Acest tratament învinge cancerul și...
Austria a decis ca niciun cetățean străin să nu mai facă deocamdată transplant în clinicile sale, iar această decizie pune la grea încercare pacienții români care sunt cazuri complexe și pe care tânărul program de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria din Capitală nu îi poate rezolva, a explicat academicianul Irinel Popescu, la emisiunea Academia de Sănătate.
„De curând am avut o discuție cu profesorul Walter Klepetko de la Spitalul AKH din Viena care mi-a spus foarte clar că, din păcate, cu toată simpatia pentru România și cu toată relația foarte veche pe care o are cu unii dintre noi, nu poate ajuta România în acest moment, pentru că Austria a interzis transplantul oricărui străin. (...) Asta nu înseamnă că ANT nu explorează și alte posibilității. (...) Indicațiile pe care le poate accepta programul de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria nu acoperă în întregime necesitățile pacienților cu indicație de transplant pulmonar. Și de aici este clar că cel puțin o perioadă de timp va trebuie să cooperăm și cu programe din străinătate sau să deschidem și un alt program care să rezolve și cazuri mai complicate decât cele pe care le poate rezolva în momentul de față programul de la Sfânta Maria. Există pacienți pe lista de așteptare cu nervii întinși la maximum, cu starea de sănătate care se agravează progresiv și care solicită Ministerului Sănătății și ANT, găsirea unor soluții”, a spus academicianul Irinel Popescu, realizatorul emisiunii.
Programul de transplant pulmonar de la Regina Maria este în perioada sa de pionierat, a explicat și Dr Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT).
„Ne bucurăm să avem un program de transplant pulmonar funcțional la Spitalul Sfânta Maria. De asemenea, trebuie să acceptăm faptul că fiecare program de transplant trece printr-o etapă de pionierat, o etapă de low volume și apoi de high volume center, în prima etapă rezolvându-se cazurile care se rezolvă și în acest moment la Spitalul Sfânta Maria. Rămân însă o serie de cazuri de o complexitate crescută, în cazul de față și cele pediatrice, care la acest moment trebuie să-și găsească rezolvare în afara țării”, a spus acesta, exclusiv la DC Medical.
Directorul executiv al ANT a dezvăluit și cu ce țări discută agenția ca să preia pacienții români care sunt cazuri complexe sau pediatrice.
„ Au fost de anul trecut discuții legate de un acord cu Ungaria, dar a trenat tocmai datorită faptului că ei nu s-au putut angaja în rezolvarea cazurilor complexe și a cazurilor pediatrice. Avem totuși niște semne și din partea lor că iau în calcul rezolvarea acestor cazuri și repunerea în discuție a acestui acord. Asta nu înseamnă că nu am căutat soluții și în altă parte. Practic, orice țară care are un program viabil de transplant pulmonar și ne întinde o mână pentru a ajuta acești pacienți este un ajutor binevenit și pe care-l acceptăm, în numele lor și al țării noastre. Au fost recent niște discuții cu omologii noștri din Agenția de Transplant Italiană. Am avut o teleconferință cu aceștia, ei dându-și acordul de principiu pentru rezolvarea unor cazuri de patologie pulmonară care necesită transplant pulmonar, urmând să ne confirme acceptul unor centre de transplant pulmonar, ca practic discuțiile să avanseze și să ducă la realizarea unui acord similar cu cel inițiat ca discuție cu Ungaria”, a explicat dr Radu Zamfir.
Care este situația în celelalte programe de transplant din România și care sunt spitalele care reușesc să aducă cei mai mulți donatori, aflați din video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...