Transplantul, criteriu de acreditare a spitalelor? Dr Cristian Lupașcu: nu se fac destule
20 oct 2020 / 15:02

Transplant organe
EXCLUSIV
Medicul Cristian Lupașcu consideră că s-ar putea face mult mai multe în spitalele județene legat de activitatea de transplant.

Invitat la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, doctorul Cristian Lupașcu a subliniat necesitatea implicării spitalelor județene în activitatea de transplant, inclusiv posibilitatea ca această implicare să devină criteriu de acreditare a unităților medicale.

”Nu se fac suficient de multe eforturi la nivelul marilor spitale județene. Țara asta are 41 de județe - 41 de spitale. Toate au un potențial de a identifica posibilii donatori în moarte cerebrală. Spitalele județene pot să se constituie în niște centre importante de identificare a acestor donatori”, consideră dr Lupașcu.

În opinia sa, ”este încă mult de făcut în ceea ce privește profesionalismul persoanelor care au fost nominalizate de Agenția Națională de Transplant să coordoneze activitatea la nivelul acestor spitale”. Specialistul consideră că aceste aspecte ar fi bine să fie discutate și la Ministerul Sănătății în ideea că identificarea acestor donatori ”să constituie un criteriu de performanță pentru aceste spitale, criteriu necesar pentru acreditare”.

”Probabil că cineva s-a gândit sau se va gândi la treaba asta și ar fi de dorit ca acest criteriu să intre în criteriile de evaluare care se fac din când în când la nivelul acestor spitale”, afirmă medicul Cristian Lupașcu.

Ştiri Recomandate

Cluj: Un bebeluș a murit, după ce mama l-a abandonat în cadă, imediat după naștere
11 motive pentru care ai degetele și mâinile umflate
BUSULFANUM - prospect
CICLESONIDUM - prospect
ALEMTUZUMABUM - prospect
Canabis, drogul care afectează vederea: studiile o confirmă
Ceaiul verde: de ce să bei zilnic o cană
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri