Timișoara: 20 de ani de la primul transplant de măduvă din România

Echipa care a realizat la Timșoara primul transplant de  măduvă. Foto: Asociatia pentru Spitalul de Copii "Louis Turcanu" Timisoara / Facebook
Pe 5 iunie 2021 se împlinesc 20 de ani de la realizarea la Timișoara, în premieră națională, a primului transplant de măduvă - cu celule stem hematopoietice. De atunci au avut loc și alte premiere naționale la Timișoara, iar programul de transplant de măduvă s-a dezvoltat la nivel național

Data de 5 iunie 2001 a însemnat începutul Programului Național de Transplant de măduvă în România, care a continuat atât la Timișoara, cât și în Târgu Mureș și, ulterior, în București, la Institutul Clinic Fundeni.

Primul transplant de măduvă a fost rezultatul unei colaborări exemplare între echipa de medici pediatri condusă de Prof. Dr. Margit Șerban și echipa Centrului Regional de Imunologie de Transplant condusă de Prof. Dr. Virgil Păunescu. 

 Această realizare a deschis calea altor premiere naționale la Timișoara:

- primul transplant alogen de celule stem hematopoietice de la donator înrudit (14.01.2003);

- primul transplant cu celule stem selectate imuno-magnetic (19.07.2005);

- primul transplant de celule stem din sânge de cordon ombilical (2005);

- primul transplant în tandem (08.11.2009);

- primul transplant cu DLI - infuzie de limfocite donatoare (27.02.2011).

Activitatea de transplant a cunoscut un vârf în data de 1 octombrie 2009, când a fost realizat un transplant cu donator neînrudit, din Germania, la o persoană cu patologie hematologică refractară. 

„În anul 2012, Societatea Europeană de Transplant Medular (EBMT) ne-a acordat premiul de excelență pentru meritele colectivului de la Timișoara. Aceste premiere naționale nu ar fi fost posibile fără ajutorul și colaborarea colegilor de la Miskolc, Viena, Leiden. Douăzeci de ani de transplant medular, în diverse patologii și cu diverse tehnologii, au însemnat, de asemenea, un efort cu totul ieșit din comun, în special din partea colegilor din Clinica de Hemato-Oncologie Pediatrică, a colectivului de medici, asistente medicale, personal auxiliar, coordonat în prezent de Conf. Dr. Smaranda Arghirescu, care continuă cu succes această tradiție”, a declarat Prof. Dr. Virgil Păunescu, director al Centrului de Cercetare OncoGen Timișoara, coordonator al Disciplinei Imunologie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara. 

Unitățile sanitare implicate în procedurile de transplant sunt Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara.

Transplantul de celule stem hematopoietice reprezintă un tratament efectiv pentru un număr mare de boli hematologice maligne și anemii aplastice. În cazul a mii de pacienți afectați de aceste boli, transplantul reprezintă singura șansă de supraviețuire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel