Testul simplu care îți arată dacă ești predispus la boli cardiace. Poate depista riscul cu ani înainte de apariția simptomelor

boli cardiace - FOTO: Freepik
Acest test simplu poate identifica riscul de boli cardiace chiar și cu 10 ani înainte de apariția simptomelor.

Vezi și: Sarea, condimentul declanșator al bolilor autoimune. Crește inflamația în corp

Un nou test de sânge promite să revoluționeze modul în care prevenim bolile de inimă la femei. Cercetătorii au descoperit că analizând nivelurile anumitor grăsimi și a unui marker de inflamație din sânge, putem prezice riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu decenii înainte de apariția simptomelor.

Această descoperire ar putea deschide calea către măsuri preventive mai eficiente și tratamente personalizate, ajutând femeile să-și protejeze sănătatea inimii de timpuriu.

Grăsimile din sânge și proteina C reactivă, măsurate

Un studiu revoluționar finanțat de Institutul Național de Sănătate (NIH) a descoperit o nouă metodă puternică de a prezice riscul de boli de inimă la femei cu decenii înainte de apariția simptomelor. Cercetarea, prezentată la Congresul Societății Europene de Cardiologie din 2024 și publicată în New England Journal of Medicine, subliniază cum măsurarea anumitor grăsimi din sânge și a nivelului proteinei C reactive (CRP) poate oferi avertismente timpurii cu privire la problemele cardiovasculare viitoare.

Colesterolul și markerii inflamației, măsurați

Studiul s-a concentrat pe două tipuri de grăsimi din sânge—colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate joasă) și lipoproteina(a) [Lp(a)]—în combinație cu CRP, un marker al inflamației. Cercetătorii au descoperit că combinația acestor trei markeri poate prezice cu precizie riscul unei femei de a dezvolta boli cardiovasculare mult înainte de apariția simptomelor, oferind oportunități esențiale pentru prevenire.

"Nu putem trata ceea ce nu măsurăm, și sperăm că aceste descoperiri vor aduce domeniul mai aproape de identificarea unor modalități și mai timpurii de a detecta și preveni bolile de inimă", a declarat Dr. Paul M. Ridker, unul dintre autorii studiului și director al Centrului pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare la Spitalul Brigham and Women’s din Boston.

Vezi și: Telefoanele mobile nu cauzează cancer cerebral, confirmă un studiu major

Studiu amplu întins pe 30 de ani

Cercetarea a implicat 27.939 de furnizori de servicii medicale din Statele Unite care au participat la Studiul Sănătății Femeilor, care a început între 1992 și 1995. Participantele, cu o vârstă medie de 55 de ani la început, au fost urmărite timp de 30 de ani. În această perioadă, 3.662 de femei au experimentat evenimente cardiovasculare grave, precum infarcturi, accidente vasculare cerebrale sau decese legate de afecțiuni cardiovasculare.

Cercetătorii au evaluat modul în care CRP-ul de mare sensibilitate, colesterolul LDL și Lp(a) au prezis individual și colectiv aceste evenimente. Ei au descoperit că nivelurile ridicate ale acestor markeri sunt strâns legate de riscuri crescute de boli cardiovasculare.

Factori de risc

Studiul a împărțit participantele în cinci grupuri pe baza nivelurilor lor de colesterol LDL, Lp(a) și CRP. Femeile cu cele mai ridicate niveluri de colesterol LDL aveau un risc cu 36% mai mare de a dezvolta boli de inimă comparativ cu cele cu nivelurile cele mai scăzute. Cele cu cele mai ridicate niveluri de Lp(a) aveau un risc crescut cu 33%, în timp ce femeile cu cele mai ridicate niveluri de CRP aveau un risc cu 70% mai mare.

Când toți cei trei markeri au fost evaluați împreună, riscurile au crescut semnificativ. Femeile cu cele mai ridicate niveluri combinate de LDL, Lp(a) și CRP aveau un risc de peste 1,5 ori mai mare de accident vascular cerebral și un risc de peste trei ori mai mare de boală coronariană comparativ cu cele cu nivelurile cele mai scăzute.

Vezi și: SUMO, proteina care contribuie la supraviețuirea celulelor canceroase

Boli cardiace - FOTO: Freepik

Inflamația și bolile de inimă

Studiul subliniază rolul inflamației în amplificarea riscurilor cardiovasculare, oferind noi perspective asupra modului în care inflamația interacționează cu nivelurile de colesterol.

Celulele imune, care sunt de obicei implicate în repararea rănilor, pot detecta excesul de colesterol din sânge și pot declanșa răspunsuri inflamatorii. Acest lucru poate duce la acumularea de plăci în artere, care se pot rupe și provoca infarcturi sau accidente vasculare cerebrale.

"În ultimii ani, am învățat mai multe despre cum nivelurile crescute de inflamație pot interacționa cu lipidele pentru a amplifica riscurile bolilor cardiovasculare. Aceasta explică de ce nivelurile mai scăzute sunt adesea mai bune", a explicat Dr. Ahmed A.K. Hasan, ofițer medical și director de program la NHLBI.

Prevenția, esențială

Studiul întărește importanța gestionării proactive a sănătății inimii, cercetătorii recomandând femeilor să adopte măsuri preventive devreme în viață. Strategiile-cheie includ activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă pentru inimă, gestionarea stresului și evitarea tutunului. Pentru femeile cu riscuri mai mari, pot fi recomandate medicamente pentru reducerea colesterolului și inflamației.

Descoperirile sugerează, de asemenea, că acțiunile întreprinse mai devreme în viață pentru a promova sănătatea cardiovasculară pot aduce beneficii pe termen lung, reducând probabilitatea apariției bolilor de inimă în anii următori.

Vezi și: Inegalitatea accelerează îmbătrânirea creierului. Poluarea, alt factor de risc major

Screening și tratament

Deși colesterolul LDL este monitorizat în mod obișnuit și tratat cu terapii precum statinele, recomandările pentru screeningul Lp(a) și CRP variază de la o țară la alta. Unele națiuni recomandă screeningul Lp(a) pentru persoanele cu un istoric familial de boli de inimă, în timp ce altele, precum Statele Unite, nu au orientări universale de screening. Testarea CRP variază, de asemenea, și este adesea decisă de furnizorii de servicii medicale în funcție de riscurile individuale ale pacientului.

Pentru cei cu niveluri ridicate de Lp(a), se explorează noi abordări de tratament. Între timp, în 2023, FDA a aprobat colchicina, un medicament folosit în mod tradițional pentru tratarea gutei, pentru reducerea riscurilor bolilor cardiovasculare la persoanele cu ateroscleroză. Alte terapii antiinflamatoare sunt în prezent studiate.

Îngrijire personalizată

Această cercetare revoluționară oferă speranța unor strategii de prevenire mai personalizate, care să țintească atât colesterolul, cât și inflamația. Odată cu progresele suplimentare în screening și tratament, viitorul îngrijirii cardiovasculare ar putea trece către intervenții mai timpurii și mai precise, cu potențialul de a salva vieți prin prevenirea bolilor de inimă înainte de apariția simptomelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel