Tratamentul pentru cancerul renal care crește rata de supraviețuire. Are efecte în stadiile avansate ale bolii

cancerul renal - FOTO: Freepik@ksandrophoto
Un nou tratament pentru pacienții cu cancer renal în stadiu avansat a captat atenția cercetătorilor într-un studiu recent. Cercetătorii au observat îmbunătățiri semnificative în supraviețuirea globală și în reducerea riscului de recidivă după intervenția chirurgicală.

Un studiu recent de fază 3, denumit KEYNOTE-564, a investigat efectul adjuvant al pembrolizumabului la pacienții cu carcinom cu celule clare de rinichi, care prezentau un risc crescut de recidivă după intervenția chirurgicală. În acest studiu dublu-orb, participanții au fost randomizați să primească fie pembrolizumab, fie un placebo.

Rezultatele au fost promițătoare, arătând că pembrolizumabul, administrat la intervale de 3 săptămâni pentru un număr de până la 17 cicluri sau până la recidivă, a condus la îmbunătățiri semnificative în supraviețuirea fără boală și în supraviețuirea globală în comparație cu grupul care a primit placebo.

Perioada de urmărire mediană a fost de 57,2 luni, iar beneficiul pembrolizumabului a fost consistent în toate subgrupurile cheie ale participanților. Cu toate acestea, s-a observat că tratamentul cu pembrolizumab a fost asociat cu o incidență mai mare de evenimente adverse grave și evenimente adverse de gradul 3 sau 4 în comparație cu placebo-ul. Este important de menționat că, deși au existat evenimente adverse, nicio moarte nu a fost atribuită terapiei cu pembrolizumab.

În concluzie, rezultatele acestui studiu arată că adjuvant pembrolizumabul aduce o îmbunătățire clinic semnificativă în supraviețuirea globală pentru pacienții cu carcinom cu celule clare de rinichi la risc crescut de recidivă după intervenția chirurgicală, potrivit studiului publicat în The New England Journal of Medicine.

Vezi și: Motivul pentru care ar trebui să închizi mereu capacul vasului de toaletă. Avertismentul VIDEO al unui medic: Un vulcan furios de bacterii

Ce este carcinomul cu celule clare de rinichi

Carcinomul cu celule clare de rinichi este cea mai comună formă de cancer renal și derivă din celulele care căptușesc tubii mici în rinichi. Aspectul lor clar în microscop este din cauza unui număr mare de lipide și unui grad mai scăzut de celule, ceea ce le conferă o culoare palidă sub microscop. Acest tip de cancer renal poate avea diverse grade de agresivitate și poate fi asociat cu diverse prognosticuri în funcție de stadiul în care este diagnosticat și de alte factori de risc precum dimensiunea tumorii și extinderea sa în alte țesuturi sau organe.

Cum se manifestă

Rinichi - FOTO: Freepik

Carcinomul cu celule clare de rinichi poate să nu provoace simptome în stadiile incipiente și poate fi descoperit în mod accidental în timpul examinărilor medicale de rutină sau a investigațiilor imagistice efectuate pentru alte probleme de sănătate. Cu toate acestea, atunci când se manifestă, simptomele pot include:

- Sânge în urină (hematurie), care poate fi vizibil sau detectat doar la analizele de laborator.

- Durere sau disconfort în partea laterală sau inferioară a spatelui.

Vezi și: Tratamentul pentru persoanele cu demență, efecte adverse. Risc crescut de AVC, infarct, insuficiență cardiacă și renală

- O masă sau o umflătură în partea laterală sau inferioară a abdomenului.

- Pierdere în greutate neintenționată.

- Oboseală inexplicabilă.

- Febră persistentă.

- Presiune arterială ridicată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel