Testul de sânge care indentifică osteoartrita cu 8 ani mai devreme decât radiografiile. Biomarkerii care pot prezice apariția timpurie a osteoartritei la genunchi

osteoartrita Foto: Freepik @Flowo
Studiul recent privind biomarkerii serici pentru osteoartrită deschide noi perspective în diagnosticarea și tratarea acestei afecțiuni

Osteoartrita, o boală degenerativă a articulațiilor, este o afecțiune frecventă diagnosticată la radiografie în urma unor dureri articulare. Cercetătorii de la Universitatea Duke au descoperit biomarkerii din serul de sânge al femeilor care pot prezice cu exactitate dezvoltarea bolii.

Biomarkerii serici pot prezice osteoartrita la nivelul genunchiului cu până la opt ani mai devreme decât detectarea cu raze X. În ciuda lipsei unui tratament pentru osteoartrită, cercetătorii explorează metode îmbunătățite de tratament și de detectare timpurie. Studiul evidențiază necesitatea îmbunătățirii tratamentului și a detectării timpurii a OA.

Cum se detectează osteoartrita

Aproximativ 20% dintre adulți suferă de artrită, cea mai frecventă formă fiind osteoartrita. Aceasta apare atunci când cartilajul și țesutul articular se degradează, cauzând o protecție limitată între oase și provocând durere. Factorii de risc pentru apariția osteoartritei includ leziuni articulare, vârsta, obezitatea și genetica. Oamenii pot gestiona evoluția acestei afecțiuni prin pierderea în greutate, exerciții fizice și medicamente., potrivit MedicalNewsToday.

Autorii unui studiu au evidențiat creșterea globală a osteoartritei și au subliniat necesitatea unei detecții timpurii. În momentul în care este diagnosticată o radiografie, degradarea cartilajului are deja loc și este probabil ca pacientul să resimtă dureri. Dacă osteoartrita ar putea fi detectată înainte ca daunele să fie produse și să apară la radiografie, ar putea fi introduse intervenții pentru a încetini evoluția bolii.

Studiul a analizat datele din studiul Chingford, care a studiat bolile musculo-scheletice. La studiu au participat 200 de femei cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, care nu au raportat antecedente de artrită reumatoidă, gută sau leziuni ale genunchiului care au necesitat repaus timp de o săptămână sau mai mult. Jumătate din grup a inclus femei care au dezvoltat osteoartrită la genunchi pe parcursul celor 10 ani de urmărire, în timp ce cealaltă jumătate a reprezentat grupul de control. Femeile au furnizat probe de sânge și citiri cu raze X de-a lungul anilor.

Vezu și: Afecțiunea care îți oprește circulația în degete. Cât durează și ce tratament necesită simptomele severe

Foto: Freepik

Diagnostic timpuriu

Cercetătorii au identificat șase biomarkeri care pot prezice apariția timpurie a osteoartritei la genunchi, cu o rată de precizie de 77%. Acești biomarkeri au fost testați pe probe de ser din anii 2 și 6 și s-a constatat că sunt activi în cartilajul și sinoviala articulației genunchiului, ceea ce indică importanța lor în înțelegerea OA. Biomarkerii au fost superiori previziunilor folosind IMC (51%) sau durerea de genunchi (57%).

Cu toate acestea, studiul are unele puncte slabe, inclusiv faptul că modelul a fost un studiu caz-control, care poate să nu ofere cel mai înalt nivel de dovezi de cercetare clinică din cauza unor prejudecăți, iar dimensiunea eșantionului a fost mică, toți participanții fiind de sex feminin. Acest lucru poate face dificilă generalizarea constatărilor la o populație diversă cu risc de osteoartrită a genunchiului, în special la bărbați. Identificarea unor biomarkeri sensibili pentru identificarea timpurie a osteoartritei ar putea reduce povara medicală a bolii.

Citește și: Meningita: formele bacteriene, virale și fungice explicate. Ce presupune protecția împotriva meningitei

Importanța testului de sânge pentru identificarea timpurie a osteoartritei 

Un studiu a dezvoltat un test de sânge pentru a prezice osteoartrita genunchiului înainte ca leziunile structurale să apară pe razele X, ceea ce ar putea contribui la îmbunătățirea calității vieții a milioane de oameni din întreaga lume. Testul, care este promițător, dar care nu este disponibil imediat pentru uz public, se bazează pe concluziile unui studiu realizat de Steve Yoon, fizioterapeut certificat și director al Clinicii de Medicină Regenerativă la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe.

Dr. Yoon subliniază importanța unui stil de viață sănătos, cum ar fi optimizarea dietei și exercițiile fizice moderate, care au fost legate de prevenirea și afectarea pozitivă a multor boli. Timothy Gibson, chirurg ortoped certificat și director medical al MemorialCare Joint Replacement Center, a subliniat, importanța rezultatelor studiului. Dr. Gibson consideră că identificarea timpurie a persoanelor cu risc ridicat de a dezvolta osteoartrita genunchiului ar putea oferi o intervenție timpurie și, potențial, ar putea încetini sau opri evoluția bolii.

Controlul greutății și menținerea sau îmbunătățirea cvadricepsului și a forței picioarelor îi poate ajuta pe cei aflați la risc. Speranța pentru diagnosticarea, tratamentul, dezvoltarea și limitarea mai devreme a complicațiilor este reconfortantă pentru persoanele care trăiesc cu osteoartrită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum să oprești un atac de panică. Cel mai important truc

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel