Tigăile antiaderente cu PFC, periculoase pentru masculinitate! Avertisment, bărbați!

Masa în familie are efecte benefice asupra psihicului adolescenților
Un nou studiu a constatat că expunerea la PFC, o substanță chimică care se găsește în mod obișnuit pe tăigăile și vasele antiaderente, poate avea ca rezultat micșorarea dimensiunii organului masculin și posibil și a fertilității bărbaților. 

Studiul, care s-a desășurat în Italia, și care a fost publicat în noiembrie 2018 în Jurnalul de Enodrinologie Clinică și Metabolism (FEM – Journal of Clinical Andocrinology and Metabolism) a constatat că cei care au fost expuși la perfluoroalchil, compus cunoscut sub numele de PFC, au avut organe sexuale mult mai mici (decât cei care nu au fost expuși), precum și o calitate inferioară a materialului seminal.

„Am constatat că nivelurile crescute de PFC din plasmă și lichidul seminal corelează în mod pozitiv cu testosteronul circulant (T) și cu o reducere a calității materialului seminal, a volumului testicular, a lungimii penisului și a distanței anogenitale. Dovezile experimentale indică o acțiune antagonistă a acidului perfluorooctanoic asupra legării T la receptorul androgen (AR) într-o analiză genetică, un test de concurență pe un cristalin de rezonanță de plasmă de suprafață acoperită cu AR și un test de translocație nucleară AR", notează autorii studiului.

Se găsesc pe tigăi și vase antiaderente

PFC-urile sunt substanțe chimice utilizate în mod obișnuit ca substanțe care resping apa și uleiul, care acoperă vase (precum tigăile) și textile. Conform studiului, bărbații adulți au o probabilitate mai mare de a acumula substanța chimică în corpul lor dintr-un motiv necunoscut, ceea ce înseamnă că substanța chimică ar putea avea un efect mai mare asupra lor decât asupra altei populații.

Cercetătorii au examinat 383 de elevi de liceu, dintre care 212 care au fost expuși la PFC și 171 au fost grup de control, din nord-estul Italiei. Ei au analizat sângele subiecților pentru a măsura hormonii sexuali, au analizat probele de spermă și, da, au făcut mai multe măsurători pe organele lor genitale, inclusiv lungimea, circumferința, volumul testicular și distanța anogenitală (cunoscută și sub numele de regiunea Ken Doll, notează New York Post

Iar efectele negative sunt notabile! Participanții care nu au fost expuși la PFC au avut organe masculine cu o lungime medie de 10 cm, comparativ cu o medie de 8,73 cm la cei care au fost expuși. Și grosimea a fost diferită, în medie, mai mică cu 0,6 centimetri. la cei expuși. 

Autorii studiului numesc asta un „impact substanțial asupra sănătății umane masculine" - unul care ar putea duce chiar la probleme legate de fertilitatea masculină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel