Tiroidita autoimună, afecțiunea care nu se vindecă. Medic: O ținem sub supraveghere

tiroidita autoimuna - FOTO: Freepick
Tiroidita autoimună este o afecțiune endrocrinologică care nu se vindecă. Aceasta poate fi doar ținută sub supraveghere.

Tiroidita autoimună poate să apară la orice vârstă. Femeile sunt, însă, predispuse la aceste afecțiuni mai frecvent decât bărbații. Medicul endocrinolog Iulia Burcea a explicat în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3 de la ce apare tiroidita autoimună. 

”Practic, corpul nostru vede tiroida ca pe ceva străin și produce niște autoanticorpi împotriva acesteia. Acești autoanticorpi, și anume anti-tireoperoxidaza şi anti-tiroglobulina, pot determina tiroida să funcționeze mai lent și să ajungem la hipotiroidie, moment în care este deja necesar tratament de substituție. 

De asemenea, tiroida poate și să funcționeze normal, deci să nu-i fie afectată funcția în cadrul acestei boli. Atunci când nu îi este afectată funcţia, nu este nevoie de tratament. Dacă nu este asociată cu hipotiroidie, aceasta nu prezintă nicio simptomatologie. Pe acest fond autoimun pot apărea şi noduli la nivelul tiroidei. Aspectul ecografic tipic este neomogen şi cu vascularizația mai crescută”, a explicat medicul. 

Vezi și: Tremuratul mâinilor, cauze și tratament. Poate indica boli grave

Tiroidita autoimună - simptome

Pacienții care au tiroidită autoimună pot să nu experimenteze niciun simptom, însă pot fi semne precum oboseala, tranzit intesinal lent, încetinire la nivel psihic sau tulburări de memorie.

Când nu merge cu hipotiroidia, nu dă nicio simptomatogie. Pe fondul imun pot apărea noduli la nivel tiroidian. Atunci când asociază hipotiroidia, simptomele pot fi cele de încetinire a metabolismelor. Aici vorbim despre tranzit inestinal încetinit, adică constipație, pacienții sunt mai obosiți, mai astenici. Aceştia nu își mai pot desfășura activitățile de zi cu zi în la ritmul la care erau obișnuiți.

Apare și încetinirea la nivel neurologic și la nivel psihic. Apare încetinirea vorbirii, încetinirea gândirii sau tulburări de memorie. Atunci când se asociază mai multe simptome, este bine să evaluăm funcția tiroidiană cu analize de sânge TSH, analizele menționate de autoimunitate, TPO, dar şi o ecografie tiroidiană”, a mai subliniat dr. Iulia Burcea.

Vezi și: Chirurgia, tratament al cancerului bronhopulmonar. Medic: Intervențiile deschise, clasice sunt înlocuite de intervenții minim invazive

Factori de risc

Există o serie de factori de risc în tiroidita autoimună. Medicul endocrinolog a explicat care sunt aceștia. 

”Există unii pacienți predispuși și de asemenea, unii pacienți care asociază mai multe boli autoimune. Tiroidită autoimună se poate asocia cu alte boli autoimune de tip vitiligo sau de tip insuficienţă ovariană. De asemenea, poate apărea tiroidita la mai multe persoane din aceeași familie. Nu prea putem vorbi despre prevenţie aici. Nu putem împiedica apariţia tiroiditei autoimune”, a mai precizat medicul. 

Tiroidita autoimună - tratament

Nu există un tratament pentru tiroidita autoimună. Cu un regim alimentar adecvat și medicație specifică aceasta poate fi ținută sub control. 

”Este important să controlăm funcția tiroidiană anual, dacă aceasta a fost normală la prima evaluare și ulterior, dacă este nevoie de tratament substitutiv. Să facem o evaluare a funcției tiroidiene la 6-12 luni, pentru a verifica doza corectă de substituție.

Nu ne vindecăm, dar este o boală pe care o ținem sub supraveghere. Este importat să verificăm şi alte patologii autoimune care se pot asocia și care pot fi, de asemenea, important de tratat. Tiroidita autoimună poate apărea la orice vârstă, indiferent de sex”, a mai spus dr. Iulia Burcea.

Vezi și: Cum să prăjești corect oul. Mihaela Bilic: Secretul nu constă în ulei, ci în căldură

Care este cercul vicios al tiroiditei autoimune

”În hipotiroidie, când tiroida nu funcționează bine, crește colesterolul, cresc trigliceridele și implicit, pentru că ficatul este mastercheful lipidelor apare o încărcare grasă într-un hipotiroidism, care dă rezistență la insulină, care dă ficat gras”, a explicat  dr. Antoanela Burlacu, medic primar endocrinolog, cercul vicios. 

Hipotiroidia înseamnă că tiroida produce prea puțin hormoni. Analizele care privesc ficatul, TGO și TGP, sunt crescute, iar pentru un ul control al stării de sănătate este necesar ca acestea să fie făcute la un interval de 6 luni în cazul adulților. 

Bolile autoimune lovesc și ele ficatul.

”Sunt situații de boală tiroidiană autoimună și hepatită autoimună, sunt verișoare secundare, și au același mecanism fizio-patogenic, sunt anticorpi care apar, unii împotriva tiroidei, alții împotriva unor enzime din ficat, sau în momentul în care găsește o problemă la tiroidă, în general la femei, pentru că ele au această predispoziție, începi să cauți și alte asocieri autoimune, iar printre ele este și afecțiunea hepatică”, a mai spus dr. Burlacu.

Ficatul creează peste 2.000 de reacții, iar avantajul este că tiroida o dată tratată și ficatul își va reveni, iar pentru depistarea problemelor legate de tiroidă sunt necesare realizarea analizelor TSH și fT4. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel