Tot ce trebuie să știi despre serotonină: cum poate fi influențat nivelul „hormonului fericirii”

Fericire       Foto: Pixabay
Serotonina este un neurotransmițător implicat în activitatea creierului. Nivelul serotoninei poate fi influențat în trei feluri.

Descoperită în 1948, serotonina este un neurotransmițător - un mesager chimic implicat în activitatea creierului. Ca neurotransmițător, serotonina ajută creierul să comunice cu restul corpului și, printre altele, este responsabilă de reglarea funcției inimii, a mișcărilor intestinului și a controlului vezicii urinare.

Serotonina este, de asemenea, un hormon. Este cunoscut pe scară largă ca „hormonul fericirii” datorită rolului său în bunăstarea mentală și starea de spirit.

Nivelurile scăzute de serotonină sunt corelate cu starea de spirit scăzută și depresia.

Un tip de medicamente pentru depresie, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), au ca efect creșterea nivelului de serotonină din creier. Acest lucru poate avea ca efect îmbunătățirea simptomelor și creșterea sensibilității oamenilor la alte terapii.

ISRS sunt date pentru depresie clinică și pot fi prescrise doar de către un medic.

Cum produce organismul serotonina

Serotonina se găsește atât în ​​creier - ca neurotransmițător - cât și în sânge - ca hormon.

Serotonina din sânge este produsă de celulele nervoase din intestin, în timp ce serotonina din creier este produsă de tulpina creierului. Aceste două categorii de serotonină joacă un rol în starea de spirit. Intestinul furnizează aproximativ 95% din serotonina totală a corpului, cea mai mare parte găsită în plasma sanguină.

Se știe că microbiomul, sau colonia de bacterii intestinale, influențează creierul și sistemul nervos central, care include dispoziția noastră.

Această legătură între intestin și creier se numește „axa intestin-creier”. Corpul folosește un aminoacid esențial numit triptofan pentru a ajuta la construirea serotoninei. Dar corpul nu poate produce triptofan, deci trebuie să-l luăm din dietele noastre.

Cum crești nivelul de serotonină

Cercetările despre cum să crești serotonina în mod natural sunt în curs de desfășurare. Se remarcă însă trei domenii principale:

Expunerea la lumină puternică

Expunerea la lumină puternică este o metodă pe care cercetătorii au descoperit-o că poate crește nivelul serotoninei la om și potențial îmbunătățește simptomele, cum ar fi starea de spirit scăzută.

Majoritatea dintre noi știm cât de mult ne poate ajuta să ieșim afară atunci când ne simțim indispuși. Chiar și într-o zi înnorată, lumina de afară este mult mai strălucitoare decât orice se poate obține în interior, ceea ce are un efect direct asupra nivelului de serotonină. De fapt, s-a constatat că cu cât sunt mai multe ore de soare într-o zi, cu atât nivelurile de serotonină ale unei persoane tind să fie mai mari.

Exerciții fizice

Exercițiile fizice sunt un alt mod bazat pe dovezi de a crește nivelul serotoninei în mod natural. Din nou, este posibil să fiți familiarizați cu efectul unei plimbări, de exemplu, atunci când starea dvs. de spirit este scăzută. De multe ori vă simțiți mai liniștiți și mai energici după aceea - datorită creșterii serotoninei. Se crede că exercițiile fizice măresc ratele de ardere ale neuronilor serotoninergici, rezultând o eliberare crescută de serotonină.

Se crede, de asemenea, că ajută la disponibilitatea triptofanului (aminoacidul care ajută la construirea serotoninei) în creier.

Dieta potrivită

Puteți influența în mod direct nivelul de serotonină modificându-vă dieta, cel puțin asta cred cercetătorii acum.

Axa intestin-creier a fost un subiect fierbinte de cercetare în ultimii ani, pe măsură ce descoperim mai multe despre modul în care ceea ce mâncăm ne afectează starea de spirit.

Amintiți-vă că 95% din serotonina noastră este produsă în intestin, astfel încât menținerea „fericită” a coloniei noastre de bacterii intestinale (sau microbiom) este vitală pentru o minte fericită.

Bacteriile intestinale au nevoie de o gamă largă de alimente proaspete și sănătoase pentru a rămâne la un echilibru optim.

În afară de menținerea unui microbiom intestinal sănătos, există anumite alimente care vă pot ajuta să vă stimulați starea de spirit alimentând aminoacidul triptofan din organism.

Amintiți-vă, triptofanul este o parte cheie a procesului de construire a serotoninei

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel