Transplant de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, la SUUMC: 6 intervenții de la începutul anului

Ingervenții transplant țesut osos SUUMC:  Foto: Daniel Iancu
La SUUMC au avut loc de la începutul anului 6 proceduri de recoltare/prelevare și transplant de țesut osos. 

De la începutul acestui an și până în prezent, în cadrul Programului Naţional de Transplant de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, la nivelul Sectiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC) s-au efectuat nu mai puțin de 4 proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (cap femural), realizate în timpul intervenţiilor de artroplastie și 2 intervenţii chirurgicale de transplant de ţesut osos, în cadrul unei operații de revizie – reconstrucţie a unei ligamentoplastii de genunchi şi în cazul unui protocol operator de revizie – reconstrucție a unei artroplastii de șold cu alogrefă de os morcelizat și impactat, potrivit unei informări pe siteul SUUMC.

Grefele au fost puse la dispoziţie de Banca de țesuturi osteoligamentare a Spitalului Colentina, unitate medicală care se află în relaţie de colaborare cu SUUMC, din anul 2015 și până în prezent.

„Pe lista de așteptare a specialiștilor noștri, pentru tratamentul chirurgical aplicat în patologia reconstructivă abordată de Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie, se află un număr de:

25 pacienţi pentru revizii artroplastice;

3 pacienţi pentru reconstrucţie segmentară cu grefe structurale;

5 pacienţi pentru revizii ligamentoplastie genunchi.

Necesitatea relansării activității de transplant de ţesut osos, tendinos şi cartilagii în unitatea noastră, dublează necesitatea rezolvării cazurilor cu statut “în așteptare”, măsurile epidemiologice de siguranță, de trasabilitate, de planificare și organizare a viitoarelor intervenții chirurgicale depinzând, în egală măsură, de disponibilitatea grefelor din Banca de țesuturi a Spitalului Colentina dar și de necesitatea asigurării serviciilor medicale pentru pacienții cu alte afecțiuni cronice sau acute, altele decât patologia COVID 19”, se mai arată în informare, într-un material semnat de colonel medic Conferențiar universitar dr. Marius Stanescu, medic primar Ortopedie-Trumatologie, competenţă Artroscopie, Responsabil Activitate de Prelevare şi Transplant de Ţesuturi Osteoligamentare a SUUMC.

Obiectivul de anul acesta al specialiștilor de la SUUMC este de a depăși numărul activităților de prelevare și transplant înregistrate anii anteriori, cu mult înainte de manifestarea evenimentului pandemic datorat virusului SARS-CoV-2.

Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie a SUUMC are acces la Registul Naţional de Transplant (RNT), în vederea înscrierii, pe lista de aşteptare, a pacientilor eligibili pentru procedurile de transplant de os/ tendon, ulterior realizării screening-ului viruso-bacteriologic; a bilanţului biologic si a planning-ului preoperator. Înscrierea în RNT se face în colaborare cu specialiştii Agenţiei Naţionale de Transplant, în strictă corelaţie cu patologia osteorticulară, starea biologică a pacientului, indicaţia terapeutică, soluția tehnică, tipul şi cantitatea necesară/ estimată, de grefa osoasă sau osteoligamentară.

Odată cu înscrierea pe lista de așteptare, pacientul primeşte un cod CUIANT, înscris şi predat pe actele medicale, pe baza căruia atât acesta, cât şi personalul medical implicat în acordarea îngrijirilor de specialitate (medicul de familie, farmacistul şi medicul curant) pot verifica, în timp real, pe site-ul ANT (www.transplant.ro), “starea” codului alocat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel