Durerea și disconfortul în jurul...
Cancerul de gât poate fi prevenit prin vaccinare. Acesta poate să apară chiar și din cauza relațiilor sexuale. Cancerul de gât se poate transforma într-o epidemie, atrag atenția medicii.
În ultimele două decenii, s-a înregistrat o creștere rapidă a numărului de cazuri de cancer la gât în Occident, până la punctul în care unii au numit-o epidemie. Acest lucru s-a datorat unei creșteri mari a unui tip specific de cancer de gât numit cancer orofaringian (zona amigdalelor și a părții din spate a gâtului).
Principala cauză a acestui cancer este virusul papiloma uman (HPV), care este, de asemenea, principala cauză a cancerului de col uterin. Cancerul orofaringian a devenit în prezent mai frecvent decât cancerul de col uterin în SUA și în Regatul Unit.
HPV se transmite pe cale sexuală. Pentru cancerul orofaringian, principalul factor de risc este numărul de parteneri sexuali de-a lungul vieții, în special sexul oral. Cei care au șase sau mai mulți parteneri de sex oral de-a lungul vieții au un risc de 8,5 ori mai mare de a dezvolta cancer orofaringian decât cei care nu practică sexul oral.
Studiile privind tendințele comportamentale arată că sexul oral este foarte răspândit în unele țări.
”Într-un studiu pe care colegii mei și cu mine l-am efectuat pe aproape 1.000 de persoane care au suferit o amigdalectomie din motive necanceroase în Marea Britanie, 80% dintre adulți au declarat că au practicat sexul oral la un moment dat în viața lor. Cu toate acestea, din fericire, doar un număr mic dintre aceste persoane dezvoltă cancer orofaringian. De ce se întâmplă acest lucru, nu este clar.
Teoria predominantă este că cei mai mulți dintre noi contractează infecții cu HPV și sunt capabili să le elimine complet. Cu toate acestea, un număr mic de persoane nu reușesc să scape de infecție, poate din cauza unui defect al unui anumit aspect al sistemului lor imunitar”, notează Hisham Mehanna, Professor, Institute of Cancer and Genomic Sciences, University of Birmingham, potrivit Science Alert.
La acești pacienți, virusul este capabil să se reproducă în mod continuu și, în timp, se integrează în poziții aleatorii în ADN-ul gazdei, unele dintre acestea putând face ca celulele gazdei să devină canceroase.
Vaccinarea împotriva HPV a fetelor tinere a fost implementată în multe țări pentru a preveni cancerul de col uterin. În prezent, există tot mai multe dovezi, deși încă indirecte, că aceasta ar putea fi eficientă și în prevenirea infecției cu HPV în gură.
Există, de asemenea, unele dovezi care sugerează că băieții sunt, de asemenea, protejați de ”imunitatea de turmă” în țările în care există o acoperire vaccinală ridicată în cazul fetelor (peste 85 %). Luate împreună, se speră că aceste măsuri ar putea duce, în câteva decenii, la reducerea cancerului orofaringian.
Acest lucru este bine din punct de vedere al sănătății publice, dar numai dacă acoperirea în rândul fetelor este ridicată - peste 85 % și numai dacă rămâne în cadrul "turmei" acoperite. Cu toate acestea, nu garantează protecția la nivel individual - și mai ales în această epocă a călătoriilor internaționale - dacă, de exemplu, cineva întreține relații sexuale cu cineva dintr-o țară cu o acoperire scăzută.
Cu siguranță nu asigură protecție în țările în care acoperirea vaccinală a fetelor este scăzută, de exemplu, în SUA, unde doar 54,3 % dintre adolescentele cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani au primit două sau trei doze de vaccinare împotriva HPV în 2020.
Acest lucru a determinat mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Australia și SUA, să își extindă recomandările naționale pentru vaccinarea împotriva HPV pentru a include băieții tineri - ceea ce se numește o politică de vaccinare neutră din punct de vedere al sexului.
Cancerul de gât se referă la cancerul care se dezvoltă în gât (faringe) sau în laringe (laringe). Gâtul este un tub muscular care începe în spatele nasului și se termină în gât. Cancerul de gât începe cel mai adesea în celulele plate care căptușesc interiorul gâtului dumneavoastră.
Cutia vocală se află chiar sub gât și este, de asemenea, susceptibilă la cancerul de gât. Cutia vocală este alcătuită din cartilaj și conține corzile vocale care vibrează pentru a produce sunete atunci când vorbiți.
Cancerul de gât este un termen general care se aplică la cancerul care se dezvoltă în gât (cancer faringian) sau în cutia vocală (cancer laringian).
Deși majoritatea cancerelor de gât implică aceleași tipuri de celule, se folosesc termeni specifici pentru a diferenția partea din gât în care a apărut cancerul.
Cancerul nazofaringian începe în nazofaringe - partea din gât aflată chiar în spatele nasului.
Cancerul orofaringian începe în orofaringe - partea din gât aflată chiar în spatele gurii, care include amigdalele.
Cancerul hipofaringian (cancerul laringofaringian) începe în hipofaringe (laringofaringe) - partea inferioară a gâtului, chiar deasupra esofagului și a traheei.
Cancerul glotic începe în corzile vocale.
Cancerul supraglotic începe în porțiunea superioară a laringelui și include cancerul care afectează epiglota, care este o bucată de cartilaj care blochează intrarea alimentelor în trahee.
Cancerul subglotic începe în porțiunea inferioară a cutiei vocale, sub corzile vocale, notează Mayo Clinic.
Semnele și simptomele cancerului de gât pot include:
- Tuse
- Modificări ale vocii, cum ar fi răgușeală sau imposibilitatea de a vorbi clar
- Dificultate la înghițire
- Dureri de ureche
- O umflătură sau o rană care nu se vindecă
- Dureri în gât
- Pierdere în greutate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Printr-un gest care durează doar...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...