Transplant: O fată de 20 de ani salvează viețile a 5 români

Protocol de colaborare între notari și Asociația Transplantaților
Astăzi, o echipă formată din medici și asistenți medicali din București și Tg. Mureș au realizat o prelevare multiorgan la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, de la o pacientă aflată în moarte cerebrală în urma unui accident rutier. Cel mai probabil, organele ei vor salva viețile a cinci români! Primii trei receptori au fost identificați.  

Ficatul și rinichii au fost trimise pentru transplant la Institutul Fundeni din București, cordul tinerei a avus la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Tg Mureș, iar plămânii au fost trimiși la Spitalul Sf. Maria, singurul unde se face deocamdată transplant pulmonar în România.

Tânăra de 20 de ani suferise un traumatism într-un accident rutier și era în moarte cerebrală.

Ficatul, așa cum spuneam, va fi transplantat unui pacient cu diagnosticul de hepatocarcinom grefat pe ciroza hepatică VHC.

Plămânii merg la Sf. Maria către o pacienta de 44 ani cu diagnostic de hipertensiune pulmonară primitivă cu defect de sept ventricular.

Rinichii urmează să fie alocați în circa două ore, timp în care vor fi gata testele de compatibilitate pentru potențialii receptori.

Cordul, transplantat un bărbat care aștepta de 2 ani!

Potrivit șefului Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș, dr. Horațiu Suciu, cordul femeii va fi transplantat unui bărbat 39 ani din județul Mureș, diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă și care era e lista de așteptare pentru transplant de 2 ani!

Prelevarea a început la Spitalul de Urgență Floreasca din București în jurul orei 10.30 dimineața, iar cordul va ajunge la Târgu Mureș între 15-15.30 cu un elicopter SMURD.

„O echipă de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureș s-a deplasat la București pentru prelevarea cordului. Sperăm ca intervenția să se încheie în jurul orei 20.00", a precizat dr. Horațiu Suciu, pentru Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel