Tinerețe fără bătrânețe. Cinci sfaturi pentru o memorie de adolescent

Îmbătrânirea e inevitabilă, iar odată cu aceasta apar adesea unele modificări ale memoriei și ale funcției cognitive.

La fel ca în cazul sănătății fizice, poți oferi minții un antrenament care să ajute la atenuarea efectelor îmbătrânirii.


 1. Faceți mișcare

Mișcarea este cheia sănătății fizice și mentale pe măsură ce organismul îmbătrânește. 

Pe măsură ce îmbătrânim, o zonă a creierului numită hipocamp se micșorează. Exercițiul aerobic este asociat cu dimensiuni mai mari de hipocamp, precum și ajută la îmbunătățirea memoriei.

O metaanaliză (link direct) din februarie 2018, publicată în jurnalul medical  Neuroimage, a găsit cea mai puternică legătură între exercițiul și menținerea dimensiunii părții stângi a hipocampului, unde sunt codificate amintirile verbale.

 


2. Continuați să învățați lucruri noi


Capacitatea de învățare continuă de-a lungul vieții.  Antrenarea creierului prin învățarea de noi abilități și cunoștințe ajută la promovarea plasticității creierului și a funcției cognitive. 

Un studiu (link direct) din iunie 2020, publicat în Jurnalele de Gerontologie, a descoperit că adulții cu vârste cuprinse între 58 și 86 de ani, care au învățat multiple abilități noi, timp de trei luni, au obținut un nivel mai mare la evaluările cognitive la doar o lună și jumătate de proces.

Participanții la studiu au învățat noi hobby-uri creative precum desenul, dansul și limbă străină. 

 

3. Crearea și menținerea relațiilor sociale


Implicarea socială alături de  familie și prieteni este, de asemenea, o modalitate importantă de a menține sănătatea creierului. 

De fapt, lipsa conexiunilor sociale nu este doar o sursă majoră de stres pe măsură ce îmbătrânim, dar este legată și de declinul cognitiv mai mare, riscul mai mare de depresie și moartea precoce, potrivit publicației Harvard Health.

 


4. Jocuri ale minții

La fel ca învățarea de noi hobby-uri sau informații, consolidarea abilităților mentale existente ajută la menținerea sănătății creierului.

Participarea la activități mentale precum șah, rebus sau puzzle-uri poate ajuta la menținerea creierului ascuțit, potrivit  Cleveland Cleanic. 

 

5. Odihnește-te

Somnul de calitate este important pentru funcționarea creierului, deoarece ajută celulele nervoase să comunice și să mențină căile care ajută la facilitarea învățării. Sunt recomandate șapte până la opt ore de somn pe noapte. Dormitul mai mus sau mai puțin de atât este asociat cu o funcție cognitivă slabă, potrivit unui studiu (link direct) din mai 2014, publicat în Journal of the American Geriatrics Society.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel