Te pregătești pentru prima ta...
Într-un interviu exclusiv pentru DC MEDICAL, dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, a subliniat importanța crucială a renunțării la fumat pentru eficiența depistării și tratamentului cancerului pulmonar. Potrivit acestuia, pentru a maximiza șansele de diagnostic precoce și tratament eficient, este imperativ ca toți fumătorii să renunțe la acest obicei dăunător.
Dr. Mircea Dediu a explicat că ideea de a participa la screening-uri pentru cancerul pulmonar în timp ce se continuă fumatul este contraproductivă și de-a dreptul absurdă. El a subliniat că fumatul continuu poate compromite eficiența acestor metode de screening, care necesită o logistică complexă și resurse considerabile.
"Pentru a fi eficient în depistare și tratament, toți fumătorii trebuie să se lase de fumat. Dacă nu vom face lucrul acesta, dacă nu avem responsabilitate de propria sănătate, ideea unui diagnostic precoce al cancerului pulmonar care se regăsește în acele metode de screening care impun o logistică extraordinar de complicată și ne bazăm pe ideea că eu continui să fumez, dar mă duc la screening este un non-sens.
Mai bine te lași de fumat și dacă vrei să faci screening e bine. Dar dacă continui să fumezi, nu e o idee bună", a explicat dr. Mircea Dediu, șeful Secției Oncologice de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Vezi și: Fibrilația atrială, creștere alarmantă a numărului de cazuri. Simptomele, greu de identificat
Fumatul, impact asupra plămânilor- FOTO: Freepik
Factorii care pot influența riscul de cancer pulmonar sunt variabili și pot fi împărțiți în factori modificabili și ne-modificabili.
Factori de risc modificabili:
Fumatul - este cel mai important factor de risc pentru cancerul pulmonar. Aproximativ 80% dintre decesele cauzate de cancerul pulmonar sunt asociate fumatului.
Fumatul pasiv - expunerea la fumul altora poate crește, de asemenea, riscul de cancer pulmonar.
Expunerea la radon - gaz radioactiv natural prezent în sol și roci, ce poate crește riscul de cancer pulmonar în cazul expunerii îndelungate în spații închise.
Expunerea la azbest - persoanele care lucrează în industria azbestului sunt expuse unui risc crescut de cancer pulmonar, în special dacă sunt și fumători.
Expunerea la alți agenți cancerigeni în mediu de lucru - inclusiv expunerea la substanțe chimice și emisii diesel.
Consumul de anumite suplimente alimentare - de exemplu, suplimentele cu beta-caroten au fost asociate cu un risc crescut de cancer pulmonar la fumători, potrivit American Cancer Society.
Vezi și: Optogenetica, tratamentul revoluționar care ucide celulele canceroase și activează răspunsul imun
Factori de risc nemodificabili:
Terapia anterioară cu radiații la nivelul plămânilor - persoanele care au primit radioterapie toracică pentru alte tipuri de cancer au un risc mai mare de cancer pulmonar.
Poluarea aerului - deși riscul este mai mic decât cel cauzat de fumat, poluarea aerului din orașe poate crește ușor riscul de cancer pulmonar.
Istoric personal sau familial de cancer pulmonar - cei care au avut deja cancer pulmonar au un risc mai mare de a dezvolta din nou boala. De asemenea, există un risc crescut pentru frați, surori și copii ai persoanelor cu istoric de cancer pulmonar.
Factorii cu efecte nesigure sau neconfirmate asupra riscului de cancer pulmonar includ fumatul de marijuana, pentru care sunt necesare studii suplimentare pentru a determina legătura exactă cu riscul de cancer pulmonar.
Este important să conștientizăm acești factori de risc și să luăm măsuri preventive, cum ar fi renunțarea la fumat și reducerea expunerii la substanțe cancerigene în mediu de lucru, pentru a reduce riscul de cancer pulmonar.
Vezi și: Buprenorfina, opțiune sigură pentru ameliorarea durerii la vârstnici
Detectarea timpurie a cancerului pulmonar poate face o diferență semnificativă în prognosticul și tratamentul pacienților. Testele moderne pentru depistarea acestui tip de cancer, cum ar fi tomografia computerizată cu doză redusă (LDCT), au demonstrat capacitatea lor de a identifica leziunile pulmonare chiar în stadiile incipiente.
"Situația fericită de diagnostic este atunci când pacientul nu are simptome. Dacă e să luăm partea plină a paharului, să vedem partea pozitivă a perioadei COVID, au fost depistate foarte multe cancere în stadii incipiente, pentru că pacientul post-viroză și-a făcut o radiografie să vadă care este situația și s-a găsit acolo.
Foarte multe persoane, femei tinere, și-au descoperit prezența unui cancer. Deci cancere în stadiul I care sunt curabile, 93% considerate curabile, adică procentul de curabilitate este foarte mare", a explicat declarat prof. dr. Ioan Cordoș, medic chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...