Transplant: adevărul despre anunțurile privind vânzarea de organe

Dr Radu Zamfir
EXCLUSIV
Directorul executiv al ANT, dr. Radu Zamfir, a fost prezent la Interviurile DC Medical, unde a vorbit despre activitatea de transplant, condițiile în care se derulează, dar și despre mituri precum vânzarea de organe. Emisiunea a fost transmisă pe pagina de Facebook și canalul de Youtube al DC Medical.

Invitat la Interviurile DC Medical, doctorul Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT), a explicat în exclusivitate cum se desfășoară activitatea de transplant, care sunt rigorile acestei activități. Totdată, el a mai relatat cum apar, periodic, diferite site-uri cu informații despre vânzarea de organe. Despre acestea, medicul spune că au apărut de când a apărut transplantul, însă au proliferat prin anii 2000, după care s-au mutat în țări precum Spania sau Italia.

„Au fost demersuri ale Agenției Naționale de Transplant de a le bloca, de a lua legătura cu providerii acestor site-uri și de a bloca acest tip de anunțuri, dar nu au fost soluționate pentru că a fost invocată din partea acestor provideri libertatea de exprimare și restricționarea ei”, a explicat el.

Medicul a mai arătat că această faptă intră sub incidența penalului. De altfel, o anchetă a DIICOT pe această temă se derulează în prezent, ceea ce ar trebui să ducă la o descurajare a acestui tip de fapte.

Medicul a spus, însă, că activitatea de transplant este o activitate care nu se poate face oricum și în orice condiții. El a explicat de ce: „Activitatea de transplant este o activitate de excelență care nu se poate desfășura decât în niște spații care sunt acreditate de Agenția Națională de Transplant, pentru că orice variabilă în plus sau în minus de la anumite standarde poate să producă moartea receptorului.

Pracitc, aceștia sunt niște pacienți foarte fragili, cei care sunt supuși transplantului, cel mai mic dezechilibru, cea mai mică infecție poate să aibă efecte dezastruoase asupra organismului receptorului, putând duce la o infecție fulminantă și la moartea acestora, pentru că ei, pentru a tolera aceste organe, sunt supuși unor tratamente imunosupresoare, care pot să accentueze foarte mult aceste infecții. Acesta este un exemplu mic privind rigorile în care se realizează intervențiile de transplant.”

Despre anunțurile privind vânzarea de organe, el a mai spus doar că ANT poate doar să sesizeze organele abilitate să ia măsuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel