Tratamentele naturiste care stimulează imunitatea, periculoase la alergici. Avertismentul unui medic

Alergiile severe
EXCLUSIV
Pentru că suntem în plin sezon de alergii la ambrozie, dr Adriana Camuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, a avertizat, în EXCLUSIVITATE la DC News și DC Medical, că tratamentele naturiste care stimulează imunitatea fac foarte mult rău persoanelor cu alergii. Le pot agrava starea și le pot pune viața în pericol! Spre exemplu, un anume compus ar trebui interzis celor cu alergii la ambrozie!

„Alergiile nu sunt ceva nou venit în viața noastră. Ele au fost descrise încă de la începutul secolului trecut, ca reacții de sensibilitate exagerată a organismului în fața unor particule față de care, de altfel, o persoană non-alergică se comportă foarte bine. Organismul persoanei alergice, însă, reacționează aberant, exagerat, și declanșează boala alergică", explică dr Adriana Camuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, de la Spitalul Clinic Sanador.

Nu trebuie activată și mai mult imunitatea

Evident, prima întrebare este dacă am putea face ceva, în mod special la copii, pentru a activa sistemul imunitar, „dacă am putea crește imunitatea în vreun fel"? Mare greșeală, atrage atenția medicul alergolog!

„Tocmai din definiția alergiei, care se referă la o reactivitate exagerată a organismului în fața unor particule din mediul exterior, deducem că nicio intervenție asupra sistemului imun nu e binevenită. Nicicum una de suprastimulare a sistemului imun, în alergii tratamentul pe cauză presupune – să spunem – o slăbire, o atenuare a răspunsului imun, lucru care se poate efectua cu terapii specifice de desensibilizare în așa fel încât acea particulă să fie tolerată. Deci, una peste alta, nu recomand niciun fel de intervenție, în mod special una care nu este ghidată și dictată de către medic, care să fie luată acasă în privința acestei așa-zise creșteri a sistemului imun pe care oamenii și-ar dori-o", detaliază specialistul.

Cele mai periculoase pot fi acele tratamente naturiste atât de promovate la tv și în online, care de fapt pot agrava anumite alergii, până la a ne pune serios viața în pericol. Spre exemplu, dacă bei ceaiuri sau iei pastile pe bază de plante din aceeași familie cu ambrozia, riști să-ți agravezi alergia.

Echinaceea, periculoasă pentru cei cu alergie la ambrozie

„Vorbim de acele „leacuri" și remedii pe care părinții le gândesc. De exemplu, suntem în sezon de ambrozie, nu trebuie să luăm nicidecum remedii din plante. De exemplu, echinaceea care e privită des ca o medicație bună pentru sistemul imun, părinții fac analogie cu răcelile frecvente ale copiilor și gândesc că, cumva, pot să acționeze și în privința alergiilor în același fel, cu niște extracte care stimulează imunitatea. De exemplu, echinaceea e din aceeași familie cu ambrozia! Nu îi sfătuiesc să ia remediile naturale pe care și le autoprescriu, pe care le aud pe posturi sau de la prieteni, pentru că pot să facă mai mult rău!", a avertizat dr Adriana Camuescu.

Cea mai mare problemă o constituie faptul că simptomele alergiilor sunt deseori confundate cu cele ale unei răceli, spune medicul.

„O alergie respiratorie generează în primul rând simptome de rinită. Este prima etapă. Primul organ afectat este nasul, și apar nas înfundat, strănuturi, curs al nasului abundent, pot să apară și mâncărimi de ochi, lăcrimare, ochi roșii. Deseori sunt confundate cu răcelile. Sunt pacienți care vin în sezon polenic în general și-mi spun „doamna doctor, de trei ani în perioada august – septembrie sunt răcit în continuu". Să fim serioși! Nu poți fi răcit două luni în continuu. Nu în sezon cald, când știm foarte bine că răcelile frecvent apar în sezon rece și dacă răcești atât de mult ai o problemă. Dacă răcești atât de mult în sezonul cald s-ar putea să fie o problemă și mai serioasă! Una peste alta, confundă răcelile cu alergia, până când la un moment dat repetitivitatea în acel sezon, agravarea simptomelor, îi determină să vină să ceară o părere", arată medicul primar alergolog.

Ce tipuri de alergii poți face, când și cum apara ele și de ce se declanșează inclusiv la vârstă adultă, dar și cum pot fi tratate alergiile până aproape a fi vindecate, aflați în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel