Top 5 cele mai sănătoase ceaiuri din lume. Compușii lor vegetali ajută tot corpul

Top 5 cele mai sanatoase ceaiuri din lume Foto: Freepik
Descoperă beneficiile pentru sănătate ale celor mai populare și îndrăgite sortimente de ceai din lume.  

Probabil că ne bucurăm cu toții de o ceașcă fierbinte de ceai - sau de o infuzie din plante - cel puțin din când în când, dacă nu chiar zilnic. Dar care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate pe care unele dintre aceste ceaiuri liniștitoare ni le pot aduce

În faimoasa sa carte, intitulată "Cartea ceaiului", savantul japonez Okakura Kakuzo, din secolul al XIX-lea, afirmă: "Ceaiul a început ca medicament și a devenit o băutură".

El intră în multe detalii cu privire la originile ceaiului, precum și la principiile care stau la baza ceremoniei japoneze obișnuite a ceaiului din cadrul acesteia.

Kakuzo a avut dreptate când a spus că ceaiul a fost inițial băut mai puțin pentru plăcere și mai mult ca un instrument de conștientizare, care cerea consumatorului să ia înghițituri calme și conștiente și să fie prezent în acest moment. Acest lucru este susținut de studiile contemporane privind istoria consumului de ceai la nivel mondial.

Cele două tipuri principale de plante de ceai, Camellia sinensis sinensis și Camellia sinensis assamica, sunt responsabile pentru producerea majorității băuturilor de ceai pe care le cunoaștem, inclusiv ceaiul negru, verde, alb și oolong.

Vezi și: Alimentele care îți reduc anxietatea. Ce impact are alimentația asupra stării de anxietate

Ceaiul verde

Ceaiul verde, o băutură îndrăgită de cunoscătorii de ceai din întreaga lume, este recunoscut de mult timp pentru calitățile sale terapeutice. Câteva dintre aceste avantaje au fost deja verificate de noi cercetări, indicând că ceaiul verde poate proteja o serie de aspecte diferite ale sănătății umane.

În primul rând, s-a demonstrat că această băutură îmbunătățește performanța cognitivă. Un studiu a asociat-o chiar cu îmbunătățirea memoriei de lucru - tipul de memorie pe care o folosim zilnic.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Basel, Elveția, au descoperit că participanții sănătoși au prezentat o activitate crescută în regiunile cerebrale legate de memoria de lucru atunci când au consimțit să bea o băutură răcoritoare care conținea 27,5 grame de extract de ceai verde.

Lobii frontali și parietali ai creierului, două zone implicate în aspecte legate de învățare, funcțiile de memorie și luarea deciziilor, au fost, prin urmare, mai conectați la cei care consumaseră extractul de ceai verde.

Prezența polifenolilor, care sunt micronutrienți cu calități antioxidante, a fost legată de avantajele ceaiului verde pentru sănătate. Acești compuși au capacitatea de a acționa ca antioxidanți, apărând împotriva daunelor pe care radicalii liberi le fac celulelor, ceea ce reprezintă o cauză comună a îmbătrânirii.

Un studiu din 2017 care a fost publicat în Journal of the American Chemical Society a constatat că un astfel de polifenol găsit în ceaiul verde - numit galat de epigallocatehină - poate reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer prin interacțiunea cu "blocurile de construcție" care formează plăcile beta-amiloide.

Această boală se caracterizează printr-o acumulare a acestor plăci în creier, care perturbă comunicarea dintre celulele cerebrale. Potrivit acestui studiu, galatul de epigalocatechină ar putea împiedica acumularea beta-amiloidului în plăci, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer.

S-a raportat, de asemenea, că același polifenol din ceaiul verde inhibă creșterea celulelor tumorale în alte tipuri de cancer, inclusiv în cancerul pancreatic.

În studiile conduse de Institutul de Cercetare Biomedicală s-a demonstrat că gepigalocatechina interferează cu metabolismul celulelor canceroase pancreatice, limitând, în consecință, capacitatea acestora de a prolifera.

Foto: Freepik @8photo

Ceai de iasomie

Termenul de "ceai de iasomie" descrie un anumit tip de băutură care începe adesea cu ceai verde și apoi adaugă flori de iasomie pentru un parfum îmbunătățit.

Una dintre populațiile cu cea mai lungă durată de viață din lume include ceaiul de iasomie în dieta lor.
Florile de iasomie oferă, de asemenea, propriile lor calități terapeutice amestecului, astfel încât avantajele ceaiului de iasomie se extind dincolo de efectele antioxidante ale plantei.

Héctor García și Francesc Miralles, autorii cărții "Ikigai: Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită", observă că membrii unei comunități sănătoase și longevive din prefectura japoneză Okinawa sunt consumatori înfocați de Sanpin-cha, o combinație unică de ceai verde și iasomie.

Aceștia adaugă: "Okinawenii beau mai mult Sanpin-cha - un amestec de ceai verde și flori de iasomie - decât orice alt tip de ceai", ceea ce implică faptul că această combinație poate contribui la menținerea tinereții și a capacității cognitive a locuitorilor din Okinawa până la adânci bătrâneți. Acest lucru ar putea fi rezultatul antioxidanților care se găsesc în florile de iasomie, care, la fel ca și cei din plantele de ceai, pot proteja celulele de daunele cauzate de îmbătrânire.

Planta de iasomie a fost asociată cu o sănătate fizică îmbunătățită și se spune că diminuează efectele stresului. Din acest motiv, în efortul de a dezvolta tratamente mai eficiente, unii cercetători au experimentat cu substanțe chimice produse din această plantă.

De exemplu, profesorul Eliezer Flescher, de la Universitatea Tel Aviv din Israel, a descoperit că molecula de metil jasmonat, derivată din acidul jasmonic și prezentă în planta de iasomie, provoacă moartea celulelor canceroase de col uterin.

Și, de fapt, există un motiv întemeiat dacă te trezești sorbind ceai de iasomie doar pentru că adori mirosul. Potrivit unei cercetări care a fost scrisă în European Journal of Applied Physiology, aroma ceaiului de iasomie are proprietăți calmante, de reglare a dispoziției și de calmare.

Citește și: 12 remedii simple și naturale pentru părul uscat. Le poți prepara rapid acasă

Ceaiul rooibos

Rooibos, cunoscut și sub numele de "ceai de tufă roșie", este un ceai care are calități antioxidante și este obținut din planta Aspalathus linearis, originară din Africa de Sud.

Studiile au indicat că proprietățile antioxidante ale ceaiului rooibos sunt comparabile cu cele ale ceaiului verde, dacă nu chiar mai puternice decât acestea.

Potrivit unui nou studiu, antioxidanții din ceaiul rooibos pot proteja ficatul de stresul oxidativ și îi pot crește rezistența la daune.

Potrivit experților studiului, ceaiul de rooibos sau suplimentele nutritive obținute din această plantă pot oferi un impuls benefic pentru sănătate.

În plus, s-a demonstrat că rooibosul ajută la reducerea tensiunii arteriale și la relaxarea mușchilor încordați, ceea ce indică faptul că chrysoeriolul, unul dintre flavonoidele (pigmenți) pe care le conține, ar putea fi elementul activ în acest caz, conform Medical News Today.

Deoarece ceaiul rooibos este lipsit de cofeină, acesta nu va avea aceleași efecte stimulatoare ca ceaiul verde sau negru. Din acest motiv, consumul până seara târziu este sigur.

Ceaiul de hibiscus

Cei care preferă aroma crocantă a unei beri mai acrișoare ar putea fi familiarizați și cu infuziile de flori de hibiscus, care sunt obținute din florile plantei și sunt folosite pentru a îmbrăca mâncăruri rafinate sau pentru a oferi un gust subtil salatelor.

Cel mai utilizat tip este Hibiscus sabdariffa, denumit popular "rozela". Deși alte componente ale plantei, cum ar fi frunzele, semințele și rădăcinile, pot fi consumate în siguranță, caliciile plantei sunt de obicei utilizate pentru a face ceaiul sau, mai exact, "tisane" (ceai de plante).

Cercetările au indicat că extractele de calici și frunze de hibiscus au proprietăți anticancerigene și antioxidante. Ca urmare, acestea ar putea combate anumite tipuri specifice de celule leucemice și ar putea proteja celulele de efectele îmbătrânirii radicalilor liberi.

Beneficiile ceaiului de hibiscus pentru sistemul cardiovascular au fost, de asemenea, legate de capacitatea sa de a controla tensiunea arterială diastolică și sistolică, sau tensiunea arterială care apare în timpul și între bătăile inimii.

Frunzele de hibiscus nu sunt atât de frecvent utilizate pentru a face ceai, dar au fost asociate în permanență cu o serie de avantaje pentru sănătate. Astfel, un studiu din 2015 a constatat că polifenolii din frunzele de hibiscus pot ajuta la inducerea morții celulelor tumorale în cazul cancerului de piele.

În același an, s-a sugerat, de asemenea, că extractele din frunze de hibiscus ar avea proprietăți împotriva cancerului de prostată.

Ceai de verbena de lămâie

Un alt ceai de plante ale cărui beneficii terapeutice sunt din ce în ce mai mult recunoscute este cel produs din verbină de lămâie, sau Aloysia citrodora, așa cum este cunoscută în știință.

Verbena de lămâie, o verișoară a verbenei cu aromă de citrice, este o plantă populară pentru infuzii de plante pentru cei care preferă o aromă subtilă de citrice în băuturile lor calde. 

Studiile au arătat că polifenolii din verbena de lămâie pot diminua formarea de acizi grași, sugerând o potențială utilizare în tratarea problemelor de sănătate legate de obezitate. În plus, extractele de verbină de lămâie pot ajuta la scăderea nivelului markerilor inflamatori din sângele unor persoane cu scleroză multiplă. 

Autorii studiului concluzionează că suplimentarea cu extracte de verbină de lămâie poate afecta profilul citokinelor în funcție de subtipul clinic. În timp ce a bea o ceașcă de ceai sau de tisană poate fi o modalitate plăcută de a vă răsfăța și de a stimula bunăstarea corporală și mentală, este esențial să mențineți un stil de viață sănătos și integru pentru a profita de cele mai puternice beneficii pentru sănătate.

Pe scurt, lumea variată a ceaiurilor oferă o mulțime de posibile avantaje pentru sănătate, pe lângă o experiență senzorială plăcută. Fiecare ceașcă de ceai simbolizează o călătorie spre starea de bine, de la beneficiile pentru controlul greutății ale ceaiului de verbină de lămâie la proprietățile bogate în antioxidanți ale ceaiului rooibos, simfonia aromatică a ceaiului de iasomie, sprijinul cardiovascular al ceaiului de hibiscus și puterea de îmbunătățire cognitivă a ceaiului verde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel