Terapia cu iod radioactiv este considerată standard pentru cancerul tiroidian papilar și folicular care s-a extins, dar beneficiile pentru cancerele mici care nu s-au răspândit sunt mai puțin clare. RAI nu este eficient pentru carcinomele anaplastice și medulare, deoarece acestea nu absorb iod, potrivit American Cancer Society.

Pregătirea pentru Terapia RAI

Pentru a maximiza eficiența RAI, trebuie să ai un nivel ridicat de hormon de stimulare tiroidiană (TSH). Dacă tiroida a fost îndepărtată, TSH-ul poate fi crescut fie prin întreruperea medicamentelor tiroidiene timp de câteva săptămâni, ceea ce provoacă hipotiroidism temporar și simptome asociate, fie prin administrarea unui medicament injectabil numit Thyrogen.

Înainte de tratament, se recomandă și o dietă săracă în iod, evitând alimente precum sarea iodată, produse lactate, ouă și fructe de mare.

După tratament, pacienții pot emite radiații și este posibil să fie necesară o perioadă de izolare în spital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel