Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile

zahar - Foto: Freepik @fabrikasimf
Renunțarea la zahăr timp de 7 zile este o decizie care îți poate transforma starea de sănătate: de la nivelul de energie și greutate, până la reducerea riscului de boli cronice. Corpul tău se regenerează și se reechilibrează, oferindu-ți un restart benefic.

Renunțarea la zaharurile adăugate, chiar și pentru doar o săptămână, poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate. Iată ce se întâmplă cu adevărat în corpul tău în aceste 7 zile:

Zilele 1 - 2: Ajustările inițiale

Pofte și schimbări de dispoziție

Când renunți la zahăr, te poți confrunta cu pofte intense și schimbări de dispoziție. Acest lucru se datorează felului în care zahărul acționează asupra creierului, activând circuite de recompensă similare cu cele provocate de substanțele adictive. Reducerea consumului poate duce la simptome asemănătoare sevrajului: iritabilitate, oboseală, dureri de cap, potrivit National Institutes of Health (NIH).

Scăderi temporare de energie

Corpul tău, obișnuit cu energia rapidă oferită de zahăr, începe să caute alte surse. Acest lucru poate cauza scăderi temporare ale nivelului de energie, până când organismul se adaptează.

Zilele 3 - 4: Schimbări fiziologice

Tensiune arterială mai bună

Reducerea consumului de zahăr, în special din băuturi îndulcite, este asociată cu scăderi semnificative ale tensiunii arteriale. Un studiu a arătat că renunțarea la băuturile zaharoase scade atât tensiunea sistolică, cât și pe cea diastolică, potrivit PubMed Central (PMC).

Aport nutrițional îmbunătățit

Fără gustările dulci, ești mai înclinat să consumi alimente mai nutritive – cum ar fi legume, fructe și cereale integrale – ceea ce duce la o alimentație mai echilibrată, potrivit WebMD – Efectele reducerii zahărului.

Zilele 5 - 7: Primele beneficii reale

Controlul greutății

Renunțarea la zahăr reduce aportul caloric total, ceea ce poate duce la pierdere în greutate. În plus, înlocuirea alimentelor procesate cu alternative sănătoase accelerează acest proces, potrivit WebMD – Efectele reducerii zahărului.

Reducerea riscului de boli cronice

Un consum mai mic de zahăr este legat de un risc redus de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Zahărul în exces favorizează rezistența la insulină și inflamația – factori majori în aceste boli, potrivit CDC.

Sănătate dentară mai bună

Zahărul hrănește bacteriile care duc la carii și afecțiuni gingivale. Renunțarea la zahăr contribuie la o dantură mai sănătoasă, potrivit WebMD.

Pe termen lung

Îmbunătățiri susținute ale sănătății

Dacă menții un consum redus de zahăr pe termen lung, beneficiezi de o stare generală mai bună: mai puține inflamații, o greutate corporală stabilă și un risc scăzut de boli cronice.

Cât zahăr e prea mult?

CDC recomandă ca zaharurile adăugate să nu depășească 10% din totalul caloriilor zilnice.

Într-o dietă de 2.000 calorii/zi, înseamnă maximum 200 calorii din zaharuri adăugate (aprox. 50g).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Bei cafea? Uite ce se întâmplă cu creierul tău

Crossuri externe

pixel