Tot ce trebuie să știi despre degerături. Care sunt primele semne și când să consulți un medic

Degeraturi - Foto: Freepik @wayhomestudio
Descoperă detalii esențiale despre o afecțiune comună în timpul sezonului friguros și cum să o tratezi în siguranță.

Degerătura este provocată de înghețarea pielii și a țesuturilor subiacente. Degerăturile în stadiul inițial nu provoacă leziuni ireversibile ale pielii. Urmează amorțeala și pielea iritată sau decolorată, urmate de piele rece și o senzație locală de înțepături. Pe măsură ce severitatea degerăturilor crește, pielea poate părea ceroasă sau dură.

Degerăturile sunt mai frecvente pe pielea expusă în condiții de frig și vânt, deși se pot întâmpla și pe pielea acoperită cu mănuși sau alte haine. 

Acestea pot fi vindecate prin reîncălzire. Deoarece degerăturile pot afecta permanent pielea, mușchii, oasele și alte țesuturi, este necesar să obții asistență medicală pentru orice degerătură suplimentară.

Simptome

Simptomele și semnele de degerături includ:

Inițial, pielea rece și o senzație de furnicături

Amorțeală

Piele care arată roșie, albă, albă-albăstruie, galben-cenușie, violacee, maro sau cenușie, în funcție de gravitatea afecțiunii și de culoarea obișnuită a pielii

Piele tare sau cu aspect ceros

Neîndemânare din cauza rigidității articulare și musculare

Apariția de bășici în situații extreme la reîncălzire

Degetele de la mâini și de la picioare, nasul, urechile, obrajii și bărbia sunt locurile cele mai tipice pentru degerături. S-ar putea să nu îți dai seama că ai degerături până când cineva îți semnalează acest lucru din cauza amorțelii pielii.

Există diferite stadii ale degerăturilor:

Frostnip. Frostnip este o formă ușoară de degerătură. Expunerea continuă la frig duce la amorțeală în zona afectată. Pe măsură ce pielea se încălzește, este posibil să simțiți durere și furnicături. Frostnip nu provoacă leziuni permanente ale pielii.

Degerături la nivelul suprafeței. O degerătură superficială va produce modificări minore ale culorii pielii. O afectare semnificativă a pielii poate provoca o senzație de încălzire a pielii. Dacă reîncălzești degerătura în acest moment, suprafața pielii ar putea avea un aspect pătat. În plus, pot fi resimțite arsuri, edeme și înțepături. O bășică plină de lichid poate apărea la 12 până la 36 de ore după ce pielea a fost reîncălzită.

Degerături profunde (grave). Degerăturile deteriorează țesuturile de sub straturile pielii, precum și pielea însăși, pe măsură ce se răspândesc. Zona respectivă își pierde orice senzație de frig, durere sau disconfort, iar pielea devine albă sau albastră-cenușie. Mușchii sau articulațiile pot deveni insensibile. După reîncălzire, vezicule mari apar între 24 și 48 de ore mai târziu. Pe măsură ce se descompune, țesutul devine dur și negru.

Când să consulți un medic

Pentru degerături, solicită ajutor medical dacă întâmpini:

Semne și indicatori de degerături profunde sau superficialeDurere, umflătură, inflamație sau secreție crescută din cauza degerăturilor; febră; simptome noi, inexplicabileDacă pielea este pătată, rece și tare, aveți nevoie de îngrijire imediată.Dacă suspectezi că ai putea avea hipotermie - o afecțiune în care corpul pierde căldură mai repede decât o poate produce - trebuie, de asemenea, să soliciți asistență medicală de urgență. 

Semnele și simptomele de avertizare ale hipotermiei includ:

Frisoane puternice

Dificultăți de exprimare

Oboseală și tulburări de coordonare

Până la sosirea asistenței, acoperă victima cu pături calde.

Ce poți face între timp

În timp ce aștepți ajutorul medical de urgență sau o programare la medic, ia măsuri adecvate de autoîngrijire, cum ar fi:

Îndepărtarea hainelor udeProtejarea zonei afectate împotriva frigului în continuareNu pășii pe picioarele degerateReducerea durerii cu un analgezic

Cauze

Atunci când pielea și țesuturile subiacente îngheață, se poate ajunge la degerături. Expunerea la temperaturi scăzute este cea mai răspândită cauză a degerăturilor, potrivit Mayo Clinic.

Cu toate acestea, contactul direct cu gheață, metale care îngheață sau lichide extrem de reci poate, de asemenea, să o provoace.

Anumite circumstanțe pot duce la degerături, cum ar fi:

Purtarea de îmbrăcăminte prea strâmtă sau nepotrivită pentru vremea de afară, cum ar fi îmbrăcămintea care nu protejează împotriva vântului, frigului sau ploii.

Statul prea mult timp afară, în vânt și frig. Chiar și la viteze reduse ale vântului, riscul crește pe măsură ce temperatura aerului scade sub -15 C. Degerăturile pot apărea pe pielea expusă în mai puțin de 30 de minute la o răcire a vântului de -27 C.

Metode de prevenție

Degerăturile pot fi prevenite prin limitarea activităților în aer liber, prin purtarea de haine largi și călduroase și prin purtarea de haine exterioare impermeabile și rezistente la vânt. Articolele de lenjerie de corp trebuie să îndepărteze umezeala de piele, iar hainele ude trebuie schimbate cât mai repede posibil. O pălărie sau o bentiță ar trebui să acopere urechile, iar mănușile oferă o protecție mai bună. Purtarea unor șosete bine ajustate și a unor ciorapi de protecție poate fi, de asemenea, de ajutor. Încălțămintea pentru picioare nu trebuie să restricționeze fluxul sanguin.

Fii atent la semnele de degerături, cum ar fi modificări ale culorii pielii, înțepături și amorțeală. Caută un adăpost cald dacă observi semne de degerături. Planifică să ai la tine provizii de urgență și haine călduroase atunci când călătorești pe vreme rece. Dacă te afli într-o zonă îndepărtată, informați-i pe ceilalți cu privire la traseul pe care îl parcurgi și la data preconizată de întoarcere.

Nu bea alcool, deoarece acesta poate face ca organismul să piardă căldura mai repede. Mănâncă mese bine echilibrate și hidratează-te înainte de a ieși în frig. Continuă să te miști pentru a menține sângele să circule și să se încălzească, dar nu te epuiza.

Factori de risc

Factorii de risc pentru degerături includ afecțiuni medicale precum deshidratarea, transpirația excesivă, epuizarea, diabetul, fluxul sanguin deficitar, consumul de alcool sau de droguri, fumatul, frica, panica, bolile psihice, degerăturile anterioare sau rănile provocate de frig, faptul de a fi un copil sau un adult în vârstă și de a fi la altitudine mare, unde există mai puțin oxigen. Acești factori pot afecta capacitatea de a simți sau de a răspunde la frig.

Degerăturile pot provoca diverse complicații, inclusiv sensibilitate crescută la frig, , amorțeală pe termen lung, hiperhidroză, modificări ale culorii pielii, pierderea unghiilor, rigiditate articulară, probleme de creștere la copii, infecții, tetanos, gingivită, amputație și hipotermie. Aceste complicații pot duce, de asemenea, la probleme de creștere la copii, infecție, tetanos și degradare a țesuturilor, putând necesita amputare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel